Търсене

28 септември е Международен ден на правото да знам

28 септември е Международен ден на правото да знам

През 2015 година 28 септември с резолюция на ЮНЕСКО 28 септември е признат като Международен ден на всеобщия достъп до информация. През октомври 2019 г. денят беше прогласен и от 74-то Общо събрание на Организацията на обединените нации със специална резолюция отново като Международен ден на всеобщия достъп до информация.  

В България решението за създаването и утвърждаването на 28 септември като специален ден за застъпниците за свобода на информацията е взето през 2002 г. в София. Тогава е учредена и Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация (ПДИ) е съосновател и член. Членовете на новоучредената мрежа приемат меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация членовете на мрежата вземат решение да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам. Днес в нея членуват над 200 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и участват в международни инициативи за популяризиране на правото на свобода на информация и подобряване на стандартите в областта на свободата на информация.

За пръв път Програма Достъп до Информация (ПДИ) отбелязва Международния ден на правото да знам в София на 28 септември, 2003 с прес-конференция и церемония по връчване на награди за принос в областта на свобода на информацията. Оттогава всяка година ПДИ организира и провежда  церемония за връчване на награди на 28 септември. Със „Златен ключ” се отличават заслужилите с активността си граждани, неправителствени организации и журналисти, както и институции, развили положителни практики институции. С антинаградите „Катинар” и „Вързан ключ” се порицават практики, които нарушават правото на достъп до информация. 

Община Севлиево два пъти е била номинирана за антинаградите в Деня на правото да знам. Първият път е през 2017 г. Номинацията е за "най-смешен и абсурден отговор на заявление за достъп до информация". Номинацията беше  заради отговор до редактора на Севлиево онлайн на искане да получи копие от подписания меморандум за сътрудничество с китайския град Нанхай. Отговорът беше изпратен на китайски език.

Следващата година Община Севлиево отново беше номинирана, този път заради отказа да предостави разходите за задгранични командировки на служителите си с абсурдния аргумент, че информацията не е обществена, защото "е свързана с личния принос на всеки служител към дейността на общинската администрация".

През 2018 г. издателят и редактор на "Севлиево онлайн" Емилия Димитрова е отличена със Златен ключ за активното използване на Закона за достъп до информация в работата си с разследвания и публикации по важни за обществеността в Севлиево и региони теми. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.