10% по-висока такса смет от догодина в община Севлиево

С близо 10% скача такса смет за 2017-та в община Севлиево. Увеличението бе гласувано този следобед от Общинския съвет и прието с гласовете на 15 общински съветници. Против вдигането на таксата гласуваха д-р Огнян Пешков, Силвия Стойнова, Ценка Йонкова, Петинка Михайлова, Йордан Стойков и Николина Николова – съветници от лявата коалиция „Избирам Севлиево“.  ДПС имаха с един съветник по-малко на днешното заседание, но присъстващите трима от групата им гласуваха „въздържал се“. Същия вот дадоха Росен Цветков, Светла Георгиева, Сюзан Садъкова и Христо Николов. Останалите в ОбС гласуваха „за“ увеличението, предложено от кмета на общината.

Дебатът по темата започна с изказване на Димитър Димитров от ГЕРБ. Той даде пример с колко реално ще плаща повече едно домакинство за жилище с различна квадратура. Ако имотът е от 69 квадрата, дължимият данък с такса битови атпадъци за 2016 година е 85.27 лв., а след увеличението, таксата смет за същия имот ще стане 94.02 лв., т.е. с 8.75 лв. повече, което Димитров пресметна като 10.26%.  Пример за по-голям имот, от 91 квадрата, сочи, че собствениците му ще дължат с 7.64 лв. повече догодина, спрямо 2016-та, а при имот от 105 квадрата, дължимото става с 8.64 лв. повече. Димитър Димитров не намери това увеличение за смущаващо и призова колегите си да подкрепят по-високата такса смет.

Градът трябва да е чист, а чистенето струва пари, каза бившият кмет Йордан Стойков, който декларира, че ще гласува „за“ новата такса, ако получи утвърдителен отговор на три въпроса: ангажира ли се кметът да предоставя по-качествена услуга по чистотата в община Севлиево, кога в общинската администрация ще бъде разработен механизъм за плащане на база количество изхвърлени отпадъци и къде отиде разликата от 80 000 лв., която се получава от намалянето на отчисленията за тон депониран отпадък.

Няма как да избягаме от ангажимента да предоставяме качествена услуга „чистота“, отговори д-р Иванов на Стойков. Що се отнася до разработването на методика за изчисляване на таксата на база количество боклук, а не като промил върху данъчна оценка на имота, д-р Иванов каза: „Не мисля, че Община Севлиево може сама да намери този оптимален вариант. Винаги стигаме до този въпрос при дискутирането на такса смет. Но нека си дадем сметка доколко подобно решение би било поносимо за гражданите. И каква част от разходите за сметопочистване и сметоизвозване трябва да поеме бизнесът и каква гражданите?“. Кметът не отрече, че в момента бизнесът поема по-голямата тежест на разходите за чистота и изрази съмнение, че при въвеждане на методика да се плаща на база количество изхвърлени отпадъци, това би било посилно за всички хора.

В тази връзка бе и въпросът на Николина Николова, която попита кмета защо на фирмите не е дадена възможност да избират вида на контейнерите, тъй като в предложената на съветниците план-сметка са заложени само един вид съдове за смет, респективно само една цена за брой контейнер. „Ако фирмите заплащат за малки контейнери, тогава гражданите ще плащат повече“, отговори кметът.

Конкретна разбивка на разходите за чистота поиска от градоначалника д-р Огнян Пешков, защото, както сам каза, само така ще стане ясно по кое перо колко се харчи.

А д-р Сюзан Садъкова засегна темата с липсата на разделно събиране и изхвърляне на отпадъците в Севлиево и попита какво прави Общината, за да се върне практиката за разделно изхвърляне на отпадъците. Кметът отговори, че договорът с предишната фирма е прекратен едностранно по тяхно искане, а оттогава Общината е водила разговори с четиримата оператори на територията на общината, които се субсидират от държавата за разделно изхвърляне и рециклиране на отпадъците. Нито един не се е съгласил да поеме услугата в община Севлиево, заради което ще се търси друг вариант. „До края на януари 2017 ще имаме сключен договор с фирма за разделно събиране на отпадъците“, ангажира се кметът.

Така от догодина севлиевци и жителите на общината ще дължат по-висока такса за битови отпадъци.   

За Севлиево промилът става 2.90, вместо досегашните 2.63.

С 4.10 на хиляда ще се облажат жилищните имоти в  селата Агатово, Батошево, Богатово, Горна Росица, Градница, Дамяново, Добромирка, Душево, Кормянско, Крамолин, Крушево, Петко Славейков, Ряховците, Стоките, Тумбалово и Сенник. Тази година те плащаха 3.73 на хиляда.

За селата Бериево, Боазът, Буря, Валевци, Купен, Лъгът, Градище, Идилево, Карамичевци, махала Попска, Кръвеник, Стар Кръвеник, Троенците, Войнишка махала, Табашка, Ловни дол, Малък Вършец, Младен, Кастел, Млечево, Баева ливада, Рогулят, Браева могила, Селище, Столът, Търхово, Хирево, Шумата, Енев рът увеличението е от 3.25 на 3.55 промила.

Махалите от село Батошево, Душево и Стоките ще се облагат с такса битови отпадъци в размер на 2.25 на хиляда, срещу 1.93 на хиляда за тази година.

Собствениците и управители на фирми могат да избират начина, по който да им бъде начислена такса смет – на база данъчна оценка на имотите им и за брой контейнери. Практиката досега сочи, че повечето фирми избират брой съдове за смет, тъй като техните битови отпадъци не са много. Ако това се запази, бизнесът в града ще дължи за 2017-та с 334 лв. повече за един контейнер, тъй като таксата скача от 2680 лв. на 3014 лв. Увеличението при фирмите в селата е далеч по-малко – от 740 лв. на 828 лв. за година.

 

Водата в селата Агатово и Градище е с отклонения от нормите
Общество
Проверяват лекари и болници по искане на прокуратурата
Общество
Доверието в медиите е ниско – 40% от българите вярват на новините
Общество
Откази на информация от Община Севлиево се цитират в доклад
Общество
Мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец идват в Севлиево
Общество
Кръговото кръстовище на изхода за Габрово няма да се коригира
Общество
Санкции срещу Община Смолян провокираха среща на журналисти със съветници
Общество
Как председателят на ОбС в Дряново ще получи 300 хил. лв. за частния си бизнес
Общество
Победител без подгласници – историята на Вероника Христова
Общество
Студенти садят цветя в дупки по пътищата
Общество
66 л/кв. м е дъждът за последното денонощие в Севлиево
Общество
Внимавайте, когато се доближавате до ел. съоръжения при летните бури
Общество
Героите намират време да помагат на другите
Общество
Жандармерия влезе в офиса на „Кабел Сат-Запад“ в Благоевград
Общество
За 20 минути на 6 юни т.г. в Севлиево са паднали 37 л/кв. м дъжд
Общество
С „бланкетни формулировки“ е избран изпълнител на обществена поръчка
Общество