50 млн. евро трябват за язовир „Мокра Бяла“?
Подписите, с които севлиевци искат от държавата язовир

На 50 000 000 евро ще възлезе изграждането на язовир „Мокра Бяла“, чието строителство е започнало през 1989 г. и е преустановено през 1997 г., пише в писмо до Министерски съвет областният управител на Габрово Николай Сираков. Писмото е в отговор на искане от правителствената приемна за становище на Областта по внесената от инициативен комитет с искане за изграждане на язовир подписка.

Две неща в отговора на г-н Сираков водят до нови въпроси. Първото – писмото е подписано от него в качеството му на председател на Асоцията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК Габрово“. А Севлиево е приет в асоциацията, но с условие, т.е. до излизане решението на съда по обжалваното от граждани решение за присъединяването към АВиК Габрово. Това означава, че община Севлиево към момента няма право на глас в асоциацията.

Вторият въпрос е как г-н Сираков пресметна, че 50 млн. евро ще струва довършването на „Мокра Бяла“, след като единственият наличен проект за съоръжението е от 1987 година, а оттогава доста вода е изтекла.

Ето и малко история: Проекто-проучвателните работи за язовир „Мокра Бяла“ са започнали през 1979 година. Типът на стената най-напред е бил каменно-насипна с глинено ядро, но по-късно е променен на каменно-насипна с асфалтовобетонов екран. Увеличен е и първоначалният обем. А при проектирането си „Мокра Бяла“ е трябвало да захранва 74 населени места от четири общини: Севлиево, Габрово, Велико Търново и Горна Оряховица.

Проектът е утвърден през 1986-87 година. Три години по-късно започват и строителните работи. До замразяването на обекта през 1997 година са изградени 202 м отбивен тунел, трябва да се изградят още 105 метра. А изградените пътища до каменната стена и отбивния тунел вече се нуждаят от ремонт.

След като строителството на жадувания от поколения севлиевци язовир спира през 1997 година, общините Велико Търново и Горна Оряховица решават проблема си с водоснабдяването с пускането в експлоатация на язовир „Йовковци“. С това населените места, които трябва да се захранват с вода от „Мокра Бяла“ вече са с трийсет и три по-малко, общо четирийсет и едно – 32 села от севлиевска община, 7 села от община Габрово, едно дряновско село и град Севлиево.

От написаното от г-н Сираков се вижда, че проектът за „Мокра Бяла“ не е актуален към днешна дата. Потвърждение на разсъжденията ни е и това, което д-р Иван Иванов, кметът на община Севлиево, е написал в своя отговор до Министерски съвет по същатата тема. А там ясно е казано, че в краткосрочната програма на Регионалния план за водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „Бяла“ ЕООД, която обхваща годините от 2016-та до 2020-та,  е „включено „Актуализиране на работния проект за язовир „Мокра Бяла“ като се определи необходимия обем на язовира, след като се направят подробни водостопански изследвания и се изготви нов воден баланс за нуждите на водоснабдяване, напояване, евентуален силов добив и оводняване на поречието на река Мокра Бяла“. Това препроектиране е на стойност 1 200 000 евро и за него, пише д-р Иванов, парите трябва да дойдат от републиканския бюджет.

Излиза, че проектът за язовир не е наличен, за да се каже колко точно ще струва неговото изграждане. Затова е нормално да има съмнения в цифрата от 50 000 000 евро, която евентуално би струвал язовира, тъй като на практика няма проект, на чиято база да се направят точните сметки за стойността на бъдещия обект.

Има и друго – 10 000 подписа, за които стоят 10 000 жители на община Севлиево, т.е. почти всички пълнолетни, живеещи в общината, които искат язовир. Тези хора не са писали регионалния план, нито някой е искал мнението им за него. Но тези хора с подписите разместиха приоритетите в този план и е абсолютно задължително държавата и местната власт да се съобразят с тях. Само че не като дъвка в поредната предизборна кампания, до която има броени месеци, а с поети категорични ангажименти и реални действия. Защото в Севлиево на обещания сме се наслушали, 20 години ни ги дават разноцветни политици, докато ние пълним бидони и се къпем с канчета.

 

Севлиево - В. Търново е добавен в списъка за ремонти
Общество
Директорът на социалните в Габрово напусна системата ненаказан
Общество
Двама пияни на пътя, дрегерът при единия закова на 2.05 промила
Общество
Енерго Про предупреждава за прекъсване на електроподаването
Общество
Няма дефекти по новия път за Габрово, ремонтът не е приключил
Общество
НОИ изплаща до Нова година обезщетенията за беменност и малко дете
Общество
Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин бе на посещение в Севлиево
Общество
Кмет даде на прокурор гражданин, искал информация от Общината
Общество
Иван Иванов и Димитър Ножаров получиха "Скъпоценни камъчета"
Общество
Как могат да се ползват данъчни облекчения чрез работодателя
Общество
Без допълнителни пари за водата на Севлиево в бюджет 2019
Общество
Създадоха дигитален архив, посветен на Първата световна война
Общество
Десетки улици в Севлиево остават без ток на 3 декември
Общество
Севлиевци ремонтираха сами селски път
Общество
Севлиево е сред 113 общини, спечелили ваучер за Wi Fi
Общество
Коледна добрина за някой в нужда
Общество