60 години хоро се вие - от Севлиево, та по цял свят
Концертът свърши, време е за поздравления и заслужени благодарности, снимка: Минчо Тодоров

от Емилия Димитрова

„Фолклорен ансамбъл "Развитие" отбеляза 60 години от създаването си с пищен концерт 

Преди 60 години едно 19-годишно момиче се запалва по хореографията. Изкарва курс и получава поръчение да направи танцов състав. С типичните за младостта лудост, съчетана с ентусиазъм, 19-годишната Елена Райкова събира танцьори-мераклии и започват репетиции. Не закъсняват първите изяви на сцена.

Една от емблемите на ансамбъла - Пирински танц, снимка: Минчо Тодоров

На 17 декември 2019 г. Елена ще навърши 85 години. Помни обаче всяка страница от историята на ансамбъл „Развитие“, който е създала преди 60 години. За съжаление натежалото от годините тяло започва да я предава. И на този юбилеен концерт, събрал на 21 ноември всички, на които сърцата не издържат под ритъма на българската народна музика, Елена не беше в залата, но както и преди пет години, на 55-ия юбилей, изпрати поздравителен адрес към самодейците и техните ръководители.

Беньо Пенев благодари на танцьорите, снимка: Минчо Тодоров

Да се преразкаже един концерт е трудно занимание. Как да преразкажеш костюмите, които оцветяваха сцената в продължение на близо два часа. Какво да кажеш за оркестъра, който не спря и за секунда да приглася на танцьорите и певиците.

снимка: Минчо Тодоров

За танцьорите какво да кажеш - раздадоха се и момчета, и момичета, раздадоха се така наречените ветерани, на които по нищо не личи да са ветерани. Грееха лицата на децата, някои за първи път на такъв голям концерт, но отдадени изцяло на стъпките и ритмите. Сърцато играха и любителите танцьори от групата за народни хора. Звънтяха гласовете на певиците - от най-малките до утвърдените. 

Коледари, снимка: Минчо Тодоров

И залата откликваше - раздаваше аплодисменти за награда, защото на самодейците това им е тръпката - да ги аплодират. Те и затова играят, за да радват публиката. 

Някои ги наричат ветерани, но изобщо не им личи, снимка: Минчо Тодоров

Не беше само играта обаче. Като на всеки юбилеен концерт имаше една лека жилка на носталгия по миналото. Спомени се въртяха в главите на бившите танцьори, отдаде се почит на онези, които вероятно гледаха концерта от горе, а на финала наградите и добрите думи на признание се сипеха напълно заслужено за труда на всички, оставили от себе си в шейсетте години на ансамбъл "Развитие".

Снимка: Минчо Тодоров

И като започнахме с Елена Райкова, да продължим с първите златни години на ансамбъла, под ръководството на Беньо Пенев. Четирийсет години от живота си е отдал Пенев на танцовия състав и напълно заслужено снощи бе почетен от кмета на Севлиево Иван Иванов, който му подари статуетка - копие на паметника на Свободата в центъра на Севлиево и един от символите на града ни. А той, скромен, благодари на публиката, защото, както по-късно каза и Весела Йорданова, ако не е публиката, няма да го има и ансамбъла. 

Кметът на Севлиево Иван Иванов подари на Беньо Пенев статуетка по повод 60 г. ансамбъл "Развитие" и 80 г. юбилей на хореографа, снимка: Минчо Тодоров 

През 2006 г. ръководители на състава стават семейство Весела и Йордан Йорданови. По тяхно време ансамбълът се разразства. Вече няма само една подготвителна група и представителен състав, а школа за деца, подготвитена група към малкия ансамбъл, към големия, курс за овладяване на народни хора, пет певици, оркестър.

Снимка: Минчо Тодоров

Весела и Йордан Йорданов вляха свежа кръв в танцовия състав, който снощи получи приза "Ансамбъл на годината" от председателя на Съюза на народните читалища в България Николай Дойнов. Признание, което освен напълно заслужено, е изключително удовлетворяващо са усилията в залата, които публиката не вижда, но подозира, че часовете на репетиции са много, за да се изпипа всяко движение до най-малкия детайл, да са коленете на едно ниво, да са стъпките премерени до такт.

Не може да се преразкаже и онази емоция от признанието заслужил читалищен деятел, което снощи получиха ръководителят на оркестъра, ръководителката на певиците, ръководителите на ансамбъла и предишния председател на Читалището Данаил Лалев, за когото също няма да е пресилено, ако кажем, че е част от златните години на Читалището. 

Но както каза и кметът Иван Иванов, тези 60 години са само началото на ансамбъл "Развитие". Силно и добро начало. Бъдещето е в ръцете на онези, които днес пишат историята на ансамбъла и на онези, които ще станат част от него след пет, десет, петдесет и повече години. 

Честити да сте, момичета и момчета! Честити вашите ръководители, честит да е Севлиево, че ви има!

Честит юбилей!

С два концерта "Upstream Voices" призовават: "Подай ръка на Поли“
Култура
Диплом за постижения получи Ива Русинова от международен конкурс
Култура
Кои са най-често заеманите книги в Градската библиотека
Култура
60 години хоро се вие - от Севлиево, та по цял свят
Култура
Новогодишно шоу с бяла мечка подготвя Градската библиотека
Култура
Документално кино - проект на галерия "Видима" и Библиотеката
Култура
Венцислав Диков - музикант, композитор и художник, този път откри изложба
Култура
Вечери на добрата поезия преди Рождество Христово в Библиотеката
Култура
Кметът на стендъпа идва в Севлиево на 16 Януари 2020 г.
Култура
Галерия "Видима" представя творчеството на Венцислав Диков
Култура
Купата на победителите завоюва ансамбъл „Мария“ от фестивал в Пирот
Култура
Когато създаваме заедно, а изкуството тържествува
Култура
Нови 599 книги за близо 11 хил. лв. получи Библиотеката по проект
Култура
В Библиотеката: авторски рецитал на поета Николай Милчев
Култура
Уникална по мащабите си изложба в галерия "Видима", вернисажът е на 10 декември
Култура
Галерия „Видима” посреща един от любимите художници на севлиевци
Култура