85 художници създават заедно за 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"

Най-мащабната изложба в историята на галерия "Видима" организират от "Идеал Стандарт-Видима" и галерията. Изложбата е под мотото, под коего преминават инициативите от тазгодишните чествания на "Идеал Стандарт-Видима" - "85 години създаваме заедно" и са посветени на юбилея на компанията.

Изложбата е национална, а участието в нея е с конкурсен характер. Организатори са "Идеал Стандарт-Видима" и  галерия „Видима“ в Севлиево, с подкрепата на Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево с директор Васко Василев и Съюза на българските художници с председател Любен Генов.

Заради конкурсния характер творбите на участниците ще бъдат оценявани от петчленно жури в състав: Сава Христов - управител на галерия „Видима“, Васко Василев - художник и директор на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“, Любен Генов - председател на Съюза на българските художници, Николина Джановска - преподавател в катедра „Графика“ на Факултет по изобразителни изкуства към Великотърновския университет и Райна Дамяни - изкуствовед и журналист.

Право на участие имат всички художници, които приемат условията на статута, изготвен от организаторите. Ще се приемат само произведения на живописта, без ограничение в използваните техники и материали, както и без жанрово ограничение. Всеки автор може да участва само с едно произведение, но то трябва да е създадено след 2018 г. и да не е участвало в други национални изложби. Журито ще подмбере 85 картини на 85 художници, които ще бъдат подредени в експозиция. 

Ще бъдат присъдени и награди - голямата награда за живопис ще донесе на автора си 2 000 лв. и право на самостоятелна изложба в галерия „Видима“ в рамките на сезон 2020/21 г. Право на самостоятелна изложба през следващия творчески сезон ще имат и получилите втора и трета награда, а паричната им награда е 1000 лв. Ще бъде присъдена и една награда за живопис на млад автор 500 лв. и възможност за самостоятелна изложба в галерия „Видима“ в рамките на сезон 2020/21 г. Наградените творби ще бъдат включени във фонда за съвременно изобразително изкуство на галерия „Видима“.

Националната изложба „85 години "Идеал Стандарт-Видима" ще бъде представена в залата за модерно и съвременно българско изкуство „Арт Зона“ (бившия РУМ). Откриване на изложбата ще бъде на 10 декември 2019 г. Картините ще останат на разположение на зрителите до 30 април 2020 г.

"Севлиево онлайн"

 

Багатури на сцената на фестивала "Семе българско"
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Култура
Актьори изпълняват монолози в инициативата НавънКъмСебеСи
Култура
"Practical Dreams" на Юлия Пискулийска - скица на една имигрантска душа.
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
Честит празник, самодейци! Благословени да са усилията и таланта ви!
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Куп първи награди от "Път към славата“ донесоха певците на Ценка Горалова
Култура
Галерия "Видима" представя троянския художник Милко Дачев
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Изложбата на Милко Дачев е отворена, но няма да има откриване
Култура