Търсене

Одит за пътна безопасност на кръстовището край с. Враниловци ще поиска зам.-областният управител Ивелин Стоянов

Участъкът не е в списъка на потенциално опасните, но за последните три месеца там са станали четири тежки катастрофи
 Одит за пътна безопасност на кръстовището край с. Враниловци ще поиска зам.-областният управител Ивелин Стоянов

Ръководството на Областна администрация Габрово ще настоява пред Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и МРРБ за решаване на проблема с конфликтното кръстовище на републикански път II-44 в района на с. Враниловци, където само преди седмица стана поредната тежка катастрофа, информират от пресслужбата на областната администрация. 

В поредица от срещи, започнали миналата седмица, областният управител Ралица Манолова и нейният заместник Ивелин Стоянов обсъждат с Община Габрово и Областно пътно управление варианти за подобряване на организацията на движение. Към момента всички институции се обединяват около идеята, че възможно най-скоро трябва да се предприемат реални стъпки за подобряване безопасността на движение. Дали това ще бъде чрез разширяване на пътя посредством трета лента за движение и нова организация на кръстовището или по друг начин, ще се произнесе АПИ. За окончателно решение е необходим одит на пътната безопасност във въпросния участък и едва когато експертите имат становище, ще е ясно какво предстои. 

Участъкът край с. Враниловци е част от пътя Севлиево-Габрово. В пътните карти е обозначен като републиканският път II-44. Рехабилитиран е със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е въведен в експлоатация на 18 април 2019 г. Експлоатационното му състояние е много добро, техническите параметри и елементи на пътя отговарят на действащите законови и нормативни документи, уточняват от областната управа.

Анализът на пътните инциденти там сочи, че участъкът не е регистриран като такъв с концентрация на произшествия, но прави впечатление, че за последните три месеца са настъпили четири катастрофи. Главната причина е несъобразяване с въведените ограничения и мерки за допълнително обезопасяване, коментира заместник областният управител Ивелин Стоянов. Ето защо областният управител Ралица Манолова ще инициира среща в Габрово с представители на АПИ, Община Габрово, Областно пътно управление и жителите на околните населени места, за да се разгледат на място възможностите, които биха удовлетворили всички заинтересовани страни и предотвратили нови пътни инциденти в проблемния район.

„Проблемът е видим от няколко години, а исканата реконструкция ще е в интерес на всички“ – категорична е Ралица Манолова, която апелира водачите на превозни средства да бъдат внимателни и да спазват ограниченията. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!