77% от домакинствата живеят с по-малко от необходимото

77% от домакинствата у нас, или малко над 5 млн. души живеят с доход под необходимия минимум - 562 лв. Тези данни оповести вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, на която представи резултатите от изследването на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) за издръжката на живот у нас към края на 2016 година. 

За да живее нормално на четиричленно семейство към края на миналата година са били нужни 2250 лв, което прави по 562 лв. на човек - разходи за храна, жилище, здравеопазване. 

В същото време с доход между 300 и 562 лв. на лице от домакинството са около 3,5 млн. души и едва 1,6 млн. българи получават средномесечно над 562 лв. Сметките на ИССИ сочат, че 10 на сто от високоплатените българи получават около 30% от общото разпределение на доходите за труд.

Остава голяма разликата в заплащането на труда в различните региони на страната. Два пъти е разликата в брутните заплати между София, където работещите получават най-високи заплати, (1265 лв.) и Видин, където заплащането традиционно е най-ниско (648 лв.).

Големи са различията и при образователния ценз. Тези с основно и по-ниско от средно образование получават по 2,56 лв. на час, докато другите с висше или подобно образование се разписват срещу 6,55 лв на час.

Все по-голяма става и разликата в заплащането на труда в Румъния и България. В края на миналата година средната работна заплата в северната ни съседка е достигнала малко над 600 евро, докато у нас тя е близо 480 евро. По отношение на минималната заплата северните ни съседи също ни водят - с 319 евро от 2017 година спрямо 235 евро в България”.

299.52 лв. е прагът на бедност у нас. 28.2% от домакинствата у нас преживяват с доход на едно лице под 300 лв. 48.6% от докаминствата оцеляват с доход на едно лице между 300 и 563 лв. 23% от българите живеят добре, тъй като получават над необходимия минимум, т.е. повече от 563 лв. на човек. Техният брой е 1 600 000 души. 

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество