15 зъболекари от Севлиево подписаха договори със Здравната каса
Снимка на Patrick Köhler от Pixabay

През тази година 94 зъболекари от индивидуални и групови практики ще се грижат за здравноосигурени пациенти от област Габрово по 84 сключени договора с РЗОК. Те са със седем по-малко от зъболекарите, работили по договор с Касата през 2019 г.

В община Габрово денталните лекари, които ще работят с РЗОК са 60, в Севлиево – 15, в Трявна - 12 и в Дряново – 7. 

Какво включва пакетът, за който плаща НЗОК при възрастните?

Дейностите, за които Здравноосигурителната каса плаща напълно или частично за възрастните над 18 години са един преглед за всички и два за бременни. Освен това Касата поема до три дейности - пломба с амалгама или химичен композит, и/или изваждане на зъб, като манипулацията включва упойката. Това е в рамките на календарната година.

Няма промени в цената, която доплащат пациентите. За преглед доплащането е 1,80 лв., а за другите две дейности – по 4 лв., като за всяко посещение при лекаря по дентална медицина се заплаща и потребителска такса, освен ако пациентът не е освободен по закон от нея.

Децата са с повече платени дейности

Всички деца до 18-годишна възраст ползват през 2020 г. по линия на Здравната каса следните видове дентални дейности: обстоен преглед за установяване на зъбен статус; вадене на временен или постоянен зъб; пломба с амалгама или химичен композит; лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб (вкл. всички дейности без пломбата); лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб (вкл. всички дейности без пломбата).

В рамките на осигурявания от здравната каса пакет за първична дентална помощ децата ползват още един обстоен преглед и четири от изброените лечебни дейности за 2020-та г., но не повече от 2 лечения на пулпит или периодонтит на постоянен зъб. Пломбата и изваждането на временен или постоянен зъб са безплатни за пациентите под 18 г., но за останалите дейности има доплащане, съответно – 1,80 лв. за преглед, 4,70 лв. за лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб и 12,30 за лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб.

НЗОК заплаща и до две дейности при обеззъбени лица

НЗОК заплаща и до две дейности по възстановяване функцията на дъвкателния апарат с цяла плакова зъбна протеза при обеззъбени лица (съответно по една за горна и долна челюст) в т.ч. и контролни прегледи за период от 4 години. Дейността може да се ползва при необходимост от всички здравноосигурени лица, независимо от възрастта. Заплащането от здравната каса не включва материала за протезата и медико-техническата дейност за изработката й.

Секторната рентгенография на зъби и ортопантомографията се заплащат от НЗОК, когато са назначени с направление за медико-диагностична дейност от изпълнител на извънболнична дентална помощ и са извършени в лечебно заведение, подписало договор за това. Такъв договор с РЗОК Габрово е сключила практика на територията на гр. Дряново.

Здравноосигурените лица могат свободно да се обръщат към лекар по дентална медицина по свой избор за всяка от договорените дейности. За да ползват договорената дентална помощ гражданите трябва да са с непрекъснати здравноосигурителните права и да представят валидна здравноосигурителна книжка на избрания лекар по дентална медицина, напомнят от офиса на Здравноосигурителната каса в Габрово. 

Разследва се жена от с. П. Славейков, нарушила карантината
Здраве
Болниците в Габрово и Севлиево ще лекуват пациенти с Covid 19
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова възстановява прегледите в Севлиево
Здраве
Здравноосигурителният статус вече се актуализира два пъти дневно
Здраве
Маски, ушити от севлиевска фирма, от днес са в продажба
Здраве
Д-р Сюзан Садъкова е новият директор на Психиатричната болница
Здраве
ТЕЛК ще взема решения само по документи, засега до 13 април
Здраве
Д-р Мишев ще преглежда на 27 март в "Медицински център-1"
Здраве
Специалисти на "Медицински център-1" възобновяват прегледите
Здраве
В МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" няма нито един контактен с болен от COVID-19
Здраве
До 12 април се удължава срока за противоепидемичните мерки
Здраве
179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Здраве
На 28 дни се удължава карантина за лица с потвърден COVID-19
Здраве
С нова заповед се облекчава движението към областните градове
Здраве
Лекарствата по рецептурна книжка се отпускат без рецепта
Здраве
290 души са под домашна карантина в област Габрово
Здраве