85 художници създават заедно за 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"

Най-мащабната изложба в историята на галерия "Видима" организират от "Идеал Стандарт-Видима" и галерията. Изложбата е под мотото, под коего преминават инициативите от тазгодишните чествания на "Идеал Стандарт-Видима" - "85 години създаваме заедно" и са посветени на юбилея на компанията.

Изложбата е национална, а участието в нея е с конкурсен характер. Организатори са "Идеал Стандарт-Видима" и  галерия „Видима“ в Севлиево, с подкрепата на Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево с директор Васко Василев и Съюза на българските художници с председател Любен Генов.

Заради конкурсния характер творбите на участниците ще бъдат оценявани от петчленно жури в състав: Сава Христов - управител на галерия „Видима“, Васко Василев - художник и директор на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“, Любен Генов - председател на Съюза на българските художници, Николина Джановска - преподавател в катедра „Графика“ на Факултет по изобразителни изкуства към Великотърновския университет и Райна Дамяни - изкуствовед и журналист.

Право на участие имат всички художници, които приемат условията на статута, изготвен от организаторите. Ще се приемат само произведения на живописта, без ограничение в използваните техники и материали, както и без жанрово ограничение. Всеки автор може да участва само с едно произведение, но то трябва да е създадено след 2018 г. и да не е участвало в други национални изложби. Журито ще подмбере 85 картини на 85 художници, които ще бъдат подредени в експозиция. 

Ще бъдат присъдени и награди - голямата награда за живопис ще донесе на автора си 2 000 лв. и право на самостоятелна изложба в галерия „Видима“ в рамките на сезон 2020/21 г. Право на самостоятелна изложба през следващия творчески сезон ще имат и получилите втора и трета награда, а паричната им награда е 1000 лв. Ще бъде присъдена и една награда за живопис на млад автор 500 лв. и възможност за самостоятелна изложба в галерия „Видима“ в рамките на сезон 2020/21 г. Наградените творби ще бъдат включени във фонда за съвременно изобразително изкуство на галерия „Видима“.

Националната изложба „85 години "Идеал Стандарт-Видима" ще бъде представена в залата за модерно и съвременно българско изкуство „Арт Зона“ (бившия РУМ). Откриване на изложбата ще бъде на 10 декември 2019 г. Картините ще останат на разположение на зрителите до 30 април 2020 г.

"Севлиево онлайн"

 

Групата "Хопни ми, тропни ми" записа първо международно участие
Култура
Галерия "Видима" и Библиотеката представят Ивайло Диманов
Култура
Соня Цонева е с награда за женска роля в пиеса на Стефан Цанев
Култура
Русофилите се събират край яз. "Копринка" на 14 септември
Култура
Симеон Спиридонов открива изложба в галерия "Асен и Илия Пейкови"
Култура
Певиците на „Upstream Voices“ пак са победители, сега в "Нека да е лято"
Култура
Tриумф - „Upstream Voices”с девет отличия от „Музикален импулс“
Култура
„Децата на Севлиево“ - чисти гласове и великолепна хармония
Култура
85 художници създават заедно за 85 г. "Идеал Стандарт-Видима"
Култура
Светлописците на Шумен края на ХІХ - средата на ХХ век - в Габрово
Култура
ХГ „Асен и Илия Пейкови“ представя Красимира Кирилова
Култура
Редки книги от личната библиотека на Васил Априлов представят в Габрово
Култура
Петър Лазаров и Гергана Рахнева закриват сезона в галерия "Видима"
Култура
Гран При за Гала Ботева от конкурса „Звезден път“
Култура
Четири вечери кино под открито небе в Севлиево
Култура
Ансамбъл "Мирас" от Башкирия идва за концерт в Севлиево
Култура