Търсене

1.3 млн. лв. ще инвестира в инфраструктура ВиК Габрово през 2023 г., най-много в община Габрово

Емилия Димитрова
1.3 млн. лв. ще инвестира в инфраструктура ВиК Габрово през 2023 г., най-много в община Габрово

Заседание на Асоциацията по ВиК - Габрово, снимка: Областна администрация

През 2023 г. операторът по ВиК за област Габрово - ВиК Габрово, ще инвестира почти 1.3 млн. лв. в инфраструктура. Най-голяма част от инвестициите се насочват към община Габрово - половин милион лева. Според разчетите за община Севлиево са заложени за ремонти 484 хил. лв.

Най-голяма част от инвестиционната програма на ВиК-дружеството за Севлиево се пада на малко под два километра реконструкция на източния довеждащ водопровод.

Това е станалият известен покрай политически престрелки между кмета на Севлиево и бившия депутат от "Продължаваме промяната" Богомил Петков Етап 2, участък 2 от водопровода. Тръбите по този участък ще бъдат подменени със средства на ВиК Габрово.

Това бе огласено в края на януари след две срещи, но не е ясно на коя от двете е взето окончателното решение, което между другото стана повод за размяна на реплики с политическа окраска между бившия депутат от "Продължаваме промяната" Богомил Петков и кмета на Свелиево Иван Иванов (ГЕРБ).

Най-напред Петков обяви, че е инициирал среща между управителя на габровското ВиК инж. Владимир Василев и неговия принципал Българския ВиК холдинг. На тази среща е обсъдена, но в последствие отхвърлена идеята ремонтът по довеждащия водопровод да продължи с кредит от холдинга.

По-късно от Община Севлиево открекоха ВиК холдингът да има принос в продължаващия ремонт, а кметът на Севлиево каза пред Общинския съвет, че решение за начина, по който да се продължи реконструкцията, е взето на среща между ръководството на дружеството и общинската управа. Тази среща се е състояла в Севлиево и на нея кредитът е изключен като вариант, защото би довел до вдигне цената на водата. 

Информацията, че Петков има нещо общо с инвестиционната програма на ВиК Габрово кметът на Севлиево нарече "фалшива новина". Петков от своя страна го обвини в същото.

Сред планираните ремонти за Севлиево до края на текущата година

са още реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на ул. "Марица", ул. "Велчо Ноев" и реконструкция на канализационната мрежа на ул. "Георги Николов". Стойността на трите ремонта според предварителни изчисления е 53 хил. лв.

Заложени са още средства за ремонт на покрива на Пречиствателната станция в с. Стоките и подмяна на части в самата станция за обща стойност 24 хил. лв.   

В Габрово се предвижда реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на седем улици и шест села, ремонт на канализация по други три улици, реконструкции по довеждащи водопроводи в града и села от общината и др. 

За 120 хил. лв. са планираните ремонти в Дряново, там в инвестиционната програма са включени само ремонти по водопроводна и канализационна мрежа по улици. В община Трявна планираните инвестиции също са основно в мрежа.  

Заседанието на Асоциацията по ВиК се проведе под председателството на областния управител Кристина Сидорова. На него присъстваха Деян Дончев - зам.- кмет на Габрово, кметът на Дряново Трифон Панчев, кметът на Севлиево Иван Иванов, кметът на Трявна Силвия Кръстева, Николай Колев - главен секретар на Асоциацията, инж. Владимир Василев - управител на ВиК Габрово“ и Марияна Ризова - главен специалист в Областна администрация.

В хода на разговора кметове на Дряново и Трявна поискаха в някоя от следващите инвестиционни програми на ВиК да бъде заложено проектирането на Пречиствателни станции за отпадни води за тези градове като инвестиция в публични ВиК активи.

Присъстващите на заседанието се обединиха около необходимостта от провеждане на среща с участие на представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и представители на общините, с цел намиране на адекватни решения на проблемите в сектор ВиК за област Габрово.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!