179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Снимка на Alexey Hulsov от Pixabay

В област Габрово под карантина в момента са 179 лица, по данни от Регионалната здравна инспекция. Други 229 лица в областта са с изтекла карантина, всички са здрави, уточняват от инспекцията. 

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на задължителна карантина от 14 дни подлежат всички български граждани и граждани на други държави, които пребивават постоянно или дългосрочно на територията на Република България, както и членовете на техните семейства, пристигнали у нас от следните държави: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. 

Под карантина се поставят българските водачи на тежкотоварни автомобили, пристигащи от изброените по-горе държави. Ако те разтоварват стоки у нас и им предтои отпътуване в следващите няколко дни, се поставят под карантина за времето на престой.  

Шофьорите, които пристигат от изброените държави и на които не престои отпътуване обратно, остават две седмици под домашна карантина. 

Водачите  на тежкотоварни автомобили, които са граждани на държава, влизането от която изисква задължителна карантина, се прилага следната мярка – влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и товари и до 24 часа напускат страната. 

На карантина подлежат и всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19. Те се наблюдават в продължение на 14 дни, считано от  последния контакт със заболялото лице.

Поставените под карантина се наблюдават от общопрактикуващите им лекари, а тези, които нямат личен лекар в страната, от съответната Регионална здравна инспекция.

На 19 март т.г. от Община Севлиево излязоха с апел към жителите на общината, пребивавали на територията на община Банско, да се подложат на домашна карантина. 

Връчването на предписание за карантинен период се извършва от органите на МВР, които правят съвместни проверки заедно с Регионалната здравна инспекция за спазване на карантината.

При двама мъже от областта теста за коронавирус е положителен
Здраве
15 са заболелите от коронавирус в област Габрово към 18 юни
Здраве
Още два нови случая на коронавирус в Габрово
Здраве
Прегледите при д-р Пейо Мишев идния месец са на 24 юли
Здраве
Д-р Димитров - УНГ, преглежда на 14 и 28 юли 2020 г.
Здраве
До края на юни, който желае, може да смени личния си лекар
Здраве
МЗ: Гражданите да подават сигнали, ако болници им искат PCR тест
Здраве
Д-р Попова - онколог, ще преглежда на 9 и 23 юли 2020 г.
Здраве
За два нови случая на COVID-19 в Габрово, съобщават от РЗИ
Здраве
Шести потвърден случай на Covid в Севлиево
Здраве
Момиче на 15 г. от Севлиево е дало положителна проба за Covid 19
Здраве
Новите случаи на коронавирус в областта са на мъже, които не живеят тук
Здраве
Нов случай на положителен PCR тест в Габрово
Здраве
За един нов случай на Covid в областта съобщават днес от РЗИ
Здраве
Лекари от МБАЛ „Св. София“ преглеждат безплатно в МБАЛ „Св. Иван Рилски Габрово“
Здраве
Маските на закрито пак стават задължителни, започва масов контрол
Здраве