22 см нов сняг натрупа в Севлиево за една нощ
снимка: Минчо Тодоров

Само за една нощ снегът в Севлиево натрупа 22 см нова покривка, температурата на въздуха е минус 5 градуса, по данни на местната метеорологична станция. Така общата дебелина на снега в града стигна 52 см. Продължилият цяла нощ снеговалеж обаче създаде сериозни затруднения на снегопочистващата техника. Буквално час, след като машините са минали някъде, не личи, че е чистено, обясни тази сутрин служителят по сигурността в Община Севлиево Димитър Ножаров. 

Въпреки това към ранните часове на днешния ден основните пътища на територията на общината са проходими, днес продължава работата по почистването на останалите. "Техниката и екипите са на денонощен режим. Но ситуацията се усложнява от от обилния валеж и не може по едно и също време да се постигне искания от хората ефект", обясни още г-н Ножаров, когото намерихме по телефона по време на редовната му обиколка с една от снегопочостващите машини.

Проблем тази сутрин е възникнал към махалите в Стоките, където има аварарирала техника и се е наложило да се отклонят машини от града, за да се обработят пътищата към балканските махали. 

Проблеми има и в града. Заради многото паркирани автомобили в комплексите не е изчистено качествено. Същото е и по малките градски улици. За една от тях, ул."Стойчо Часовникаров", е потърсено съдействието на полицията, за да се издирят собствениците на паркирани коли и се помолят да ги махнат от улицата. Едва когато тази улица е без автомобили, можем да влезем със снегорин, за да я обработим качествено, обясни Ножаров. Същото важи и за останалите малки улички, където машините не могат да влязат.

Що се отнася до тротоарите, там ситуацията е в силна зависимост от волята и разбирането на гражданите. Пред много къщи и магазини е почистено, но пред повечето има сняг и дебел лед от климатиците. На много места в Севлиево пешеходците са принудени да вървят по пътното платно, тъй като тротоарите пред блокове и кооперации не са почистени. А служители на Общинския инспекторат обикалят, за да предупреждават хората да бъдат по-отговорни към прилежащите им терени. До момента няма нито един глобен заради непочистен обект.

Коментар на редактора: А може би е време да завалят глоби, за да се сетим, че освен претенции, трябва да имаме и отговорности.  

Граждани съобщават за добра промяна в храната от Патронажа
Общество
Съдът решава има ли виновен за газовия взрив от 2014 г.
Общество
Викат огнеборците за ловене на папагал, до чистене на гараж
Общество
Дни на отворените врати в РСПБЗН идната седмица
Общество
Двама пострадаха в катастрофа на разклона за с. Ряховците
Общество
Севлиево е в корупционна схема, според разследване на "Биволъ"
Общество
Общината тегли кредит от 1.2 млн. лв. за довършването на проекти
Общество
Мотоциклетист от Севлиево загина в прохода Хаинбоаз
Общество
Жена от Севлиево изпадна от автомобил и почина на място
Общество
Първокласниците тази година - рекордно малко
Общество
Режим на водата в община Севлиево от днес
Общество
В Севлиевско се сечало най-масово, според директора на РДГ- В. Търново
Общество
Пожарникарите показаха пред деца как се реагира при инциденти
Общество
Кои са паркоместата в синята зона за паркиране?
Общество
В Севлиево ще усвоят 90 хил. лв., отварят се към гражданите
Общество
Украса на Хаджиколювата мааза - задача за млади каменоделци
Общество