10 години достъпът до съда на лица с увреждания е ограничен

В десети пореден годишен доклад за дейността на Районен съд Севлиево пише, че "архитектурната среда около съдебната палата и вътре в нея не е пригодена за достъп на хора с увреждания и не отговаря на изискванията на Закона за интеграция на хората с увреждания и Наредба № 4 от 1.07.2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания".

Няма пари за две платформи и ремонт на тоалетна 

За поредна година председателят на съда Павел Неделчев подчертава в своя доклад необходимостта от изграждането на две платформи, които да осигурят достъп на гражданите в инвалидни колички или със затруднения в движението до сградата. Едната от платформите е наложително да бъде външна, за да се осигури достъп до първия етаж на съда, а другата вътрешна, за да позволи придвижване от първия до втория етаж, където са двете съдебни зали и повече от службите на съда.

В съдебната палата липсва и санитарен възел, който да е пригоден за ползване от граждани с увреждания. "Многократно от 2007 г., включително и през отчетната година /б. ред. 2017 г./, ръководството на съда е отправяло искания и предложения до Министерство на правосъдието и Висшия съдебен съвет за отпускане на средства за изграждане на достъпна архитектурна среда", уточнява ръководителят на севлиевския съд.

Преди една година

Точно преди една година, през февруари 2017 г., от съда в Севлиево правят предложение до комисията „Управление на собствеността“ към Пленума на ВСС да бъдат предвидени средства за изготвяне и одобряване на технически проект и последващо финансиране на дейностите по преустройството на санитарен възел и изграждането на две платформи за хора със затруднения в придвижването. Само така Съдебната палата в Севлиево ще бъде приведена в съответствие с изискванията на българското законодателство за достъпност на лица в неравностойно положение. В отговора на изпратеното от председателя Неделчев искане се казва, че "Съгласно приетата от Пленума на ВСС инвестиционна програма за 2017 г., Районен съд – Севлиево е предвиден за изготвяне на технически проект за преустройство на санитарни помещения и два броя платформи за хора в неравностойно положение, както и проект за изграждане на пожароизвестителна инсталация".  

Осем месеца по-късно

През октомври 2017 г. ръководителят на Районен съд Севлиево пита какво става с обещаните за финансиране проекти. Отговорът става ясен в края на миналата година, тъй като от комисията към ВСС уточняват, че с решение от 6 декември 2017 г. разглеждането на искането от Районен съд Севлиево е отложено за 2018 г., "поради приключване на финансовата 2017 г. и изразходване на средствата за текущи ремонти".

От 2014 г. Районен съд Севлиево е ответник по дело по Закона за защита от дискриминация във връзка с недостъпната за хора с увреждания архитектурна среда. В момента делото е висящо пред ВAС.

През 2017 г. в Районен съд севлиево са постъпили за разглеждане 2108 дела, от които 1600 граждански и 508 наказателни дела. Към тази цифра се добавят и 105 дела, останали несвършени от 2016 г. 

автор: Емилия Димитрова

"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество