179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Снимка на Alexey Hulsov от Pixabay

В област Габрово под карантина в момента са 179 лица, по данни от Регионалната здравна инспекция. Други 229 лица в областта са с изтекла карантина, всички са здрави, уточняват от инспекцията. 

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на задължителна карантина от 14 дни подлежат всички български граждани и граждани на други държави, които пребивават постоянно или дългосрочно на територията на Република България, както и членовете на техните семейства, пристигнали у нас от следните държави: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. 

Под карантина се поставят българските водачи на тежкотоварни автомобили, пристигащи от изброените по-горе държави. Ако те разтоварват стоки у нас и им предтои отпътуване в следващите няколко дни, се поставят под карантина за времето на престой.  

Шофьорите, които пристигат от изброените държави и на които не престои отпътуване обратно, остават две седмици под домашна карантина. 

Водачите  на тежкотоварни автомобили, които са граждани на държава, влизането от която изисква задължителна карантина, се прилага следната мярка – влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и товари и до 24 часа напускат страната. 

На карантина подлежат и всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19. Те се наблюдават в продължение на 14 дни, считано от  последния контакт със заболялото лице.

Поставените под карантина се наблюдават от общопрактикуващите им лекари, а тези, които нямат личен лекар в страната, от съответната Регионална здравна инспекция.

На 19 март т.г. от Община Севлиево излязоха с апел към жителите на общината, пребивавали на територията на община Банско, да се подложат на домашна карантина. 

Връчването на предписание за карантинен период се извършва от органите на МВР, които правят съвместни проверки заедно с Регионалната здравна инспекция за спазване на карантината.

Д-р Мишев ще преглежда на 27 март в "Медицински център-1"
Здраве
Разследва се жена от с. П. Славейков, нарушила карантината
Здраве
Пет са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб
Здраве
Болниците в Габрово и Севлиево ще лекуват пациенти с Covid 19
Здраве
С нова заповед се облекчава движението към областните градове
Здраве
ТЕЛК ще взема решения само по документи, засега до 13 април
Здраве
Критично тежки случаи на коронавирус няма да се лекуват в Севлиево
Здраве
Специалисти на "Медицински център-1" възобновяват прегледите
Здраве
На 28 дни се удължава карантина за лица с потвърден COVID-19
Здраве
Носенето на защитни маски стана задължително
Здраве
179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Здраве
Онкологът д-р Бонка Попова възстановява прегледите в Севлиево
Здраве
Лекарствата по рецептурна книжка се отпускат без рецепта
Здраве
290 души са под домашна карантина в област Габрово
Здраве
По препоръка на кмета ще търсят доброволци сред медиците
Здраве
До 12 април се удължава срока за противоепидемичните мерки
Здраве