Адвокатите: Там където свършва правото, започва произволът
Снимка на jessica45 от Pixabay

Общото събрание на адвокатите в България, което се проведе на 22 февруари т.г. в столицата, единодушно прие декларация, в която настоява за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес и изразява тревога от случващото се в държавата. Декларацията е приета със 169 гласа „за“ и нито един „против“ и „въздържал се“.

Междувременно сайтът „Де факто“ съобщи, че по време на отчетното си събрание адвокатите са отказали да чуят пoздpaвитeлния aдpec, изпратен oт глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв, и са приели документът да остане за архива.

Декларацията е изчетена от адвокат Стефан Марчев, а пълният й текст е публикуван в  lex.bg.

С нея адвокатите заявяват голямата си тревога от случващото се в държавата през последните месеци в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, което, според единодушното им становище, поставя в опасност законността и върховенството на правото.

С документа българските адвокати се обръщат към представителите на трите власти с призив за отговорно и конституционосъобразно поведение при упражняване на правомощията им. Юристите настояват "за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес, който да е плод на дългосрочна държавна политика, а не резултат на моментна необходимост, защото без предвидим законодателен процес правовата държава е невъзможна". 

Парламентарната практика да се приемат закони без обществен дебат, или да се променят актове чрез преходни и заключителни разпоредби на несвързан с тях друг закон, създава предпоставки за законодателен произвол и усещане за правна несигурност, смятат още адвокатите. 

"Призоваваме изпълнителната власт да бъде активна при упражняване на всички свои правомощия, но да зачита правата на гражданите и независимостта на съдебната власт, като упражнява правомощията си в условия на прозрачност, добросъвестност, своевременност и широк обществен дебат.

Относно дейността на прокуратурата, в декларацията се казва: "С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на Прокуратурата и Главния прокурор".

"Днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото", се казва още в позицията, която завършва с: "И ще напомняме при всеки повод, че там където свършва правото, започва произволът!"

 

Служба ГРАО днес и утре работи, издава удостоверения за настоящ адрес
Общество
25 март е ден на пощенската картичка
Общество
Как тайният PR на Община Севлиево държи гражданите далече от „кухнята“ на властта
Общество
Пристигащите в Севлиево от Банско трябва да спазват карантина
Общество
И Библиотеката затвори
Общество
Онлайн заявление за лична карта, само с електронен подпис
Общество
МВР: Не давайте пари на лица, твърдящи, че роднините ви са болни от коронавирус
Общество
Десет дни повече за плащане на тока през март
Общество
Нов информационен сайт следи разпространението на Covid19 в България
Общество
Магазините, сервизите и хотелът на "Хелиос" спират работа до края на март
Общество
Гореща линия за сигнали, свързани с коронавирус, отвори Общината
Общество
Вечерен час за малолетни и непълнолетни въведе Община Севлиево
Общество
Забранява се ползването на кафе автомати и вендинг машини
Общество
В полунощ влезе в сила забрана за влизане в България
Общество
До 27 март се ограничава движението през прохода „Шипка“
Общество
От днес Домашният патронаж става връзка на нуждаещите се със света навън
Общество