179 лица са под домашна карантина в област Габрово
Снимка на Alexey Hulsov от Pixabay

В област Габрово под карантина в момента са 179 лица, по данни от Регионалната здравна инспекция. Други 229 лица в областта са с изтекла карантина, всички са здрави, уточняват от инспекцията. 

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на задължителна карантина от 14 дни подлежат всички български граждани и граждани на други държави, които пребивават постоянно или дългосрочно на територията на Република България, както и членовете на техните семейства, пристигнали у нас от следните държави: Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. 

Под карантина се поставят българските водачи на тежкотоварни автомобили, пристигащи от изброените по-горе държави. Ако те разтоварват стоки у нас и им предтои отпътуване в следващите няколко дни, се поставят под карантина за времето на престой.  

Шофьорите, които пристигат от изброените държави и на които не престои отпътуване обратно, остават две седмици под домашна карантина. 

Водачите  на тежкотоварни автомобили, които са граждани на държава, влизането от която изисква задължителна карантина, се прилага следната мярка – влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и товари и до 24 часа напускат страната. 

На карантина подлежат и всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19. Те се наблюдават в продължение на 14 дни, считано от  последния контакт със заболялото лице.

Поставените под карантина се наблюдават от общопрактикуващите им лекари, а тези, които нямат личен лекар в страната, от съответната Регионална здравна инспекция.

На 19 март т.г. от Община Севлиево излязоха с апел към жителите на общината, пребивавали на територията на община Банско, да се подложат на домашна карантина. 

Връчването на предписание за карантинен период се извършва от органите на МВР, които правят съвместни проверки заедно с Регионалната здравна инспекция за спазване на карантината.

В "Медицински център-1" записват за прегледи през август при д-р Попова
Здраве
Д-р Димитров, специалист УНГ, ще преглежда на 25 август
Здраве
Потвърдени са пет нови случаи на Covid-19 при жители на Севлиево
Здраве
Заразените с Covid-19 през последните 24 ч. са три пъти по-малко
Здраве
Служителите на хотел "Севлиево плаза" - до един с отрицателни PCR тестове
Здраве
Епидемичната ситуация в област Габрово - 13 нови с Covid-19
Здраве
Десет новозаразени с Covid-19 за последните 24 ч., шестима в Севлиево
Здраве
РЗИ Габрово с апел да се избягват места със струпване на хора
Здраве
Масово тестване за Covid-19 направиха в "Медицински център-1"
Здраве
Промяна: д-р Димитров (УНГ) ще преглежда на 4 август, вместо на 28 юли
Здраве
Д-р Митева: Съчетанието на физиотерапевтичните методи води до възстановяване на пациента
Здраве
Заразените с Covid-19 в Севлиево вече са повече от Габрово
Здраве
Коронавирусът в областта - 11 нови случаи, сред тях дете на 3 г.
Здраве
И днес ръст на заразените в областта с Covid-19 и ново огнище на зараза
Здраве
Двама новозаразени с Covid-19 от Севлиево за последното денонощие
Здраве
Новите случаи на коронавирус в областта са само от Севлиево
Здраве