851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево

от Емилия Димитрова

Завършващите основно образование в област Габрово през тази година са 851. Най-голям е броят им в община Габрово - 446 ученици, в Дряново са 51, в Трявна - 61. В община Севлиево седми клас завършват 296 ученици. 

Вчера те се явиха на първия си задължителен изпит от националното външно оценяване, който е и вход за гимназиите, утре е задължителният изпит по математика. В края на месеца ще излязат оценките от двата изпита, след което започва кампанията по прием в средните училища. 

В Севлиево за следващата учебна година се предлага прием в четири гимназии, в общо единайсет паралелки. Обявените места в тях са 286. 

Прием за най-много ученици е обявила Професионална гимназия по механоелектронехника "Ген. Иван Бъчваров".

Училището ще приема ученици по четири професии: "Машинен техник", "Електротехник", "Техник на електронна техника" и "Техник на компютърни системи". От тях "Машинен техник" е с дуална форма на обучение, т.е. учене с работа. 

Четирите паралелки са с усилено изучаване на английски език, за всяка са обявени по 26 свободни места, т.е. общият брой на обявения прием за новата учебна година е 104 ученици. 

Три паралелки дуално обучение, по-известно като "учене чрез работа", предлагат севлиевските гимназии за тазгодишния прием в средните училища. Едната паралелка е „Машини и системи с ЦПУ“ в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, две половин паралелки са поискали да бъдат разкрити в Професионална гимназия "Марин Попов" - едната е „Експлоатация на автомобилния транспорт“, другата - „Трайни насаждения“. 

В Средно училище "Васил Левски" ще приемат ученици по три профила:

"Математически" с усилено изучаване на английски език, "Природни науки" - с усилено изучаване на немски език и "Предприемачески" - с руски език. Свободните места за осми клас преди началото на кандидат-гимназиалната кампания са 78. 

Професионална гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница обяви прием по две специалности: 

"Технология на машиностоенето" с изучаване на английски език и "Техник на транспортна техника" с немски език. Общият брой на обявените места за прием е 52, по 26 във всяка от двете паралелки. 

Дуално обучение са обявили и от Професионална гимназия "Марин Попов".

Професията, по която в училището планират за обучават чрез работа е "Техник растениевъд", специалността "Трайни насаждания". Обявеният прием по нея е половин паралелка от 13 ученици. Толкова са обявили и за специалност "Експлоатация в автомобилния транспорт", също дуална форма на обучение. Другата цяла паралелка за новата учебна година е за обучение по традиционната за училището специалност "Механизация на селското стопанство", в която е обявен прием на 26 ученици. 

В Габровските средни училища

съгласно обявеният прием, свободни преди началото на кампанията са 598 места, от тях 130 в Националната априловска гимназия, толкова са и в Професионалнага гимназия по механоелектротехника "Д-р Никола Василияди". Най-много места за прием са обявили от Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов". В Природоматематическата гимназия, в която балът от години е най-висок в областта, ще приемат 104 завършили седми клас.  

На фона на цифрите на завършващите и предлаганите професии и специалности, повече от ясно е, че отново ще има закрити паралелки още след първото класиране на кандидатите. 

 

 

 

 

 

  

Майстор в кухнята, но и на бара - възможно е с ПГТ "Пенчо Семов" в Габрово
Образование
213 абитуриенти в Севлиево са на матура днес
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
Когато хлябът излиза изпод ръцете ти, ставаш голям поне колкото него
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
ПГТМ в с. Градница обявява прием за професия "Машинен техник"
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Детските градини отвориха с половината от записаните деца
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Производството на мляко и млечни продукти е традиционен занаят
Образование