19.74 на сто от имащите право в област Габрово гласуваха

от Емилия Димитрова

В секциите на област Габрово 19.74 на сто от избирателите в избирателните списъци упражниха правото си на глас до обед. Това са 20 751 избиратели и с близо десет хиляди по-малко от гласувалите към същия час на предишните парламентарни избори през 2017 г. Тогава към обед гласа си бяха дали малко над 27% от избирателите.

Избирателната активност в област Габрово е малко по-висока от тази за страната. По данни на ЦИК към обед у нас са гласували 18.14% от избирателите. Най-висока е активността в Сливен - 24.87%, най-ниска в Къджали - 12.13%. 

По три жалби се произнесе до момента Районната избирателна комисия. 

Симпатизант на "Изправи се! Мутри вън!" е внесъл жалба за това, че ЕГН-то му не е вписано срещу името му в списъка. Служителката в секционната комисия обснила, че това не е задължително, но след настояване на избирателя, нанесла данните в списъка. Преди да се подпише, жалбоподателят забелязал, че почти навсякъде липсват ЕГН-та, а някъде имало вписани ЕГН-та, но без номер на лична карта. Жалбата е оставена без уважение, тъй като след проверка на място от РИК е установено, че изнесеното не отговаря на действителността, се уточнява в решение на комисията. 

Пълномощник на "Има такъв народ" е подал жалба, в която се твърди, че членове на голяма част от секционните избирателни комисии не вписват в графа "забележки", когато избирателите са гласували машинно. Това според жалбата е в разрез с Изборния кодекс и с жалбата се иска членовете на СИК да бъдат уведомени да преустановят тази практика, както и да се отбележи, че липсата на отбелязване с буква „М” няма да води до недействителност на гласа на съответния избирател.

Проверка от РИК е установила, че действително в графата „Забележки” на избирателния списък не се отбелязва, когато гласоподавателите гласуват „машинно”, но "това обстоятелство не е предвидено в закона, като основание за недействителност на вота на избирателя, преценил да гласува с машина". Въпреки това от комисията указват на членовете на секционни комисии да спазват стриктно разпоредбата на чл. 268, ал. 5 от ИК, като приемат жалбата за основателна. 

Избирателка се е жалвала в РИК Габрово за това, че малко преди осем часа тази сутрин не е била допусната да гласува в 22-ра секция в Габрово. Обяснено й било, че машината не работи, а на готовността й да глусава с хартиена бюлетина било обяснено, че не може в момента. По-късно, се сочи в жалбата, други избиратели в секцията също били връщани. От РИК се произнасят с решение, че при проверка на място не са се потвърдили обстоятелствата в жалбата, заради което тя е оставена без уважение.  

Обработени са всички секционни протоколи в Габрово, ето резултатите
Политика
Деляна Пешева от "Има такъв народ" става депутат от Габрово
Политика
Президентът свиква новия парламент на 15 април
Политика
Разликата между ГЕРБ и "Има такъв народ" в Севлиево е 347 гласа
Политика
Окончателно са ясни новите депутати от Габрово
Политика
Павлин Ганчев пред "Севлиево онлайн": Решението ми е премислено и осъзнато
Политика
Проекта за Изборен кодекс: електронно гласуване и избори в села с над 100 души
Политика
Как седмият стана втори и пренареди листата на ГЕРБ в Габрово
Политика
Временна комисия ще проверява харченето на държавни пари
Политика
ЦИК обяви мандатите по области, Павлин Ганчев отказва да е депутат
Политика
Мария Пенева става временно областен управител на Габрово
Политика
Изпълнителното бюро на БСП подава оставка, Нинова не
Политика
Обработени са 81.5% от секционните протоколи в Габрово
Политика
В чужбина "Има такъв народ" взема 51 608 гласа, или 30.61% от вота
Политика
Пепа Сомлева: „Благодаря на моя роден град Севлиево за подкрепата в изборите!
Политика
Кого изпращат избирателите от област Габрово в Народното събрание
Политика