240 години отброи Часовниковата кула на Севлиево

С ретроспективна изложба тази вечер бе отбелязана 240-тата годишнина на Часовниковата кула в Севлиево. Една свята за всички севлиевци сграда, свидетел на историческите събития, белязали развитието на Севлиево от средата на 18 век до наши дни. Сграда – символ, една от първите часовникови кули по българските земи в рамките на Османската империя, напълно заслужено с място в герба на град Севлиево.

Директорът на Историческия музей Найден Петров разказа историята и особеностите на севлиевската часовникова кула пред дошлите тази вечер за откриването на изложбата, поставена върху оградата на къщата зад кулата, собственост на сем. Маркови – Лили и Мирослав. Самият Мирослав Марков сподели, че идвайки на това място той и семейството му са искали то да не остане в нищото и така се родила идеята за постоянната експозиция.

След одобрението от Общината и готовността да се облагороди мястото и край кулата, останало да се свърши творческата работа. Помогнали историци, преводачи, художници, фотографи, но и много севлиевци, предоставили фотоси на кулата. А след залез слънце тя била най-красива, подчерта кметът д-р Иванов, който официално откри изложбата тази вечер. И не скри, че от няколко дни, откакто е наредена, получава хубави отзиви от местните жители, което носи удовлетворение, че стореното е за добро.

Часовниковата кула е построена през 1779 година. Годината е изписана с арабски цифри над входната врата. А върху камбаната е гравирана 1775 година, за която се предполага, че е годината, в която е започнал градежа на кулата. Във външния вид на камбанарията се забелязват три основни части – каменна, дървена и камбана, а във вътрешната част на каменната основа се движат въжетата с тежестта на часовниковия механизъм, който се намира в средната, осмоъгълна част. Часовникът работи и до днес, а необходимостта от него е възникнала през Възраждането, когато хората започнали да стават все по-заети и имали нужда да им се отмерва времето. Дървената конструкция най-горе завършва с купол, обшит с медни листи. В неговата вътрешност е камбаната, чийто звън излиза свободно през отворите на стените.

Интересни са каменните релефи, които изобразяват различни инструменти, военни предмети и розети.

Паметната плоча, монтирана върху стената на кулата, отразява събитията от 1877 година, когато разузнавателни части от руската армия влизат в града и след импровизирано шествие хусарите сядат под Часовниковата кула да си починат и се нахранят.

написано от Емилия Димитрова

Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество