22 см нов сняг натрупа в Севлиево за една нощ
снимка: Минчо Тодоров

Само за една нощ снегът в Севлиево натрупа 22 см нова покривка, температурата на въздуха е минус 5 градуса, по данни на местната метеорологична станция. Така общата дебелина на снега в града стигна 52 см. Продължилият цяла нощ снеговалеж обаче създаде сериозни затруднения на снегопочистващата техника. Буквално час, след като машините са минали някъде, не личи, че е чистено, обясни тази сутрин служителят по сигурността в Община Севлиево Димитър Ножаров. 

Въпреки това към ранните часове на днешния ден основните пътища на територията на общината са проходими, днес продължава работата по почистването на останалите. "Техниката и екипите са на денонощен режим. Но ситуацията се усложнява от от обилния валеж и не може по едно и също време да се постигне искания от хората ефект", обясни още г-н Ножаров, когото намерихме по телефона по време на редовната му обиколка с една от снегопочостващите машини.

Проблем тази сутрин е възникнал към махалите в Стоките, където има аварарирала техника и се е наложило да се отклонят машини от града, за да се обработят пътищата към балканските махали. 

Проблеми има и в града. Заради многото паркирани автомобили в комплексите не е изчистено качествено. Същото е и по малките градски улици. За една от тях, ул."Стойчо Часовникаров", е потърсено съдействието на полицията, за да се издирят собствениците на паркирани коли и се помолят да ги махнат от улицата. Едва когато тази улица е без автомобили, можем да влезем със снегорин, за да я обработим качествено, обясни Ножаров. Същото важи и за останалите малки улички, където машините не могат да влязат.

Що се отнася до тротоарите, там ситуацията е в силна зависимост от волята и разбирането на гражданите. Пред много къщи и магазини е почистено, но пред повечето има сняг и дебел лед от климатиците. На много места в Севлиево пешеходците са принудени да вървят по пътното платно, тъй като тротоарите пред блокове и кооперации не са почистени. А служители на Общинския инспекторат обикалят, за да предупреждават хората да бъдат по-отговорни към прилежащите им терени. До момента няма нито един глобен заради непочистен обект.

Коментар на редактора: А може би е време да завалят глоби, за да се сетим, че освен претенции, трябва да имаме и отговорности.  

Как председателят на ОбС в Дряново ще получи 300 хил. лв. за частния си бизнес
Общество
Проверяват лекари и болници по искане на прокуратурата
Общество
29 юни е обявен за ден на безопасността на движението по пътищата
Общество
Жандармерия влезе в офиса на „Кабел Сат-Запад“ в Благоевград
Общество
Кръговото кръстовище на изхода за Габрово няма да се коригира
Общество
Доверието в медиите е ниско – 40% от българите вярват на новините
Общество
С „бланкетни формулировки“ е избран изпълнител на обществена поръчка
Общество
За 20 минути на 6 юни т.г. в Севлиево са паднали 37 л/кв. м дъжд
Общество
Героите намират време да помагат на другите
Общество
"Капитал": Тапата на "Хемус" ще остане поне до 2020 г.
Общество
Започва реставрация на бронзовия лъв на паметника на вр. Шипка
Общество
66 л/кв. м е дъждът за последното денонощие в Севлиево
Общество
Мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец идват в Севлиево
Общество
Ученици написаха книга за голямото наводнение от 1939 г.
Общество
Санкции срещу Община Смолян провокираха среща на журналисти със съветници
Общество
Какво донесе на Севлиево побратимяването с китайския град Нанхай?
Общество