50 млн. евро трябват за язовир „Мокра Бяла“?
Подписите, с които севлиевци искат от държавата язовир

На 50 000 000 евро ще възлезе изграждането на язовир „Мокра Бяла“, чието строителство е започнало през 1989 г. и е преустановено през 1997 г., пише в писмо до Министерски съвет областният управител на Габрово Николай Сираков. Писмото е в отговор на искане от правителствената приемна за становище на Областта по внесената от инициативен комитет с искане за изграждане на язовир подписка.

Две неща в отговора на г-н Сираков водят до нови въпроси. Първото – писмото е подписано от него в качеството му на председател на Асоцията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК Габрово“. А Севлиево е приет в асоциацията, но с условие, т.е. до излизане решението на съда по обжалваното от граждани решение за присъединяването към АВиК Габрово. Това означава, че община Севлиево към момента няма право на глас в асоциацията.

Вторият въпрос е как г-н Сираков пресметна, че 50 млн. евро ще струва довършването на „Мокра Бяла“, след като единственият наличен проект за съоръжението е от 1987 година, а оттогава доста вода е изтекла.

Ето и малко история: Проекто-проучвателните работи за язовир „Мокра Бяла“ са започнали през 1979 година. Типът на стената най-напред е бил каменно-насипна с глинено ядро, но по-късно е променен на каменно-насипна с асфалтовобетонов екран. Увеличен е и първоначалният обем. А при проектирането си „Мокра Бяла“ е трябвало да захранва 74 населени места от четири общини: Севлиево, Габрово, Велико Търново и Горна Оряховица.

Проектът е утвърден през 1986-87 година. Три години по-късно започват и строителните работи. До замразяването на обекта през 1997 година са изградени 202 м отбивен тунел, трябва да се изградят още 105 метра. А изградените пътища до каменната стена и отбивния тунел вече се нуждаят от ремонт.

След като строителството на жадувания от поколения севлиевци язовир спира през 1997 година, общините Велико Търново и Горна Оряховица решават проблема си с водоснабдяването с пускането в експлоатация на язовир „Йовковци“. С това населените места, които трябва да се захранват с вода от „Мокра Бяла“ вече са с трийсет и три по-малко, общо четирийсет и едно – 32 села от севлиевска община, 7 села от община Габрово, едно дряновско село и град Севлиево.

От написаното от г-н Сираков се вижда, че проектът за „Мокра Бяла“ не е актуален към днешна дата. Потвърждение на разсъжденията ни е и това, което д-р Иван Иванов, кметът на община Севлиево, е написал в своя отговор до Министерски съвет по същатата тема. А там ясно е казано, че в краткосрочната програма на Регионалния план за водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „Бяла“ ЕООД, която обхваща годините от 2016-та до 2020-та,  е „включено „Актуализиране на работния проект за язовир „Мокра Бяла“ като се определи необходимия обем на язовира, след като се направят подробни водостопански изследвания и се изготви нов воден баланс за нуждите на водоснабдяване, напояване, евентуален силов добив и оводняване на поречието на река Мокра Бяла“. Това препроектиране е на стойност 1 200 000 евро и за него, пише д-р Иванов, парите трябва да дойдат от републиканския бюджет.

Излиза, че проектът за язовир не е наличен, за да се каже колко точно ще струва неговото изграждане. Затова е нормално да има съмнения в цифрата от 50 000 000 евро, която евентуално би струвал язовира, тъй като на практика няма проект, на чиято база да се направят точните сметки за стойността на бъдещия обект.

Има и друго – 10 000 подписа, за които стоят 10 000 жители на община Севлиево, т.е. почти всички пълнолетни, живеещи в общината, които искат язовир. Тези хора не са писали регионалния план, нито някой е искал мнението им за него. Но тези хора с подписите разместиха приоритетите в този план и е абсолютно задължително държавата и местната власт да се съобразят с тях. Само че не като дъвка в поредната предизборна кампания, до която има броени месеци, а с поети категорични ангажименти и реални действия. Защото в Севлиево на обещания сме се наслушали, 20 години ни ги дават разноцветни политици, докато ние пълним бидони и се къпем с канчета.

 

Инициатива “Стародумци” възкресява старите български думи
Общество
Кметът на Смолян успя да изгони вестник „Отзвук“ от офисите му
Общество
Севлиево е сред общините с нарушения в отдаването на общински жилища
Общество
Близо 86 хил. лв. публични средства за медии през 2018 г.
Общество
На "Семе българско" - да помогнем на едно семейство да има дете
Общество
Санират сградата на Общината с 1.2 млн. лв. по проект
Общество
Руснаци и българи почетоха гробниците на руските войни
Общество
Стартира интернет страница за посещението на папа Франциск
Общество
Благовещение представят деца в "Дандолови къщи"
Общество
Кастрират и чипират кучета с отстъпка до края на април
Общество
Разследващата журналистика в България се сблъсква със „стена от мълчание“
Общество
Парче пица от гражданин за Борисов и Цветанов
Общество
Не е работа на гражданите как работят държавните структури
Общество
Бракониери са простреляли бременна кошуна
Общество
"Ротари клуб" и "Интеракт" събраха боклуците в "Черничките"
Общество
Майсторско шофиране остави без дъх участници и публика
Общество