Търсене

Агенцията по храните наложи забрана за 32 тона агнешко месо, внесено от Северна Македония

Севлиево онлайн
Агенцията по храните наложи забрана за 32 тона агнешко месо, внесено от Северна Македония

Снимка: Robert Owen-Wahl, Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде разпореждане за спиране на дейността на месодобивно предприятие в област Кърджали в частта доставка и дистрибуция на трупно месо с произход трети държави.

При извършена вчера, 11 април, пълна проверка, са констатирани заблуждаващи практики по отношение на произхода на месото, което се реализира от предприятието. От агенцията не уточняват какви точно са заблуждаващите практики, но предвид появилата се в последните дни информация за внос от Северна Македония, най-вероятно вносното месо се представя за родно производство.

Наличното агнешко месо в обекта е около 32 тона. То остава под възбрана до доказване на безопасността му. 

Издадено е предписание за доказване на съответствие на замразено агнешко месо, с произход Северна Македония, и за информиране на всички контрагенти, получили от македонското агнешко месо, по отношение на произхода му.

На предприятието ще бъдат връчени два акта - по отношение проследяемост на получените партиди и за заблуждаваща информация за произхода на месото.  

От края на март Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва извънредно засилен контрол на вноса на агнешко месо и яйца за Великденските празници. Проверките на вносните месо и яйца се прави не само на граничните пунктове, а и в лабораториите на БАБХ за допълнителна сигурност, че влизащата в България храна е безопасна и годна за консумация. Чак след извършения лабораторен контрол, тя се пуска на пазара, обясняват от агенцията.

Задълбочен и качествен контрол минават и храните, които българските земеделци и животновъди произвеждат.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.