3.19 става промилът за изчисляване на такса смет в Севлиево

През 2018 г. промилът, с който ще се изчислява такса битови отпадъци на жилищните имоти на физически и юридически лица в гр. Севлиево става 3.19, вместо досегашните 2.90. Увеличението е с близо 10% и бе гласувано днес на редовно заседание на общинския съвет.

В селата увеличението е по-малко

За Агатово, Батошево, Богатово, Горна Росица, Градница, Дамяново, Добромирка, Душево, Кормянско, Крамолин, Крушево, Петко Славейков, Ряховците, Стоките, Тумбалово и Сенник промилът става 4.51 вместо сегашните 4.10.   

За Бериево, Боазът, Буря, Валевци, Купен, Лъгът, Градище, Идилево, Карамичевци, махала Попска, Кръвеник, Стар Кръвеник, Троенците, Войнишка махала, Табашка, Ловни дол, Малък Вършец, Младен, Кастел, Млечево, Баева ливада, Рогулят, Браева могила, Селище, Столът, Търхово, Хирево, Шумата, Енев рът увеличението е от 3.55 на 3.90 промила върху данъчната оценка.

С 500 лева повече ще плащат фирмите

в Севлиево, чиито управители са декларирали, че искат имотите им да бъдат облагани на база брой ползвани съдове за смет, вместо върху данъчна оценка. За текущата година те дължат 3014 лв. за един контейнер, догодина ще са задължени с 3517 лв. за същото. През 2016 г. един контейнер струваше на бизнеса 2680 лв., което означава, че за две години „луксът“ да извърляш боклука в собствен контейнер струва на една фирма с 834 лв. повече.  

За недвижимите имоти в населените места, в които не се предоставят услугите по сметосъбиране и сметоизвозване, ще се дължат такси само за два от компонентите, които се предлагат в тях – обезвреждане на битовите отпадъци в депа и поддържане на обществените територии. Това са махалите в землищата на селата Столът, Млечево, Шумата и Кръвеник. При тях изчисленията ще се правят с 2,23 промила върху данъчната оценка на имотите.

За махалите на селата Батошево, Душево и Стоките таксата ще се пресмята с 2,52 промила върху данъчната оценка.

Срещу по-високата такса битови отпадъци гласуваха

седемте съветници от „Коалиция Избирам Севлиево“, а трима други гласуваха „въздържал се“ – Светла Георгиева и Христо Гунчев от НФСБ-ВМРО и Тодор Ганчев от Реформаторския блок. Всички останали подкрепиха предложението на кмета с гласа си, но никой от управляващата партия не взе думата, за да обясни защо смята, че таксата трябва да се вдигне.  

Няколко въпроса поставиха от опозицията в пленарна зала: ще се преразгледа ли договора със сметопочистващата фирма, за да спре обвързаността му с минималната работна заплата – един от мотивите на кмета за по-високата ставка на такса битови отпадъци; до края на мандата всяка година ли ще се вдига таксата; не трябва ли общината да изпълнява и социална програма, да намали данъчния товар върху гражданите;

Ако не вдигнем таксата, ще трябва да вдигнем данъците

отговори кметът, определяйки подобен вариант като неприемлив. А по-високата заплата не рефлектира толкова върху услугата по сметопочистване и извозване, колкото върху заплатите на хората, които я предоставят.

Такса смет е незаконна, всеки може да я обори в съда,

заяви Николина Николова, визирайки Закона за местни данъци и такси, където е разписано, че определянето на таксата става върху количество депониран боклук и само когато в съответната община няма методика за изчисляване на количеството, се прилага варианта промил върху данъчната оценка на имотите. „Такава методика няма в нито една община у нас и аз се съмнявам, че Севлиево ще я измисли“, отговори кметът.

 

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество