85 художници създават заедно за 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"

Най-мащабната изложба в историята на галерия "Видима" организират от "Идеал Стандарт-Видима" и галерията. Изложбата е под мотото, под коего преминават инициативите от тазгодишните чествания на "Идеал Стандарт-Видима" - "85 години създаваме заедно" и са посветени на юбилея на компанията.

Изложбата е национална, а участието в нея е с конкурсен характер. Организатори са "Идеал Стандарт-Видима" и  галерия „Видима“ в Севлиево, с подкрепата на Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево с директор Васко Василев и Съюза на българските художници с председател Любен Генов.

Заради конкурсния характер творбите на участниците ще бъдат оценявани от петчленно жури в състав: Сава Христов - управител на галерия „Видима“, Васко Василев - художник и директор на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“, Любен Генов - председател на Съюза на българските художници, Николина Джановска - преподавател в катедра „Графика“ на Факултет по изобразителни изкуства към Великотърновския университет и Райна Дамяни - изкуствовед и журналист.

Право на участие имат всички художници, които приемат условията на статута, изготвен от организаторите. Ще се приемат само произведения на живописта, без ограничение в използваните техники и материали, както и без жанрово ограничение. Всеки автор може да участва само с едно произведение, но то трябва да е създадено след 2018 г. и да не е участвало в други национални изложби. Журито ще подмбере 85 картини на 85 художници, които ще бъдат подредени в експозиция. 

Ще бъдат присъдени и награди - голямата награда за живопис ще донесе на автора си 2 000 лв. и право на самостоятелна изложба в галерия „Видима“ в рамките на сезон 2020/21 г. Право на самостоятелна изложба през следващия творчески сезон ще имат и получилите втора и трета награда, а паричната им награда е 1000 лв. Ще бъде присъдена и една награда за живопис на млад автор 500 лв. и възможност за самостоятелна изложба в галерия „Видима“ в рамките на сезон 2020/21 г. Наградените творби ще бъдат включени във фонда за съвременно изобразително изкуство на галерия „Видима“.

Националната изложба „85 години "Идеал Стандарт-Видима" ще бъде представена в залата за модерно и съвременно българско изкуство „Арт Зона“ (бившия РУМ). Откриване на изложбата ще бъде на 10 декември 2019 г. Картините ще останат на разположение на зрителите до 30 април 2020 г.

"Севлиево онлайн"

 

Васко Василев открива самостоятелна изложба
Култура
Симеон Спиридонов открива изложба в галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Библиотеката представя Марин Маринов
Култура
Фотоклуб "Севлиево" става на 10 г., отбелязва ги с изложба
Култура
Злато за България от „Малък Зограф“ дойде в Севлиево
Култура
Пътуващата изложба "Духът на акварела" спира в Севлиево
Култура
Русофилите се събират край яз. "Копринка" на 14 септември
Култура
„Вълшебникът театър” - вълшебство и прецизност и тази година
Култура
Групата "Хопни ми, тропни ми" записа първо международно участие
Култура
Девина Дянкова и Гергана Колева твориха на детската Аполония
Култура
Музеят на хумора и сатирата представя изложба на Николай Панайотов
Култура
Картини на Захари Иванов дари на Градската галерия дъщеря му
Култура
Tриумф - „Upstream Voices”с девет отличия от „Музикален импулс“
Култура
"Етъра" се преобразува в регионален музей, реши правителството
Култура
Пет награди за „Upstream Voices” от Поп-рок-фест в Несебър
Култура
Сезонът в галерия "Видима" започна с изложба на Николай Тодоров
Култура