30 г. отброиха от клуба по карате

от Емилия Димитрова

Както и да броиш, трийсет години са много време. На толкова стана вчера севлиевският клуб по карате киокошинкай. А празникът събра бивши и настоящи състезатели, приятели, спомоществователи. 

Началото е поставено в не толкова далечната 1989 г. Тогава днешния треньор сенсей Тихомир Тотев бил в казармата, сподели самият той на церемонията по честване на годишнината. За петнайсет, двайсет дни се събрали 36 души, желаещи да тренират. Две години по-късно санали стотина. 

Като всяко начало и това не било лесно. Нямало къде да тренират. Започнали във физкултурния салон на сегашната гимназия "Марин Попов". В спортната зала за карате нямало място. И в медиите - също. Статията, която подготвили за вестник "Росица" и в която обяснявали какво е карате, така и не видяла печат. С годините обаче карате печелел все повече привърженици. Не заради умението да се биеш, както мнозина си мислят, а защото това е спорт, който преди всичко възпитава и гради характер. В карате няма компромиси с уважението и зачитането един към друг, с йерархията, с точността и прецизноста при ударите, която може да коства травма. В карате няма импровизации, спортът е подчинен на строги правила. 

Трийсет години, откакто севлиевският клуб по карате пише своята биография, успехите трудно могат да се изброят. Състезателите печелят медали на републикански, европейски, вече и на световни първенства. А това, че част от ветераните продължават да тренират, въпреки, че не се състезават, говори за връзката, създадена през годините със спорта, със залата, с карате изобщо. 

"Благодаря на състезателите, треньорите и фирмите, които инвестираха в клуба време, усилия и срадства, за да могат младите да спотуват и прославят Севлиево и България", обърна се към гостите снощи председателят на клуба Пламен Добрев. 

Всеки от гостите на снощната церемония си тръгна с фланелка с логото на клуба. А пожеланията към състезатели и клубно ръководство бяха за още много успехи, но и за още много момичета и момчета, които да порастват чрез спорта.

 

  

Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт
Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт
Клубът по самбо и джудо стана отборен първенец в турнир в Елена
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт