179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Снимка на Alexey Hulsov от Pixabay

В област Габрово под карантина в момента са 179 лица, по данни от Регионалната здравна инспекция. Други 229 лица в областта са с изтекла карантина, всички са здрави, уточняват от инспекцията. 

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на задължителна карантина от 14 дни подлежат всички български граждани и граждани на други държави, които пребивават постоянно или дългосрочно на територията на Република България, както и членовете на техните семейства, пристигнали у нас от следните държави: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. 

Под карантина се поставят българските водачи на тежкотоварни автомобили, пристигащи от изброените по-горе държави. Ако те разтоварват стоки у нас и им предтои отпътуване в следващите няколко дни, се поставят под карантина за времето на престой.  

Шофьорите, които пристигат от изброените държави и на които не престои отпътуване обратно, остават две седмици под домашна карантина. 

Водачите  на тежкотоварни автомобили, които са граждани на държава, влизането от която изисква задължителна карантина, се прилага следната мярка – влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и товари и до 24 часа напускат страната. 

На карантина подлежат и всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19. Те се наблюдават в продължение на 14 дни, считано от  последния контакт със заболялото лице.

Поставените под карантина се наблюдават от общопрактикуващите им лекари, а тези, които нямат личен лекар в страната, от съответната Регионална здравна инспекция.

На 19 март т.г. от Община Севлиево излязоха с апел към жителите на общината, пребивавали на територията на община Банско, да се подложат на домашна карантина. 

Връчването на предписание за карантинен период се извършва от органите на МВР, които правят съвместни проверки заедно с Регионалната здравна инспекция за спазване на карантината.

Новият случай на Covid в областта е жена на 86 г. от Габрово
Здраве
Консулът на Турция в Пловдив дари защитни костюми за област Габрово
Здраве
При общопрактикуващ лекар – само след записан час
Здраве
Д-р Попова, онколог, преглежда на 21 май т.г.
Здраве
Съпругата на първия пациент с Cоvid-19 в Севлиево е с положителна проба
Здраве
В "Медицински център-1" започват PCR тестове
Здраве
PCR тест, заплатен от гражданите, не може да е условие за прием в болница
Здраве
От днес без маски на открито, покриваме устата, ако говорим с някого
Здраве
След PCR тест: няма Covid в Държавната психиатрична болница
Здраве
Медицинска сестра от Инфекциозно отделение в Севлиево е с Covid
Здраве
Д-р Ценка Иванова възобновява приема на пациенти от 18 май
Здраве
19 са заразените с ку-треска в три села, две са в Севлиевско
Здраве
Д-р Никола Русинов възобновява приема на пациенти
Здраве
Първа жертва на COVID-19 в Севлиево
Здраве
При общопрактикуващ лекар и специалист - само след записан час
Здраве
Пациентка на Психоболницата е с положителен резултат след бърз тест
Здраве