17 май е Денят на Габрово. Честит празник, габровци!

Не много след 1911 година, когато била прекарана ж.п. линията до Габрово, севлиевци изразили негодуванието си, задето не са свързали и техния град с железница. Пък габровци какви габровци щяха да бъдат, ако не отговарят с шега. Натъпкали те две газени тенекии със слама, овлажнена с катран, преметнали ги през самара на едно магаре и го затътрили по севлиевското шосе до моста над река Росица. И някой пуснал мухата, че в Севлиево пристига влакът от Габрово, значи севлиевци трябва да го посрещнат.

Излязло цялото население на Севлиево, начело с кмета. Габровци запалили кат-раносаната слама, нажулили задницата на магарето с лютива чушка и го напъдили през моста. Виждайки дима, който се приближавал със светкавична бързина, севлиевци се развълнували, бабичките се закръстили. Но на моста „тренът“ ги връхлетял, настъпила суматоха и мнозина наскачали в реката. Останалите живи севлиевци решили да си отмъстят на габровци.

По време на тамошния панаир по Петковден те заклали и одрали габровското магаре, месото му направили на кебапчета и ги продавали на половина цена в сравнение с габровските кебапчета. Като се разчуло, габровци поели по шосето и...в Севлиево на панаир. Въоръжени със сопи, севлиевци тръгнали по петите им и викали: – Дръжте ги, изядоха ни влака!

Казват, че така започнала враждата между Севлиево и Габрово - два града, които отстоят на 26 километра един от друг и за които има толкова анекдоти. Най-известен, разбира се е онзи с терлиците - габровци играели по терлици, за да слушат севлиевската духова музика. 

Днес обаче нашите съседи празнуват. Ето какво предстои в областния град в празничния ден: молебен за благополучието на Габрово и по повод празника на града ще бъде отслужен от 9.30 часа в храм „Успение на Св. Богородица“. В 10.00 часа тържествено ще бъде издигнато знамето на града на пл. „Възраждане“ пред сградата на общинската администрация.

Тържествената сесия на Общински съвет – Габрово ще се състои в 17.30 часа в двора на Национална Априловска гимназия. По време на сесията ще бъдат обявени новите носители на официалните отличия на Община Габрово.

По-рано през деня, от 11.00 часа оркестър „Габрово“ ще поздрави всички габровци и гости на града на откритата сцена на ул. „Радецка“.

Празничната програма ще завърши с две театрални постановки. От 18.00 часа в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъде представен спектакълът „Сънища и мечти“ по Ал. Островски на германския театър „Руска сцена“. В 20.00 часа жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на „Семеен албум“ в Дом на културата „Емануил Манолов“. Постановка на Младежкия театър „Николай Бинев”, в която участват Герасим Георгиев – Геро, Владимир Пенев, а режисьор е Малин Кръстев.

Двете постановки са част от Десетия юбилеен фестивал на комедийния спектакъл Габрово 2017. Билети за тях, както и за останалите спектакли от фестивала, може да купите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“. 

Честит празник, габровци!

 

написано от Емилия Димитрова

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество