25 години "Севлиево 21 век": обединени за Севлиево
Учредителите: отляво надясно: Цоньо Събев, Данчо Данчев, Васил Кънев, Йонко Йонков, Мариян Хаджийски, Ботьо Ботев

Утре, 18 декември, бизнессдружение "Севлиево 21 век" ще отбележи своята 25-та годишнина. Честването преминава под мотото "25 години обединени за Севлиево", а кулминацията е утре вечер, в деня на съдебната регистрация на организацията. 

Първите учредители

По този повод днес първите учредители се събраха на чаша вино и спомени. Направиха го в присъствието на журналисти от региона. И си благодариха един другиму - създателите за подкрепата и ентусиазма, които са ги водели при учредяване на уникалното за България сдружение, по-младите, от днешния Управителен съвет, на първите - за прокарания път и отстояването на добрата идея. 

Учредители и наследници: отляво надясно: Венета Петкова - директор на детски комплекс "Йовко Йовков", Ивайло Костадинов, Цоньо Събев, Данчо Данчев, Васил Кънев, Емилиян Маринов, Мариян Хаджийски, Ботьо Ботев, Йонко Йонков, Валентин Ганев, Валя Станчева

Духът на доброто в бизнес средата

"Този дух, който отворихте в бизнес средата преди 25 години продължава да живее", каза Валентин Ганев - директор на завода за санитарна керамика на "Идеал Стандарт-Видима" и член на Управителния съвет на "Севлиево 21 век". Той декларира, че фирмите, членуващи в сдружението, продължават да даряват средства и да оказват подкрепа за севлиевци в сферите на културата, спорта, образованието и здравеопазването. И припомни някои от емблематичните за "Севлиево 21 век" дейности като ученическите стипендии, отличаване на най-добрите абитуриенти всяка година на 24 май, инвестициите в градска инфраструктура, подкрепа за талантливи деца и младежи. "Не е имало спортен клуб, откъдето да са ни поискали помощ, и ние да не сме помогнали", подчерта Ганев. 

Спомените на кмета Данчев

Първият демократично избран севлиевски кмет Данчо Данчев също се върна назад в годините, преди още да бъде учредена бизнес организацията. А необходимостта от нея била в недоимъка, белязал онези първи години на преход, когато в Севлиево са спирали постоянно тока, проблемите с водата и тогава са били на дневен ред, а пари за по-добра градска среда не е имало. Всъщност така се е създала и организацията. "Имаше нужда от ремонти, държавата не отпускаше средства. Тогава ги събрах - Васил Кънев, Цоньо Събев, Мариян Хаджийски, Ботьо Ботев, Йонко Йонков, Христо Йонков. И им казах, че Севлиево има нужда от помощ. Отзоваха се. Всичките милееха за града", спомни си днес Данчев.

Спомени и благодарности

"Без подкрепата на Общината нищо не става. И тогава ние я получихме в лицето на кмета Данчев", допълни инж. Васил Кънев, който е първият председател на бизнессдружението, а днес негов почетен председател. 

"Благодаря ви, че преди 25 години, когато държавата се разпределяше, сте имали далновидността да съхраните създаденото", обърна се към учредителите днешният член на Управителния съвет Емилиян Маринов. 

Учредители и наследници

Началото

На 18 февруари 1993 г. по инициатива на тогавашния кмет Данчо Данчев, в стола на фирма ЕМКА се провежда първата среща между общинското ръководство и представители на двайсетина местни фирми. Тогава се учредява Съюз на работодателите - доброволна неправителствена организация с идеална цел - подпомагане на образованието, здравеопазването, културата, спорта и благоустройството в общината. Само през първата година на съществуването си съюзът набира 40 хил. лв. дарения. А парите са за пускането на два нови водоизточника край Севлиево. 

На 18 декември 1997 г. с решение на габровския окръжен съд Съюзът на работодателите е преобразуван в бизнесссдружение "Севлиево 21 век". А добрите инициативи се трупат: през 1998 г. по инициатива и със средства на организацията е направен ремонт на храм "Св. Пророк Илия". През същата година отново със средства на сдружението - 200 хил. лв., е закупена апаратура за оборудването на микробиологична лаборатория в общинската болница. Сдружението подпомага създаването и откриването на митническо бюро в града, подкрепя издаването на първия училищен вестник в Севлиево, подпомага летни ученически стажове в медиите, а по-късно в производствените фирми, финансира творческите детски школи и талантливите деца. С помощта на сдружението в Севлиево е открит кино-салон "21 век", танцовият ансамбъл участва във фолклориадата в Мексико. 

Венета Петкова връчи записа на химна на сдружението на Валентин Ганев. А от Управителния съвет обещаха, че всичките им събирания отсега нататък ще започват с химна

Да се изброят всички благотворителни инициативи за 25 години е невъзможно. И едва ли някой би отрекъл, че Севлиево нямаше да е същият град без сдружение "Севлиево 21 век". Затова заслужено ден преди четвъртвековния юбилей, членовете на сдружението се сдобиха със свой химн. Песента е по текст на Мария Тотевска-Иванова, музиката е на Цветан Цонев, звукозаписът е дело на Пламен Пенчев, а песента се изпълнява от Мария Тотевска-Иванова и сборна формация при музикалната певческа школа на детски комплекс "Йовко Йовков". Дискът с песента подари лично Венета Петкова - директор на комплекса, която благодари на сдружението за ремонта в сградата, където, както сама каза, вече е по-топло, по-чисто и по-комфортно.  

автор: Емилия Димитрова

Три торти, трима акционери и тиха наздравица белязаха 30 години "Хелиос" АД
Бизнес
Клиент на "Хелиос" от Силистра спечели автомобил Форд Фокус
Бизнес
НАП няма да спре да запечатва обекти, но ще бъде снизходителна
Бизнес
Късметлията на "Хелиос" днес си тръгна със спечеления автомобил
Бизнес
Животоподдържаща апаратура закупи "Севлиево 21 век" за болницата
Бизнес
Златен медал за качество за санитарните продукти Ideal Standard и Vidima
Бизнес
Конкурсът „Баня на годината“ отличи най-оригиналните дизайнерски проекти
Бизнес
31 300 лв. събра "Севлиево 21 век" за МБАЛ "Д-р Ст. Христов"
Бизнес
Lidl и Kаufland даряват 300 хил. лева за купуването на респиратори
Бизнес
От днес обектите на "Хелиос" АД работят с обичайното работно време
Бизнес
Севлиевска фирма за бельо започна да шие предпазни маски
Бизнес
"Хелиос" осигурява дежурен екип в един от обектите си
Бизнес
Общината няма да разпределя дивидент от търговските си дружества
Бизнес
Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни
Бизнес
Дарението на "Севлиево 21 век" за болницата пристигна, след Великден влиза в употреба
Бизнес
"Севлиево 21 век" обявява дарителска кампания заради Covid 19
Бизнес