22 см нов сняг натрупа в Севлиево за една нощ
снимка: Минчо Тодоров

Само за една нощ снегът в Севлиево натрупа 22 см нова покривка, температурата на въздуха е минус 5 градуса, по данни на местната метеорологична станция. Така общата дебелина на снега в града стигна 52 см. Продължилият цяла нощ снеговалеж обаче създаде сериозни затруднения на снегопочистващата техника. Буквално час, след като машините са минали някъде, не личи, че е чистено, обясни тази сутрин служителят по сигурността в Община Севлиево Димитър Ножаров. 

Въпреки това към ранните часове на днешния ден основните пътища на територията на общината са проходими, днес продължава работата по почистването на останалите. "Техниката и екипите са на денонощен режим. Но ситуацията се усложнява от от обилния валеж и не може по едно и също време да се постигне искания от хората ефект", обясни още г-н Ножаров, когото намерихме по телефона по време на редовната му обиколка с една от снегопочостващите машини.

Проблем тази сутрин е възникнал към махалите в Стоките, където има аварарирала техника и се е наложило да се отклонят машини от града, за да се обработят пътищата към балканските махали. 

Проблеми има и в града. Заради многото паркирани автомобили в комплексите не е изчистено качествено. Същото е и по малките градски улици. За една от тях, ул."Стойчо Часовникаров", е потърсено съдействието на полицията, за да се издирят собствениците на паркирани коли и се помолят да ги махнат от улицата. Едва когато тази улица е без автомобили, можем да влезем със снегорин, за да я обработим качествено, обясни Ножаров. Същото важи и за останалите малки улички, където машините не могат да влязат.

Що се отнася до тротоарите, там ситуацията е в силна зависимост от волята и разбирането на гражданите. Пред много къщи и магазини е почистено, но пред повечето има сняг и дебел лед от климатиците. На много места в Севлиево пешеходците са принудени да вървят по пътното платно, тъй като тротоарите пред блокове и кооперации не са почистени. А служители на Общинския инспекторат обикалят, за да предупреждават хората да бъдат по-отговорни към прилежащите им терени. До момента няма нито един глобен заради непочистен обект.

Коментар на редактора: А може би е време да завалят глоби, за да се сетим, че освен претенции, трябва да имаме и отговорности.  

За Веска Бенева или за живот, посветен на човешкото достойнство
Общество
Окрадоха Мартин Граховски докато бе на "Будител на годината"
Общество
Сидорова иска 2 млн. лв. в Бюджет 2019 за водната криза в севлиевско
Общество
Съдът задължи Община Севлиево да каже колко плаща за външен PR
Общество
До "Севлиево онлайн": "От 15 дни сме без вода, моля ви, пишете!"
Общество
Служители на приюта "отстреляха" куче с упойка, животното почина
Общество
Множество нарушения при сечта в общински гори откри проверка
Общество
На 9 ноември в Севлиево няма да има вода
Общество
Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение
Общество
В късен следобед: севлиевец закова дрегера на 2.94 промила
Общество
Протестно автошествие в Севлиево - тази неделя, в 14.00 ч.
Общество
Нов уебсайт показва какво прави Европа за мен
Общество
Администрацията преустановява хартиения обмен на документи
Общество
На празник на зелето канят в с. Ряховците
Общество
Нарушения в общински гори, спряха позволителните за сеч
Общество
Севлиево е в списък на Върховна прокуратура за нарушения на актове на ОбС
Общество