Търсене

10 години „Семе българско“ - 10 години любов към България - организаторите отчетоха юбилейното издание

Екипът на фестивала "Семе българско", публикува се без съкращения
10 години „Семе българско“ - 10 години любов към България - организаторите отчетоха юбилейното издание

Снимка: "Семе българско"

След края на десетото, юбилейно издание на националния фестивал "Семе българско", чийто домакин е Севлиево, организаторите изпратиха до медиите отчет-равносметка на двата фестивални дни. "Севлиево онлайн" беше медиен партньор на фестивала, а равносметката се публикува без редакция и съкращения. 

И тази година от кълна до върха беше все българско!

За юбилейното десето издание на Националния фестивал „Семе българско“ още в първите часове на съботния ден споделихме стотици пакетчета семена от стари български сортове, предоставени от партньорите ни от Селскостопанската академия и читалищата от Севлиево.

В неделния ден раздадохме 10 000 дръвчета с приятелите от Гората БГ, даже не ни стигнаха.

Направихме и пъзела „България в шевици“, даже няколко пъти.

Омесихме, опекохме и даже изядохме хляб от лимец със сдружение „Благодаря“ и Иван Андонов.

Проведохме конкурса „Никой не е по-голям от хляба“, като голямата награда спечели НЧ „Светлина-1910“, с. Хирево, а за щедрите награди благодарим на „Нектар“ - Севлиево и на „Ядки Детелина“!

Изображение - 13430Снимка: "Семе българско"  

И майстори си имахме. Майстор от Самоводската чаршия в Търново учи желаещите да тъкат, сръчна майсторка от Троян напътстваше децата да изваят грънци. Част от малките ни гости си направиха цветни и ароматни сапунчета, техните майки създадоха парфюми от билки, а Парк „Българка“ отново бяха с нас, за да учат децата как се прави хранилка за птички.

За първи път пред фестивалната ни сцена дойдоха колекционери на носии от цяла България, за да облекат момите в автентични носии и да разкажат на всички за пленителната сила на българското везбено изкуство.

Изкуството присъства и чрез две впечатляващи изложби - на еко-арт бижута и фотографии „Отражения” на проф. Виолета Божанова и Цеца Георгиева, и фотоизложбата „Аз съм българка“ с автор Радослав Първанов.

Ансамбъл „Развитие“, Капанският ансамбъл, ДФА „Габровче“, Гласът на България - Петя Панева и Митко Денев, и световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова с концерта си „С България в сърцето“ ни пренесоха във времето и пространството на българския ритъм, който изпълва всяка клетка в нас с живот, защото ние – българите, сме хора с памет.

На сцената на фестивала се включиха читалищни състави не само от Област Габрово, а и от много градчета и села от цяла България.

Имаше песни, музика и хора. Имаше и паневритмия – в неделната утрин всеки желаещ имаше възможност да преживее въздействието на българската практика, насочена към постигане на вътрешен баланс и хармония.

Изображение - 13434  

А колко силно ни въздействаха децата на Севлиево! Те споделиха не само своите певчески и музикални таланти на сцената, но и уменията си да създават красота, като предоставиха десетки пъстри творби, изработени с ръце и сърце в името на бъдещия живот.

Защото няма друг фестивал в България, от който животът да се сбъдва и защото благодарение на инициативата „Шанс за бебе“, в партньорство с фондация „Искам бебе“, от благотворителните щандове с детските творения се родиха две бебенца в Севлиево. Дай Боже от събраните тази година средства за една ин витро процедура да има и трето родено детенце!

Нестинарските танци, спектакълът „Кои сме ние“ на прабългарска школа „Багатур“ и зоната на знанието даваха възможност на търсещите мистични преживявания и отговори на изконни въпроси да се потопят в древния свят на предците ни и да черпят мъдрост от старото знание.

Безценни бяха срещите със съвременните будители и пазители на българщината - колобъра Спас Мавров, Христо Ашламинатора, проф. Виолета Божанова, Иван Андонов, Славян Стоянов, Радина Велчева, Веско от Гората БГ и др. Техните лекции може да видите и чуете на страницата на фестивала: Фестивал "Семе Българско" - Севлиево.

В парк „Казармите“ този път имаше над 100 производители, предлагащи истински български вкусове и продукти, а на щандовете на читалищата от Севлиевска община грееха майсторски плетива и традиционни ръчни изделия, за да се знае, че там дето е текло, пак тече.

Изображение - 13431Снимка: "Семе българско"  

И кученца си имахме – от местния приют, които срещнаха своите осиновители.

Щастливи сме, че все повече наши гости припознават каузата за опазване на родната природа. Сред тях бяха двама млади изложители, които представиха произведени от тях изделия от биобазирани полимери, които са напълно разградими. Благодарни сме, че ни се довериха и сме убедени в успеха на тяхната мисия - да създават красота с грижа за бъдещето.

В традиция се превърна и провеждането на крос за деца, ученици и възрастни на „Идеал Стандард”, който в съботния ден събра много семейства в парк „Казармите”, град Севлиево.

Участие в изложението на фестивала взеха и местните училища, организациите на незрящите, на децата-аутисти, български автори на книги, свързани с нашата памет, дух, традиции и духовност.

И като стана дума за българско слово, след официалното откриване на събитието кметът на Община Севлиево - д-р Иван Иванов сложи първата книга на рафта на къщичката за книги от български автори. Тя е изработена от Община Севлиево специално за фестивала и ще остане през цялата година в парк „Казармите“, очакваща заглавия на класици или съвременни български автори.

Изображение - 13433Кученца от месния приют си намериха своите хора, снимка: "Семе българско"  

Със сигурност сме пропуснали много неща от случилото се и със сигурност не можем да предадем емоцията, любопитството и сълзите от радостта на хората, дошли от близо и далеч, за да бъдат заедно в този толкова български фестивал. Да споделят Цветница и Лазаровден заедно с нас като пречистване преди Великден.

И да, възможно е, реално е, велико е да го преживеееш! Защото от кълна до върха тук, в Севлиево, всичко бе българско, а фестивалът „Семе българско” отдавна е пример за модел на успешното публично-частно партньорство.

Защото Община Севлиево в заедност с агенция „Елмазови“ преди 11 години, а днес и с Фондация „ОТ БГ”, превърнаха една мечта в реалност с доверие, смисъл и цел.

Изображение - 13429Снимка: "Семе българско"  

Благодарим и на бизнес сдружение „Севлиево XXI век“ за подкрепата на тазгодишното издание на фестивала, защото когато посоката е една, пътуването към сбъдването на живота е възможно. А колкото повече, толкова повече!

Инициатор на Национален фестивал „Семе българско” - Ивелина Елмазова

С благодарност за медийните партньори на фестивала: Асоциация Дигитална външна реклама, БТА Габрово, Списание „Осем”, АГРО ТВ, АГРО.БГ, списание АгроКомпас, канал „Фокус”, радио „Севлиево”, радио „Бумеранг”, вестник „Борба”, вестник „Росица”, „Севлиево онлайн”, sevlievci.com, новинарски портал „Gabrovo News”, вестник „100 вести”.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.