Търсене

42 ловни трофеи от благороден елен показаха в Лъгът

42 ловни трофеи от благороден елен показаха в Лъгът

снимка: СЦДП

42 екземпляра от ловен сезон Септември-2017, добити на територията на Северноцентралното държавно предприятие, показват в Лъгът в рамките на традиционния преглед на трофеи от благороден елен. Домакин на събитието е ДЛС „Росица“, а най-впечатляващият трофей е с тегло 15.340 кг и е добит на територията на ДЛС Попово. 

Изложението откриха домакините - директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов и директорът на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов, в присъствието на изпълнителният директор на ИАГ инж. Гогов, на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и великотърновския зам.-областен управител Ивета Кабакчиева. Сред гостите бяха директорите на Североизточното и Северозападното държавно предприятие, директорите на Регионалните дирекции по горите във В. Търново и София, директорите на ловни и горски стопанства от областите Габрово, Русе, Разград, Силистра, В. Търново. 

На събитието присъстваха и ловните водачи от стопанствата, като по време на огледите всеки от тях обоснова причините да разреши за отстрел дадения екземпляр. Основен принцип е да се запазват силните и перспективни за популацията животни, категорични са ловните деятели. 

Смисълът на подобни изложения е именно да се увеличава културата на отстрел, обясниха организаторите. „Имаме вече всички основания да кажем, че ловуването може да бъде средство за манипулиране, в положителна посока, на популацията. И когато го използваме умело и разумно, успехите са неминуеми“, категоричен бе инж. Иван Степанов, който подчерта, че у нас стопанисваме най-високопроизводителните местообитания на благороден елен в Европа и света. По неговите думи ловците също вече оценяват практиката на ловните стопанства да се съблюдават строги подборни критерии за отстрел. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!