157 нови случая на Ковид в област Габрово и нови мерки от днес
Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

През последните 24 часа в област Габрово са потвърдени 157 нови случая на инфектирани с Ковид-19, сочат данни на Единния информационен портал. Точна разбивка на заразените по области към този час няма. С това общият брой на заболелите в областта от началото на пандемията е 1646.   

От днес влизат в сила нови мерки за ограничаване разпространението на заразата. Със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов се преустановяват присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас. Заповедта е за областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население, каквато е Габрово, но в нея се уточнява, че решението за преминаване към учене от разстояние се взема от министъра на образованието.

Вчера от Регионалното управление на образованието в Габрово казаха за "Севлиево онлайн", че ще предложат на Областния кризисен щаб да одобри преминаването към онлайн обучение за учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап до 30 ноември. Днес се очаква повече информация за това кои училища ще започнат да учат дистанционно. 

Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други ще се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение.

Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие, с изключение на тези, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки или групи.

Университетите също минават на дистанционно обучение, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда. Изключение се допуска и за практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по регулирани медицински професии от професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Здравни грижи“, както и държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите. 

В Севлиево с решение на Общинския кризисен щаб за още две седмици бе отменен традиционния пазар за плодове и зеленчуци и този за промишлени стоки. 

Традиционният пазар за плодове и зеленчуци, и другият - за промишлени стоки, за които в Севлиево е закован петъчният ден, няма да се провеждат още две седмици. 

Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) могат да работят само в часовете между 6.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Малолетните и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ, само ако са придружени от родител или друг пълнолетен. 

Преустановява се плановия прием и плановите операции в болниците, с изключение на трансплантациите, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация и продължително лечение и психиатрична помощ.

 

 

Пада ограничението за ползване на половината от местата в заведения
Здраве
Ограничения и затваряне на обекти, предлага държавният здравен инспектор
Здраве
РЗИ Габрово започва проверки за спазване на противоепидемичните мерки
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, ще преглежда на две дати през септември
Здраве
Записват за прегледи за 23 септември при д-р Бонка Попова (онколог)
Здраве
Д-р Димитър Диков ще преглежда в Севлиево на 24 септември
Здраве
Д-р Мишев ще преглежда в "Медицински център-1" на 30 септември и 1 октомври
Здраве
Нова заповед урежда влизането в България от 1 септември 2021 г.
Здраве
Здравните власти апелират общините да се включат в капанията по ваксиниране
Здраве
Мобилно приложение за валидиране на Covid сертификати вече е достъпно
Здраве
Четири досъдебни производства за нарушена карантина в РУ-Севлиево
Здраве
Кои са новите мерки срещу Ковид-19, които влизат в сила на 7 септември
Здраве
НЗОК ще плаща лекарствата на пациентите с Ковид, които се лекуват у дома
Здраве
Консултации със специалисти в МБАЛ „Свети Иван Рилски” - Габрово през септември
Здраве
Ехограф последно поколение заработи в „Медицински център-1“
Здраве
По-нисък ДДС за лекарствата - от 20 на 5 на сто, предлагат от МЗ
Здраве