30 г. отброиха от клуба по карате

от Емилия Димитрова

Както и да броиш, трийсет години са много време. На толкова стана вчера севлиевският клуб по карате киокошинкай. А празникът събра бивши и настоящи състезатели, приятели, спомоществователи. 

Началото е поставено в не толкова далечната 1989 г. Тогава днешния треньор сенсей Тихомир Тотев бил в казармата, сподели самият той на церемонията по честване на годишнината. За петнайсет, двайсет дни се събрали 36 души, желаещи да тренират. Две години по-късно санали стотина. 

Като всяко начало и това не било лесно. Нямало къде да тренират. Започнали във физкултурния салон на сегашната гимназия "Марин Попов". В спортната зала за карате нямало място. И в медиите - също. Статията, която подготвили за вестник "Росица" и в която обяснявали какво е карате, така и не видяла печат. С годините обаче карате печелел все повече привърженици. Не заради умението да се биеш, както мнозина си мислят, а защото това е спорт, който преди всичко възпитава и гради характер. В карате няма компромиси с уважението и зачитането един към друг, с йерархията, с точността и прецизноста при ударите, която може да коства травма. В карате няма импровизации, спортът е подчинен на строги правила. 

Трийсет години, откакто севлиевският клуб по карате пише своята биография, успехите трудно могат да се изброят. Състезателите печелят медали на републикански, европейски, вече и на световни първенства. А това, че част от ветераните продължават да тренират, въпреки, че не се състезават, говори за връзката, създадена през годините със спорта, със залата, с карате изобщо. 

"Благодаря на състезателите, треньорите и фирмите, които инвестираха в клуба време, усилия и срадства, за да могат младите да спотуват и прославят Севлиево и България", обърна се към гостите снощи председателят на клуба Пламен Добрев. 

Всеки от гостите на снощната церемония си тръгна с фланелка с логото на клуба. А пожеланията към състезатели и клубно ръководство бяха за още много успехи, но и за още много момичета и момчета, които да порастват чрез спорта.

 

  

Традиционният стрийтбол турнир на Ротари клуб ще се проведе на 9 ноември
Спорт
Евгени Генов стана световен шампион по самбо за майстори ветерани
Спорт
Имаме медалисти в два турнира по джудо
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Клубът по самбо и джудо стана отборен първенец в турнир в Елена
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
30 г. отброиха от клуба по карате
Спорт
Злато за Теодора Георгиева от международния турнир "Руси Русев"
Спорт
Седем състезатели донесоха седем медала от турнир по джудо за деца
Спорт
Успешни стартове за плувците в международния турнир „Замората“
Спорт
Киро Скалата на кръстоносен поход срещу мързела и чичковизма
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Ученици от региона мериха сили в стрийтбол турнир
Спорт