Търсене

6560 дървета са отсечени без позволително в общински гори

6560 дървета са отсечени без позволително в общински гори

6560 дървета, незаконно изсечени в горски територии, собственост на Община Севлиево, са констатирали служителите на Регионална дирекция по горите във Велико Търново. Сечта е извършена върху терени, инвентаризирани и утвърдени с горстопански план през 2014 година и за нито едно от отсечените дървета няма издадено позволително за сеч, потвърдиха от РДГ във Велико Търново за sevlievo-online.com, в отговор на подадено от нас заявление за достъп до обществена информация. Тъй като при нито една от седемнайсетте проверки от служителите на Дирекцията не са установени лица, които да секат в общинските гори, от Дирекцията по горите са уведомили Районна прокуратура Севлиево със сигнално писмо.

Изображение - 503

5938 дървета габър, 430 дървета от вида бук, 45 акации, 20 планински дъба и още 147 широколистни дървета от различни видове са отсечени в границите на общински гори, намиращи се на територията на ДЛС „Росица“ в село Стоките, става ясно от констативните протоколи на служителите, извършили проверките на място, копия от които ни бяха предоставени по силата на ЗДОИ /Закон за достъп до обществена информация/. Една част от проверките са станали на 30 ноември 2015 година в различни часове, друга – на 2 декември 2015 година. 864 куб.м дърва за огрев са намерени подредени край някои от сечищата, но има и такива, край които десетки кубици дървен материал е бил разхвърлян. Има и сечища, край които не е имало намерени дървета, което означава, че нарязаната дървесина е извозена. А доказателство, че горските инспектори са проверили незаконната сеч, е червената боя, с която са маркирани пъновете на всяко от отсечените дървета.

Изображение - 504

Докъде е стигнала проверката на прокуратурата, която трябва да установи кой е отсякъл дърветата в 17 горски територии, собственост на Община Севлиево, предстои да разберем.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.