Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Скенерът - дарение е подходящ за всякакви книги и документи с формат до А3, изключително бърз, разпознаващ български език при сканиране и с възможност да произведе файл с опции за търсене

Планетарен настолен скенер получи като дарение Градска библиотека Севлиево. Дарителят е почетният гражданин на Севлиево акад. Иван Юхновски - дългогодишен председател на Българската академия на науките (БАН), учен, общественик, будител и просветител. 

„…От много ранни години започнах да изпитвам силно желание да чета и научавам нови неща. За­това още от много малък станах постоянен и ревностен чита­тел на библиотеката на читалище „Развитие". Днес с чувство на дълбока признателност мога да кажа, че бъдещият ми път като учен и изследовател не би бил с толкова широки въз­можности за подготовка и избор на любимото поприще, а може би даже не би се осъществил, ако не беше тогавашна­та наша прекрасна и богата библиотека.”, споделя акад. Юхновски, чиято близост и привързаност към севлиевската библиотека датират още от детските му години, когато семейството е изселено от София в Севлиево.

Скенерът - дарение е подходящ за всякакви книги и документи с формат до А3, изключително бърз, разпознаващ български език при сканиране и с възможност да произведе файл с опции за търсене. Софтуерът за оптично разпознаване на символи може да конвертира заснети JPG изображения в редактируеми Word, Excel или PDF формати.

Скенерът се намира в отдел „Краезнание“ на библиотеката, а желанието на екипа  е да започне постепенно дигитализиране на ценните книги от неговия фонд, което ще помогне за тяхното съхраняване в годините.

Иван Юхновски е учен химик органик, чиито научни интереси и основни приноси са в областта на инфрачервената спектроскопия и квантовата химия. Доктор на химическите науки, член на БАН и почетен член на Академията, неин дългогодишен председател, над 40 години от трудовата му биография са свързани с БАН, а 24 години преподава в най-старата Алма Матер у нас - Софийския университет. 

Акад. Юхновски е автор и съавтор на над 160 публикации, както и на редица изобретения и патенти. Вписан е в „Златната книга на българските изобретатели“ на Патентното ведомство през 1999 г. Почетен доктор е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Химикотехнологичния и металургичен университет и на Националния университет „В. Н. Каразин“, гр. Харков, Украйна. Акад. Юхновски е действителен член на Европейската академия на науките, изкуствата и литературата в Париж и на Обществото „Лайбниц“ в Берлин. Експерт е на Нобеловия комитет по химия.

През 2017 г. е  учредена наградата „За изявен млад учен в областта на органичната химия“ на името и с финансовата подкрепа на акад. Иван Юхновски.

Многократно през годините акад. Юхновски е засвидетелствал своите приятелски чувства към библиотеката, дарявайки различни научни и научно-популярни издания с желанието науката да стигне до повече хора.
 

 

Мариета Конова представя „Спомени от вчера" в галерия „Видима“
Култура
Представителна изложба „100 години Тревненска школа“ се открива този петък
Култура
Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Култура
"Перфектната сватба" - смях до сълзи, в Севлиево на 5 октомври
Култура
„Зад ъгъла на морето“ представя Антон Гошев в галерия "Видима"
Култура
Трио "Звън" - 15 година на сцена и една изповед на трите певици
Култура
Три певици на „Upstream Voices” са отличени в поп-рок конкурса „Сарандев"
Култура
"Вълшебникът театър" - история за един театрален вирус
Култура
Галерия "Видима" представя "Портали към тишината"
Култура
Работилница за портрети „отвори“ Диляна Гергова в Севлиево
Култура
Музеят на хумора представя "Георги Парцалев. Хамлет от гр. Левски"
Култура
Стойо Цонев откри изложба с фотографии, които "говорят"
Култура
България, бродирана в 144 мотива, "нарисува" с игла 86-годишна българка
Култура
Галерия Видима започва годината с изложба на Христо Бозуков
Култура
Пътуващ фестивал „Улицата“ гостува на 15-ия Празник на тиквата
Култура
Георги Тошев представя в Севлиево "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски"
Култура