31 свидетели са били изслушани по делото за взрива през 2014-та

На 20 и 21 март 2017 г. се проведе първото заседание по наказателно дело от общ характер за причинена смърт на 10-годишно момче от Севлиево и средна телесна повреда на сестра му, при взрив в дома им в Севлиево, информират от пресслужбата на Окръжен съд Габрово.

Делото е образувано по внесен от Окръжна прокуратура-Габрово обвинителен акт против С.С. от Севлиево, обвинен в извършване на престъпления по чл.123 ал.1 от НК и чл.134 ал.1 пр.2 т.2 от НК за това, че на 8 март 2014 г., около 22:00 ч. на ул.“Васил Левски“ в Севлиево, като главен инженер на газоразпределително предприятие, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при разпределение на природен газ, не изпълнил задълженията си, визирани в разпоредби на Закона за енергетиката, Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ; Правила за управление на газоразпределителни мрежи, приети от ДКЕВР, и задълженията си по длъжностна характеристика, касаещи осигуряването на безопасно разпределение на природния газ и установяване и отстраняване на течове, с което причинил смъртта на 10-годишно момче от Севлиево и средни телесни повреди на по-голямата му сестра. Съгласно обвинението С.С. не предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникналия теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчна концентрация, довела до взрив и причиняване на горепосочения вредоносен резултат.

В началото на процеса съдът, с председател съдия Василева, конституира като частни обвинители по делото родителите на пострадалите деца.

В хода на съдебното следствие, продължило в два последователни дни, са изслушани 31 свидетели, сред които пострадалото момиче, родителите на двете деца, лица живеещи в района на инцидента и др. Като доказателства по делото са приобщени и заключенията на съдебно-медицинските и оценъчните експертизи, изготвени на досъдебното производство.

Съдът не приключи съдебното следствие поради неявяването на още трима свидетели и заявеното от страните желание за непосредствения им разпит в съдебно заседание. След тях трябва да бъдат изслушани и вещите лица, изготвили инженеро-техническата, съдебно-счетоводната и взриво-пожарните експертизи по делото.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 22 май 2017 година.

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество