179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Снимка на Alexey Hulsov от Pixabay

В област Габрово под карантина в момента са 179 лица, по данни от Регионалната здравна инспекция. Други 229 лица в областта са с изтекла карантина, всички са здрави, уточняват от инспекцията. 

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на задължителна карантина от 14 дни подлежат всички български граждани и граждани на други държави, които пребивават постоянно или дългосрочно на територията на Република България, както и членовете на техните семейства, пристигнали у нас от следните държави: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. 

Под карантина се поставят българските водачи на тежкотоварни автомобили, пристигащи от изброените по-горе държави. Ако те разтоварват стоки у нас и им предтои отпътуване в следващите няколко дни, се поставят под карантина за времето на престой.  

Шофьорите, които пристигат от изброените държави и на които не престои отпътуване обратно, остават две седмици под домашна карантина. 

Водачите  на тежкотоварни автомобили, които са граждани на държава, влизането от която изисква задължителна карантина, се прилага следната мярка – влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и товари и до 24 часа напускат страната. 

На карантина подлежат и всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19. Те се наблюдават в продължение на 14 дни, считано от  последния контакт със заболялото лице.

Поставените под карантина се наблюдават от общопрактикуващите им лекари, а тези, които нямат личен лекар в страната, от съответната Регионална здравна инспекция.

На 19 март т.г. от Община Севлиево излязоха с апел към жителите на общината, пребивавали на територията на община Банско, да се подложат на домашна карантина. 

Връчването на предписание за карантинен период се извършва от органите на МВР, които правят съвместни проверки заедно с Регионалната здравна инспекция за спазване на карантината.

Расте броят на излекуваните от Covid-19, намаляват новозаразените
Здраве
На 15 октомври в Севлиево ще преглежда д-р Бонка Попова
Здраве
По 1000 лв. допълнително за работещите в Спешна помощ
Здраве
У нас са направени 500 000 PCR теста, държавата е платила за 19 324
Здраве
Активните случаи на Covid-19 в областта са 35, излекуваните - 134
Здраве
Извънредна епидемична обстановка се удължава до 30 ноември
Здраве
За три дни - 43 нови потвърдени случаи на Covid в област Габрово
Здраве
Записват за преглед при -р Пейо Мишев - 30 октомври 2020 г.
Здраве
Добрата грижа за сърцето изисква профилактичен преглед два пъти в годината
Здраве
Записват за прегледи при д-р Димитър Димитров - УНГ
Здраве
Д-р Бонка Попова (медицинска онкология) преглежда на 10 септември 2020 г.
Здраве
Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово
Здраве
В Севлиево преглежда д-р Диков - онкология, мамология, рентгенология
Здраве
Коронавирусът взе втора жертва от Севлиево, жена на 66 г.
Здраве
Рязък спад на инфектираните с Covid-19, един нов случай за седмица
Здраве
Избран е доставчик на шест апарата за хемодиализа за МБАЛ "Д-р Стойчо Христов"
Здраве