1300 лв. даряват децата от ОУ „Стефан Пешев“ за болни деца

Ноември е. Коледа наближава, любимият празник на децата. Има деца обаче, които не искат играчки. Научени от малки, че от здравето по-важно няма, те и родителите им искат само едно – децата им да тичат, да правят бели и да играят, както се полага на всяко дете. Габи и Кремена са само две от децата, които имат различни от връстниците си желания. Габи е на малко над две годинки, Кремена е в първи клас. И двете страдат от детска церебрална парализа. И двете не могат да ходят. И се нуждаят от рехабилитация. Това не е всичко, което обединява двете момичета. Те станаха вдъхновение за учениците от Основно училище „Стефан Пешев“, които през ноември прегърнаха една кауза – да изработят коледни сувенири, които да продадат сами на коледен базар, а със събраната сума да помогнат на двете деца.

И както се казва в приказките, речено-сторено. Ентусиазмът от планираното добро обаче надхвърли границите на училището и се пренесе в много от домовете на децата. Там с мама и татко те правеха по-сложните сувенири, за които се иска повече майсторлък. Така ръцете на родителите създадоха Дядо Коледа върху дърво, снежен човек от стиропор, снежни човеци върху плоскости и картон. А малките, заразени от мъсълта, че ще са полезни, рисуваха картички, лепиха апликации, сглобяваха фигурки. И толкова силно доброто, което искаха да направят ги бе изпълнило, че за има-няма трийсетина дни направиха сувенири, които не се побраха на един етаж, а трябваше да бъдат разположени щандове и на втори. Базарът подслони бившето основно училище „Кирил и Методий“, където сега учат най-малките на ОУ „Стефан Пешев“. А в деня на продажбата всички бързаха – да поканят близките си, да предложат сувенирите за продажба, да броят пари и...да аплодират всяка нова цифра от събраното в помощ на Габи и Креми.

Събраната сума надхвърли очакванията на учители, родители, но не и на децата, за чиито мечти няма граници. А сумата от 1300 лв., която бе събрана благотворително, ще бъде разпределена поравно между Габи и Кремена. Парите ще отидат за рехабилитационни процедури, от които двете момичета силно се нуждаят, за да укрепнат крачетата им и...да тичат. Както се полага на всяко дете.

Не е вярно, че само на Коледа се случват добри неща. Когато има хора, без значение дали са деца или възрастни, които приемат чуждата болка като своя и са готови да помагат, добрините са ежедневие. Да си пожелаем повече добрини в делниците и по-малко деца, които не искат за Коледа играчка, а здрави крачета.

Обявиха антинаградите "Големия брат", 2019
Общество
Душево - селото с най-много деца в община Севлиево и без безработица
Общество
Издателят на "Севлиево онлайн" - сред супергероите на "Америка за България"
Общество
Закон регламентира как ще се броят земеделските стопанства
Общество
Татяна Харизанова и изкуство, преливащо от обич
Общество
Радослав Начев от Градница е победител в лотарията на НАП
Общество
Отстраняването на аварията по газопровода продължава
Общество
Село Столът - 9 км махали с разбити пътища, но без кражби
Общество
Авария по захранващия газопровод, улици без газ в Севлиево
Общество
Общината търси изпълнител на ремонтите на 7 улици за 4.2 мн. лв.
Общество
Започва данъчната кампания за местни данъци и такси
Общество
Граждани алармират: Хаос със сметките за вода
Общество
АЕЖ: Президентът да наложи вето върху Закона за личните данни
Общество
Севлиево получава още 1.2 млн. лв. за енергийна ефективност
Общество
Шилоопашата патица и воден кос за първи път на яз. "Ал. Стамболийски"
Общество
Прокуратурата внесе обвинение срещу шофьор на севлиевска фирма
Общество