22 см нов сняг натрупа в Севлиево за една нощ
снимка: Минчо Тодоров

Само за една нощ снегът в Севлиево натрупа 22 см нова покривка, температурата на въздуха е минус 5 градуса, по данни на местната метеорологична станция. Така общата дебелина на снега в града стигна 52 см. Продължилият цяла нощ снеговалеж обаче създаде сериозни затруднения на снегопочистващата техника. Буквално час, след като машините са минали някъде, не личи, че е чистено, обясни тази сутрин служителят по сигурността в Община Севлиево Димитър Ножаров. 

Въпреки това към ранните часове на днешния ден основните пътища на територията на общината са проходими, днес продължава работата по почистването на останалите. "Техниката и екипите са на денонощен режим. Но ситуацията се усложнява от от обилния валеж и не може по едно и също време да се постигне искания от хората ефект", обясни още г-н Ножаров, когото намерихме по телефона по време на редовната му обиколка с една от снегопочостващите машини.

Проблем тази сутрин е възникнал към махалите в Стоките, където има аварарирала техника и се е наложило да се отклонят машини от града, за да се обработят пътищата към балканските махали. 

Проблеми има и в града. Заради многото паркирани автомобили в комплексите не е изчистено качествено. Същото е и по малките градски улици. За една от тях, ул."Стойчо Часовникаров", е потърсено съдействието на полицията, за да се издирят собствениците на паркирани коли и се помолят да ги махнат от улицата. Едва когато тази улица е без автомобили, можем да влезем със снегорин, за да я обработим качествено, обясни Ножаров. Същото важи и за останалите малки улички, където машините не могат да влязат.

Що се отнася до тротоарите, там ситуацията е в силна зависимост от волята и разбирането на гражданите. Пред много къщи и магазини е почистено, но пред повечето има сняг и дебел лед от климатиците. На много места в Севлиево пешеходците са принудени да вървят по пътното платно, тъй като тротоарите пред блокове и кооперации не са почистени. А служители на Общинския инспекторат обикалят, за да предупреждават хората да бъдат по-отговорни към прилежащите им терени. До момента няма нито един глобен заради непочистен обект.

Коментар на редактора: А може би е време да завалят глоби, за да се сетим, че освен претенции, трябва да имаме и отговорности.  

Обявиха антинаградите "Големия брат", 2019
Общество
Душево - селото с най-много деца в община Севлиево и без безработица
Общество
Издателят на "Севлиево онлайн" - сред супергероите на "Америка за България"
Общество
Закон регламентира как ще се броят земеделските стопанства
Общество
Татяна Харизанова и изкуство, преливащо от обич
Общество
Радослав Начев от Градница е победител в лотарията на НАП
Общество
Отстраняването на аварията по газопровода продължава
Общество
Село Столът - 9 км махали с разбити пътища, но без кражби
Общество
Авария по захранващия газопровод, улици без газ в Севлиево
Общество
Общината търси изпълнител на ремонтите на 7 улици за 4.2 мн. лв.
Общество
Започва данъчната кампания за местни данъци и такси
Общество
Граждани алармират: Хаос със сметките за вода
Общество
АЕЖ: Президентът да наложи вето върху Закона за личните данни
Общество
Севлиево получава още 1.2 млн. лв. за енергийна ефективност
Общество
Шилоопашата патица и воден кос за първи път на яз. "Ал. Стамболийски"
Общество
Прокуратурата внесе обвинение срещу шофьор на севлиевска фирма
Общество