Търсене

22 партии и коалиции се регистрираха в Габрово за вота на 11 юли

22 партии и коалиции се регистрираха в Габрово за вота на 11 юли

от Емилия Димитрова

Вчера изтече срока за регистрация на партиите и коалициите, които издигат кандидати за народни представители в Габровски избирателен район за вота на 11 юли 2021 г. До крайния час в Районната избирателна комисия в Габрово се регистрираха 22 партии и коалиции. 

Сред основните играчи (според социолозите) за извънредните парламентарни избори има малки промени в листите. 

Коалицията ГЕРБ-СДС отива на избори очаквано с водач на листата Томислав Дончев. Втора след него е бившият областен управител Невена Минева. Двамата спечелиха мандат на изборите на 4 април т.г., но Минева влезе в парламента, след като севлиевецът Павлин Ганчев, получил мандат от преференциални гласове, се отказа от парламента. 

Листата на "Има такъв народ" ще води Деляна Пешева, която взе мандат от Габрово за партията на Слави Трифонов и след 4 април, след като Любомир Каримански, който бе в две листи, избра да представлява избирателите от Варненски район. 

За Деляна Пешева се знае, че е на 44 г. , има дългогодишна кариера в банковата сфера, където е заемала различни ръководни постове. Магистър е по Бизнес Администрация от СУ "Св. Климент Охридски". 

Втора в листата е Катерина Стоичкова, която на предишните избори беше трета в Габрово и на десето място в листата в Бургас.

БСП, която след 4 април взе един от четирите мандата в областта, отново издига за водач Крум Дончев, втори след него е областният председател на партията Валери Митов. На предишния вот втора бе Кристина Сидорова, която си направи отвод от номинации за тези избори, а по-късно бе назначена за заместник-областен управител на Габрово.   

При "Демократична България" също няма промяна. Водач на тяхната листа е Ивелин Стоянов, който е родом от Трявна, общински съветник в Габрово. Той работи в Техническия университет в града и има собствен бизнес.  

ДПС също не поднася изненади. Както на 4 април, за 11 юли от партията издигат за водач на листата си председателя на габровската структура Мелекбер Велева. 

С променена листа излизат на избори от "Изправи се! Мутри вън!". Начело на листата е Георги Табаков, за който се знае, че е завършил френска гимназия и е магистър по международни икономически отношения в Института по международни отношения в Москва. Между 1998 г. и 2001 г. заема последователно длъжностите заместник-министър на търговията и туризма и председател на Агенцията за чуждестранни инвестции, а от средата на 2001 г. е председател на УС на Български икономически форум. Предишният водач на листата Пепа Сомлева този път изобщо не е в нея. 

Областният координатор на партията на Марешки "Воля" Мария Митева е водач на листата на коалицията "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ"

Мариян Костадинов - областен управител на Габрово по времето на първия кабинет на Борисов, е отново водач на листата на "Републиканци за България". 

Област Габрово изпраща в Парламента четирима депутати. След последните избори на 4 април ГЕРБ-СДС взеха два, "Има такъв народ" - един, четвъртия беше за БСП. Кого ще изпратят в следващото Народно събрание жителите на областта, предстои да стане ясно през юли.  

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.