851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево

от Емилия Димитрова

Завършващите основно образование в област Габрово през тази година са 851. Най-голям е броят им в община Габрово - 446 ученици, в Дряново са 51, в Трявна - 61. В община Севлиево седми клас завършват 296 ученици. 

Вчера те се явиха на първия си задължителен изпит от националното външно оценяване, който е и вход за гимназиите, утре е задължителният изпит по математика. В края на месеца ще излязат оценките от двата изпита, след което започва кампанията по прием в средните училища. 

В Севлиево за следващата учебна година се предлага прием в четири гимназии, в общо единайсет паралелки. Обявените места в тях са 286. 

Прием за най-много ученици е обявила Професионална гимназия по механоелектронехника "Ген. Иван Бъчваров".

Училището ще приема ученици по четири професии: "Машинен техник", "Електротехник", "Техник на електронна техника" и "Техник на компютърни системи". От тях "Машинен техник" е с дуална форма на обучение, т.е. учене с работа. 

Четирите паралелки са с усилено изучаване на английски език, за всяка са обявени по 26 свободни места, т.е. общият брой на обявения прием за новата учебна година е 104 ученици. 

Три паралелки дуално обучение, по-известно като "учене чрез работа", предлагат севлиевските гимназии за тазгодишния прием в средните училища. Едната паралелка е „Машини и системи с ЦПУ“ в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, две половин паралелки са поискали да бъдат разкрити в Професионална гимназия "Марин Попов" - едната е „Експлоатация на автомобилния транспорт“, другата - „Трайни насаждения“. 

В Средно училище "Васил Левски" ще приемат ученици по три профила:

"Математически" с усилено изучаване на английски език, "Природни науки" - с усилено изучаване на немски език и "Предприемачески" - с руски език. Свободните места за осми клас преди началото на кандидат-гимназиалната кампания са 78. 

Професионална гимназия по транспорт и машиностроене в с. Градница обяви прием по две специалности: 

"Технология на машиностоенето" с изучаване на английски език и "Техник на транспортна техника" с немски език. Общият брой на обявените места за прием е 52, по 26 във всяка от двете паралелки. 

Дуално обучение са обявили и от Професионална гимназия "Марин Попов".

Професията, по която в училището планират за обучават чрез работа е "Техник растениевъд", специалността "Трайни насаждания". Обявеният прием по нея е половин паралелка от 13 ученици. Толкова са обявили и за специалност "Експлоатация в автомобилния транспорт", също дуална форма на обучение. Другата цяла паралелка за новата учебна година е за обучение по традиционната за училището специалност "Механизация на селското стопанство", в която е обявен прием на 26 ученици. 

В Габровските средни училища

съгласно обявеният прием, свободни преди началото на кампанията са 598 места, от тях 130 в Националната априловска гимназия, толкова са и в Професионалнага гимназия по механоелектротехника "Д-р Никола Василияди". Най-много места за прием са обявили от Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов". В Природоматематическата гимназия, в която балът от години е най-висок в областта, ще приемат 104 завършили седми клас.  

На фона на цифрите на завършващите и предлаганите професии и специалности, повече от ясно е, че отново ще има закрити паралелки още след първото класиране на кандидатите. 

 

 

 

 

 

  

Двама курсисти на ЦЕО "Видима" - с високи резултати на изпита IELTS
Образование
Традициите в килийното, взаимно и съвременно училище представят в Габрово
Образование
Пет паралелки с прием в 8 клас са закрити след трето класиране
Образование
ПГМЕТ е одобрена за работа по програма „Заедно за всяко дете“
Образование
НМО открива изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”
Образование
Обучение в езиков център "Видима" през новата учебна година - възможностите
Образование
Първокласниците в Севлиево тази година са с 39 повече от миналата
Образование
Как се осигурява топла вода в училище, когато водата се доставя само с водоноски
Образование
В областта няма родители, пожелали децата им да учат дистанционно
Образование
Телерик Академия отвори приема за ИТ обучения за ученици в Габрово и Севлиево
Образование
Десетте общински училища в община Севлиево посрещнаха 2 412 ученици
Образование
721 деца пътуват до училище или детска градина, една трета с обществен транспорт
Образование
На 15 септември в Севлиевско се подаряват туби с вода
Образование
Вицепрезидентът Илияна Йотова удари училищния звънец в с. Добромирка
Образование
От ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров" излязоха с обръщение към родителите
Образование
Единайстите класове на СУ "Васил Левски" минават на онлайн обучение
Образование