Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Скенерът - дарение е подходящ за всякакви книги и документи с формат до А3, изключително бърз, разпознаващ български език при сканиране и с възможност да произведе файл с опции за търсене

Планетарен настолен скенер получи като дарение Градска библиотека Севлиево. Дарителят е почетният гражданин на Севлиево акад. Иван Юхновски - дългогодишен председател на Българската академия на науките (БАН), учен, общественик, будител и просветител. 

„…От много ранни години започнах да изпитвам силно желание да чета и научавам нови неща. За­това още от много малък станах постоянен и ревностен чита­тел на библиотеката на читалище „Развитие". Днес с чувство на дълбока признателност мога да кажа, че бъдещият ми път като учен и изследовател не би бил с толкова широки въз­можности за подготовка и избор на любимото поприще, а може би даже не би се осъществил, ако не беше тогавашна­та наша прекрасна и богата библиотека.”, споделя акад. Юхновски, чиято близост и привързаност към севлиевската библиотека датират още от детските му години, когато семейството е изселено от София в Севлиево.

Скенерът - дарение е подходящ за всякакви книги и документи с формат до А3, изключително бърз, разпознаващ български език при сканиране и с възможност да произведе файл с опции за търсене. Софтуерът за оптично разпознаване на символи може да конвертира заснети JPG изображения в редактируеми Word, Excel или PDF формати.

Скенерът се намира в отдел „Краезнание“ на библиотеката, а желанието на екипа  е да започне постепенно дигитализиране на ценните книги от неговия фонд, което ще помогне за тяхното съхраняване в годините.

Иван Юхновски е учен химик органик, чиито научни интереси и основни приноси са в областта на инфрачервената спектроскопия и квантовата химия. Доктор на химическите науки, член на БАН и почетен член на Академията, неин дългогодишен председател, над 40 години от трудовата му биография са свързани с БАН, а 24 години преподава в най-старата Алма Матер у нас - Софийския университет. 

Акад. Юхновски е автор и съавтор на над 160 публикации, както и на редица изобретения и патенти. Вписан е в „Златната книга на българските изобретатели“ на Патентното ведомство през 1999 г. Почетен доктор е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Химикотехнологичния и металургичен университет и на Националния университет „В. Н. Каразин“, гр. Харков, Украйна. Акад. Юхновски е действителен член на Европейската академия на науките, изкуствата и литературата в Париж и на Обществото „Лайбниц“ в Берлин. Експерт е на Нобеловия комитет по химия.

През 2017 г. е  учредена наградата „За изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името и с финансовата подкрепа на акад. Иван Юхновски.

Многократно през годините акад. Юхновски е засвидетелствал своите приятелски чувства към библиотеката, дарявайки различни научни и научно-популярни издания с желанието науката да стигне до повече хора.
 

 

Читалището кани на два концерта - музикален и балетен
Култура
София Филм Фест събира киноманите от 14 юли под открито небе
Култура
Втора награда и лауреатско звание за трио "Звън" от международен фестивал
Култура
На сцената е балетната школа на НЧ „Развитие-1870”
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура
Трио "Звън" е отличено "за съхранение и разпространение на българската култура"
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура
Мира Добрева представи „Столетниците” пред севлиевци
Култура
Мира Добрева представя "Столетниците - благословия или орисия"
Култура
Детската трупа на Читалището спечели голямата награда от „Сцена край морето”
Култура
"Пеем с Русия" - концерт на Саня Табакова в Севлиево
Култура
Галерия "Видима" представя скулптора Красимир Яков
Култура
Да превърнеш дома си в изложба, а ти да станеш куратор. Възможно е
Култура
Читалището обявява поетичен конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
Изложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" се открива в Габрово
Култура
"Козият рог" представя Ловешкият театър в Дома на културата
Култура