1300 лв. даряват децата от ОУ „Стефан Пешев“ за болни деца

Ноември е. Коледа наближава, любимият празник на децата. Има деца обаче, които не искат играчки. Научени от малки, че от здравето по-важно няма, те и родителите им искат само едно – децата им да тичат, да правят бели и да играят, както се полага на всяко дете. Габи и Кремена са само две от децата, които имат различни от връстниците си желания. Габи е на малко над две годинки, Кремена е в първи клас. И двете страдат от детска церебрална парализа. И двете не могат да ходят. И се нуждаят от рехабилитация. Това не е всичко, което обединява двете момичета. Те станаха вдъхновение за учениците от Основно училище „Стефан Пешев“, които през ноември прегърнаха една кауза – да изработят коледни сувенири, които да продадат сами на коледен базар, а със събраната сума да помогнат на двете деца.

И както се казва в приказките, речено-сторено. Ентусиазмът от планираното добро обаче надхвърли границите на училището и се пренесе в много от домовете на децата. Там с мама и татко те правеха по-сложните сувенири, за които се иска повече майсторлък. Така ръцете на родителите създадоха Дядо Коледа върху дърво, снежен човек от стиропор, снежни човеци върху плоскости и картон. А малките, заразени от мъсълта, че ще са полезни, рисуваха картички, лепиха апликации, сглобяваха фигурки. И толкова силно доброто, което искаха да направят ги бе изпълнило, че за има-няма трийсетина дни направиха сувенири, които не се побраха на един етаж, а трябваше да бъдат разположени щандове и на втори. Базарът подслони бившето основно училище „Кирил и Методий“, където сега учат най-малките на ОУ „Стефан Пешев“. А в деня на продажбата всички бързаха – да поканят близките си, да предложат сувенирите за продажба, да броят пари и...да аплодират всяка нова цифра от събраното в помощ на Габи и Креми.

Събраната сума надхвърли очакванията на учители, родители, но не и на децата, за чиито мечти няма граници. А сумата от 1300 лв., която бе събрана благотворително, ще бъде разпределена поравно между Габи и Кремена. Парите ще отидат за рехабилитационни процедури, от които двете момичета силно се нуждаят, за да укрепнат крачетата им и...да тичат. Както се полага на всяко дете.

Не е вярно, че само на Коледа се случват добри неща. Когато има хора, без значение дали са деца или възрастни, които приемат чуждата болка като своя и са готови да помагат, добрините са ежедневие. Да си пожелаем повече добрини в делниците и по-малко деца, които не искат за Коледа играчка, а здрави крачета.

За Веска Бенева или за живот, посветен на човешкото достойнство
Общество
Нарушения в общински гори, спряха позволителните за сеч
Общество
Трети меморандум са подписали Севлиево и Нанхай
Общество
Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение
Общество
Сидорова иска 2 млн. лв. в Бюджет 2019 за водната криза в севлиевско
Общество
Протестно автошествие в Севлиево - тази неделя, в 14.00 ч.
Общество
На 9 ноември в Севлиево няма да има вода
Общество
Служители на приюта "отстреляха" куче с упойка, животното почина
Общество
От 17 декември могат да се купуват онлайн електронни винетки
Общество
Множество нарушения при сечта в общински гори откри проверка
Общество
Нов уебсайт показва какво прави Европа за мен
Общество
На празник на зелето канят в с. Ряховците
Общество
Автобус пропаднал край Кална Кория, няма пострадали
Общество
И Севлиево се вдигна: срещу безводието, сечта и бедността
Общество
Севлиево е в списък на Върховна прокуратура за нарушения на актове на ОбС
Общество
В късен следобед: севлиевец закова дрегера на 2.94 промила
Общество