Търсене

60% от родителите на малките ученици в област Габрово са съгласни децата да се тестват

60% от родителите на малките ученици в област Габрово са съгласн

60 на сто от родителите на ученици от 1 до 4 клас в област Габрово са дали съгласие децата им утре да бъдат тествани за коронавирус. В община Севлиево този процент е малко по-висок - 61.28 на сто. 

Най-висок е процентът на съгласните на тестване родители в община Трявна - 82%, в Габрово съгласие са дали 56% от родителите. 

Общият брой паралелки от началната училищна степен за цялата област е 161. Утре, 10 ноември 2021 г., присъствено ще учат децата от 108 паралелки, т.е. 67% от всички. От училищата в община Севлиево утре на училище ще бъдат учениците от 42 паралелки начална степен. 

В община Севлиево 70 на сто от всички паралелки, независимо от училищната степен, също ще учат от утре присъствено, казаха от Регионалното управление на образованието в Габрово. Сто процента ще бъдат на училище учениците от училищата в селата Душево, Добромирка и Крамолин.

В най-голямото общинско училище СУ "Васил Левски" на училище утре ще бъдат половината от учениците, в ОУ "Стехан Пешев" - 58 на сто от децата. 

Вчера министрите на образованието Николай Денков и на здравеопазването Стойчо Кацаров издадоха обща заповед, която регламентира как ще става тестването на децата. То ще продължи докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.

Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора. Те могат да бъдат учители, но и непедагогически персонал, медицинско лице, родители или доброволци. Доброволци могат да бъдат медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване. При установяване на положителен резултат от тестването, ученикът се изолира и прибира у дома. 

 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!