25 години "Севлиево 21 век": обединени за Севлиево
Учредителите: отляво надясно: Цоньо Събев, Данчо Данчев, Васил Кънев, Йонко Йонков, Мариян Хаджийски, Ботьо Ботев

Утре, 18 декември, бизнессдружение "Севлиево 21 век" ще отбележи своята 25-та годишнина. Честването преминава под мотото "25 години обединени за Севлиево", а кулминацията е утре вечер, в деня на съдебната регистрация на организацията. 

Първите учредители

По този повод днес първите учредители се събраха на чаша вино и спомени. Направиха го в присъствието на журналисти от региона. И си благодариха един другиму - създателите за подкрепата и ентусиазма, които са ги водели при учредяване на уникалното за България сдружение, по-младите, от днешния Управителен съвет, на първите - за прокарания път и отстояването на добрата идея. 

Учредители и наследници: отляво надясно: Венета Петкова - директор на детски комплекс "Йовко Йовков", Ивайло Костадинов, Цоньо Събев, Данчо Данчев, Васил Кънев, Емилиян Маринов, Мариян Хаджийски, Ботьо Ботев, Йонко Йонков, Валентин Ганев, Валя Станчева

Духът на доброто в бизнес средата

"Този дух, който отворихте в бизнес средата преди 25 години продължава да живее", каза Валентин Ганев - директор на завода за санитарна керамика на "Идеал Стандарт-Видима" и член на Управителния съвет на "Севлиево 21 век". Той декларира, че фирмите, членуващи в сдружението, продължават да даряват средства и да оказват подкрепа за севлиевци в сферите на културата, спорта, образованието и здравеопазването. И припомни някои от емблематичните за "Севлиево 21 век" дейности като ученическите стипендии, отличаване на най-добрите абитуриенти всяка година на 24 май, инвестициите в градска инфраструктура, подкрепа за талантливи деца и младежи. "Не е имало спортен клуб, откъдето да са ни поискали помощ, и ние да не сме помогнали", подчерта Ганев. 

Спомените на кмета Данчев

Първият демократично избран севлиевски кмет Данчо Данчев също се върна назад в годините, преди още да бъде учредена бизнес организацията. А необходимостта от нея била в недоимъка, белязал онези първи години на преход, когато в Севлиево са спирали постоянно тока, проблемите с водата и тогава са били на дневен ред, а пари за по-добра градска среда не е имало. Всъщност така се е създала и организацията. "Имаше нужда от ремонти, държавата не отпускаше средства. Тогава ги събрах - Васил Кънев, Цоньо Събев, Мариян Хаджийски, Ботьо Ботев, Йонко Йонков, Христо Йонков. И им казах, че Севлиево има нужда от помощ. Отзоваха се. Всичките милееха за града", спомни си днес Данчев.

Спомени и благодарности

"Без подкрепата на Общината нищо не става. И тогава ние я получихме в лицето на кмета Данчев", допълни инж. Васил Кънев, който е първият председател на бизнессдружението, а днес негов почетен председател. 

"Благодаря ви, че преди 25 години, когато държавата се разпределяше, сте имали далновидността да съхраните създаденото", обърна се към учредителите днешният член на Управителния съвет Емилиян Маринов. 

Учредители и наследници

Началото

На 18 февруари 1993 г. по инициатива на тогавашния кмет Данчо Данчев, в стола на фирма ЕМКА се провежда първата среща между общинското ръководство и представители на двайсетина местни фирми. Тогава се учредява Съюз на работодателите - доброволна неправителствена организация с идеална цел - подпомагане на образованието, здравеопазването, културата, спорта и благоустройството в общината. Само през първата година на съществуването си съюзът набира 40 хил. лв. дарения. А парите са за пускането на два нови водоизточника край Севлиево. 

На 18 декември 1997 г. с решение на габровския окръжен съд Съюзът на работодателите е преобразуван в бизнесссдружение "Севлиево 21 век". А добрите инициативи се трупат: през 1998 г. по инициатива и със средства на организацията е направен ремонт на храм "Св. Пророк Илия". През същата година отново със средства на сдружението - 200 хил. лв., е закупена апаратура за оборудването на микробиологична лаборатория в общинската болница. Сдружението подпомага създаването и откриването на митническо бюро в града, подкрепя издаването на първия училищен вестник в Севлиево, подпомага летни ученически стажове в медиите, а по-късно в производствените фирми, финансира творческите детски школи и талантливите деца. С помощта на сдружението в Севлиево е открит кино-салон "21 век", танцовият ансамбъл участва във фолклориадата в Мексико. 

Венета Петкова връчи записа на химна на сдружението на Валентин Ганев. А от Управителния съвет обещаха, че всичките им събирания отсега нататък ще започват с химна

Да се изброят всички благотворителни инициативи за 25 години е невъзможно. И едва ли някой би отрекъл, че Севлиево нямаше да е същият град без сдружение "Севлиево 21 век". Затова заслужено ден преди четвъртвековния юбилей, членовете на сдружението се сдобиха със свой химн. Песента е по текст на Мария Тотевска-Иванова, музиката е на Цветан Цонев, звукозаписът е дело на Пламен Пенчев, а песента се изпълнява от Мария Тотевска-Иванова и сборна формация при музикалната певческа школа на детски комплекс "Йовко Йовков". Дискът с песента подари лично Венета Петкова - директор на комплекса, която благодари на сдружението за ремонта в сградата, където, както сама каза, вече е по-топло, по-чисто и по-комфортно.  

автор: Емилия Димитрова

Огнено лято "отчетоха" стажантите на "Идеал Стандарт-Видима"
Бизнес
На заключителна пресконференция БАРТЕР ЕООД отчете изпълнението на проект
Бизнес
Бизнесът събра 21 500 лв. за ремонт на двора на Детски комплекс
Бизнес
ЗАПОВЯДАЙ НА ПЪРВИЯ ДЕН НА КАРИЕРАТА В МАГАЗИН LIDL СЕВЛИЕВО
Бизнес
Превозвач се закани да спре автобусите си заради хаоса с винетките
Бизнес
Протест: автобусите в община Севлиево карат без винетки
Бизнес
Богомил Петков поиска експертиза за решаване проблема с водата
Бизнес
Мария Петрова поема Ротари клуб Севлиево за следваща година
Бизнес
От стажант до изпълнителен директор - Ярослав Дончев 25 г. по-късно
Бизнес
Второ място за Севлиево от от спортния работнически фестивал
Бизнес
Кои дружества в Севлиево са в топ 100 на най-големите компании
Бизнес
АББ представи модернизирана производствена база в Севлиево
Бизнес
Покана за заключителна пресконференция по проект
Бизнес
И тази събота LIDL Севлиево отваря врати за търсещите кариерни възможности
Бизнес
Супер разпродажба на тетрадки в книжарница М-ПРЕС през септември
Бизнес
"Идеал Стандарт – Видима" продължава да расте, с 5% през 2018 г.
Бизнес