240 години отброи Часовниковата кула на Севлиево

С ретроспективна изложба тази вечер бе отбелязана 240-тата годишнина на Часовниковата кула в Севлиево. Една свята за всички севлиевци сграда, свидетел на историческите събития, белязали развитието на Севлиево от средата на 18 век до наши дни. Сграда – символ, една от първите часовникови кули по българските земи в рамките на Османската империя, напълно заслужено с място в герба на град Севлиево.

Директорът на Историческия музей Найден Петров разказа историята и особеностите на севлиевската часовникова кула пред дошлите тази вечер за откриването на изложбата, поставена върху оградата на къщата зад кулата, собственост на сем. Маркови – Лили и Мирослав. Самият Мирослав Марков сподели, че идвайки на това място той и семейството му са искали то да не остане в нищото и така се родила идеята за постоянната експозиция.

След одобрението от Общината и готовността да се облагороди мястото и край кулата, останало да се свърши творческата работа. Помогнали историци, преводачи, художници, фотографи, но и много севлиевци, предоставили фотоси на кулата. А след залез слънце тя била най-красива, подчерта кметът д-р Иванов, който официално откри изложбата тази вечер. И не скри, че от няколко дни, откакто е наредена, получава хубави отзиви от местните жители, което носи удовлетворение, че стореното е за добро.

Часовниковата кула е построена през 1779 година. Годината е изписана с арабски цифри над входната врата. А върху камбаната е гравирана 1775 година, за която се предполага, че е годината, в която е започнал градежа на кулата. Във външния вид на камбанарията се забелязват три основни части – каменна, дървена и камбана, а във вътрешната част на каменната основа се движат въжетата с тежестта на часовниковия механизъм, който се намира в средната, осмоъгълна част. Часовникът работи и до днес, а необходимостта от него е възникнала през Възраждането, когато хората започнали да стават все по-заети и имали нужда да им се отмерва времето. Дървената конструкция най-горе завършва с купол, обшит с медни листи. В неговата вътрешност е камбаната, чийто звън излиза свободно през отворите на стените.

Интересни са каменните релефи, които изобразяват различни инструменти, военни предмети и розети.

Паметната плоча, монтирана върху стената на кулата, отразява събитията от 1877 година, когато разузнавателни части от руската армия влизат в града и след импровизирано шествие хусарите сядат под Часовниковата кула да си починат и се нахранят.

написано от Емилия Димитрова

Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
През юли в областта са издадени 12 заповеди по Закона за защита от домашно насилие
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество