Търсене

33 са номинациите за наградите за Деня на правото да знам

33 са номинациите за наградите за Деня на правото да знам

През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

За 19-и  път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам.

Тази година трийсет и трима номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, неправителствени организации и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”. 

Кои са победителите ще стане ясно на онлайн церемония, която ще се проведе на 28 септември 2021 г., от 15.00 ч.  

Програма Достъп до Информация ще връчи посмъртно награда „Златен ключ“ на Юлиян Чолаков за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите.

Юлиян Чолаков е от град Варна и е създател на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА. Той е сред най-активните граждани в черноморската столица и сред инициаторите на Референдума за Морската градина и крайбрежната алея на Варна.

Чолаков води десетки дела с държавни, общински и съдебни органи по въпроси за защита на гражданските права и обществения интерес, включително и за достъп до обществена информация.

С ежегодните награди на ПДИ се цели да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, както и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията на 28 септември 2002 г. в София.

Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!