Търсене

9689 лв. струва един положителен тест в училище, изчислиха от партия АБВ

9689 лв. струва един положителен тест в училище, изчислиха от па

Д-р Емил Стоименов

Един положителен тест в училище в първия период на тестването струва 9 689 лв., са пресметнали в партия АБВ, след получени отговори от Министерство на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация.

"Впечатляваща е сумата, а процентът положителни проби е 0.04% от направените тестове. Към момента са закупени малко над 2 млн. теста за 6.820 млн. лв., като средната цена за тест е 3.03 лв.. За 15 дни МЗ е сключило 15 договора за доставка на такива тестове. Тези договори са сключени без обществена поръчка, съгласно Закона за извънредното положение и са на тотално различни цени - от 2.56 лв. до 3.85 лв. Има разлики от до 50% в цените на закупените тестове. Това е меко казано скандално", заяви днес д-р Емил Стоименов, член на Националния съвет на партията. Това, което се случва с купуването на тестове, "по този непрозрачен начин", д-р Стоименов определи като "безобразно, безотговорно и безотчетно“.

От партията настояват учениците от горните класове незабавно да се върнат в училище и да се спре тестването на класовете от първи до четвърти. (преди около час стана ясно, че учениците от всички класове се връщат в училище, б.ред.) "Едно време се гледаше с лошо око да се бърка по дупките на учениците. Днес очевидно това е задължение, за да ходят на училище", коментира д-р Стоименов. Той съпартийците му призовават учениците от 5-и до 12-и клас да тръгнат на училище още от понеделник. Първоначално за тях да се ползват тестовете на учениците от 1-ви до 4-ти клас и да се прекрати тестването на малките ученици, "защото целта не оправдава средствата".

От АБВ ще предложат на новия здравен министър, когато бъде избран, тестване да се прилага, само когато заболеваемостта е над 750 на 100 000 души, "защото учениците са тези, които най-много страдат". "Излиза, че ходенето на дискотека е присъствено, а онлайн обучението е задължително“, коментира още лекарят.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!