60% от родителите на малките ученици в област Габрово са съгласни децата да се тестват

60 на сто от родителите на ученици от 1 до 4 клас в област Габрово са дали съгласие децата им утре да бъдат тествани за коронавирус. В община Севлиево този процент е малко по-висок - 61.28 на сто. 

Най-висок е процентът на съгласните на тестване родители в община Трявна - 82%, в Габрово съгласие са дали 56% от родителите. 

Общият брой паралелки от началната училищна степен за цялата област е 161. Утре, 10 ноември 2021 г., присъствено ще учат децата от 108 паралелки, т.е. 67% от всички. От училищата в община Севлиево утре на училище ще бъдат учениците от 42 паралелки начална степен. 

В община Севлиево 70 на сто от всички паралелки, независимо от училищната степен, също ще учат от утре присъствено, казаха от Регионалното управление на образованието в Габрово. Сто процента ще бъдат на училище учениците от училищата в селата Душево, Добромирка и Крамолин.

В най-голямото общинско училище СУ "Васил Левски" на училище утре ще бъдат половината от учениците, в ОУ "Стехан Пешев" - 58 на сто от децата. 

Вчера министрите на образованието Николай Денков и на здравеопазването Стойчо Кацаров издадоха обща заповед, която регламентира как ще става тестването на децата. То ще продължи докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.

Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора. Те могат да бъдат учители, но и непедагогически персонал, медицинско лице, родители или доброволци. Доброволци могат да бъдат медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване. При установяване на положителен резултат от тестването, ученикът се изолира и прибира у дома. 

 

 

 

 

Учениците могат да се върнат в клас от другата седмица
Образование
60% от родителите на малките ученици в област Габрово са съгласни децата да се тестват
Образование
Коледен базар и кът за родолюбие бележат Коледа в ДГ "Пролет"
Образование
Трима учители от Севлиево бяха признати за "будители на бъдещето"
Образование
Големите ученици от габровска област засега няма да се връщат в клас
Образование
Кога големите ученици се връщат в клас, ето какво отговориха от МОН
Образование
Инженери и педагози създадоха изпитна програма за професионална специалност
Образование
Дарение от 30 комплекта учебници получи ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Виртуално ще отбележи патронния си празник ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“
Образование
Рая Георгиева заслужено получи първа награда за рецитация на руски език
Образование
Нова визия получи училищната библиотека на СУ "Васил Левски"
Образование
ОУ "Стефан Пешев" почита днес своя патрон
Образование
Всички ученици се връщат в клас от понеделник
Образование
Утре до обед разпределят тестовете за малките ученици в габровски регион
Образование
Конкурс за стипендии обявиха ПГМЕТ в Севлиево и Фондация Gene Haas
Образование
По 160 лв. над заплатата за директори на училища заради тестването на малките ученици
Образование