22 см нов сняг натрупа в Севлиево за една нощ
снимка: Минчо Тодоров

Само за една нощ снегът в Севлиево натрупа 22 см нова покривка, температурата на въздуха е минус 5 градуса, по данни на местната метеорологична станция. Така общата дебелина на снега в града стигна 52 см. Продължилият цяла нощ снеговалеж обаче създаде сериозни затруднения на снегопочистващата техника. Буквално час, след като машините са минали някъде, не личи, че е чистено, обясни тази сутрин служителят по сигурността в Община Севлиево Димитър Ножаров. 

Въпреки това към ранните часове на днешния ден основните пътища на територията на общината са проходими, днес продължава работата по почистването на останалите. "Техниката и екипите са на денонощен режим. Но ситуацията се усложнява от от обилния валеж и не може по едно и също време да се постигне искания от хората ефект", обясни още г-н Ножаров, когото намерихме по телефона по време на редовната му обиколка с една от снегопочостващите машини.

Проблем тази сутрин е възникнал към махалите в Стоките, където има аварарирала техника и се е наложило да се отклонят машини от града, за да се обработят пътищата към балканските махали. 

Проблеми има и в града. Заради многото паркирани автомобили в комплексите не е изчистено качествено. Същото е и по малките градски улици. За една от тях, ул."Стойчо Часовникаров", е потърсено съдействието на полицията, за да се издирят собствениците на паркирани коли и се помолят да ги махнат от улицата. Едва когато тази улица е без автомобили, можем да влезем със снегорин, за да я обработим качествено, обясни Ножаров. Същото важи и за останалите малки улички, където машините не могат да влязат.

Що се отнася до тротоарите, там ситуацията е в силна зависимост от волята и разбирането на гражданите. Пред много къщи и магазини е почистено, но пред повечето има сняг и дебел лед от климатиците. На много места в Севлиево пешеходците са принудени да вървят по пътното платно, тъй като тротоарите пред блокове и кооперации не са почистени. А служители на Общинския инспекторат обикалят, за да предупреждават хората да бъдат по-отговорни към прилежащите им терени. До момента няма нито един глобен заради непочистен обект.

Коментар на редактора: А може би е време да завалят глоби, за да се сетим, че освен претенции, трябва да имаме и отговорности.  

Подкрепящите протестите в Севлиево сложиха стикери "Оставка"
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество