Ако намерим бедстващо животно - съветите на РИОСВ
Малко птиче от вида брадат лешояд, излюпено във волиерите на Спасителния център на Зелени Балкани, снимка: Зелени Балкани

С настъпване на пролетно-летния сезон зачестяват случаите на сигнали за бедстващи животни. В тази връзка от регионалната инспекция по околна среда във Велико Търново разпространиха съвети какво да направим, ако попаднем на такова животно. Насоките са публикувани на интернет страницата на инспекцията http://www.riosvt.org/logos/signali_zashtiteni_jivotni.pdf

Най-важното от тях. Преди да се предприемат действия, трябва да се знае дали намереното животно действително е бедстващо т. е. има ли видими физически увреждания или се намира в условия, застрашаващи живота му.

В зависимост от вида на животното – защитен вид, ловен обект, селскостопански животни, кучета и котки, вариантите да се потърси помощ или съвет са няколко. Подробна информация е представена на посочения сайт. Тя дават информация за действията при намиране на млада птица, малко на бозайник и сухоземна костенурка. Разписани са и случаите, в който се налага прибиране на ранено диво животно.

Как да постъпим, когато намерим млада птица? Важно е да се знае, че не винаги птица извън гнездото й означава, че е бедстваща. При птиците се наблюдават два типа на поколение: пойни птици - кос, синигери, зеленика и щиглец, при които пиленцата се излюпват голи и безпомощни и не могат да набавят сами храната си, разчитайки изцяло на своите родители; и новоизлюпени птици - гарван, сокерица, сива врана, сврака, чавка, посевна врана, и сови - горска ушата сова, чухал, бухал, забулена сова, всичките от видове, при които малките рано напускат гнездото, а възрастните ги хранят от клоните на дървото.

Ако намерите малко на пойна птица, потърсете гнездото в клоните на най- близкото дърво, храст или по околните постройки. Ако го откриете и то е достъпно за вас, върнете малкото в него.

Бедстваща колония прилепи, приета в Спасителния център на Зелени Балкани 

Ако намерите от втория вид птиче, паднало на земята, качете го на висок клон на някое близко дърво, в района в който сте я намерили.

Ако намерим малко на бозайник е най-добре да го върнем в хралупата или поставим на безопасно място.

Ако намерите малко диво зайче, сърне или лисиче в полето или гората, не го взимайте, то не е изоставено. Това е обичайно поведение за тези видове животни. Малките стоят спотаени, докато родителите търсят храна.

Сухоземните костенурки са защитен вид, затова, ако намерим такава на пътя или на друго оживено място, трябва да е преместим на по-безопасно разстояние и да я оставим там. Като правило – не взимайте костенурка ако не сте абсолютно сигурни, че тя е в беда – видимо наранена, намерена в населено място или частна собственост. Ако е на лице подобна ситуация – сигнализирайте на компетентните органи. При намиране на яйца – поставете ги в подходяща по размер кутийка, в малко пръст от мястото в което са намерени. В никакъв случай не трябва да ги въртите или обръщате, те трябва да запазят позицията си.

В случаи, когато се наложи да бъде прибрано диво животно, то трябва да се подслони на тихо и спокойно място в картонена кутия, предварително постлана с вестници, стари парцали или трева и с достатъчно възможност за достъп на въздух. Ако е животното е още голо (без козина или пух) поставете в кутията малка бутилка с гореща вода, но увита в парче плат, така че малкото да няма пряк допир с нея и да се изгори. Така ще имитирате топлината на майчиното тяло. Сменяйте бутилката периодично, като внимавате да не затисне малкото и незабавно сигнализирайте компетентните органи.

От компетентността на РИОСВ е да предприема мерки, засягащи защитени видове, включени в приложенията на Закона за биологичното разнообразие. Експерти от РИОСВ преценяват състоянието на екземпляра. В случай, че може да оцелее без намеса, той се оставя на място или се насочва за лечение и отглеждане към спасителен център. В резултат на навременната намеса на експертите по биологично разнообразие от РИОСВ – Велико Търново, през 2017 г. са спасени девет защитени птици, които са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Желателно е преди да се предприемат каквато и да е действия, гражданите да се консултират с компетентните органи.

 

Симеон Спасов извади богоявленския кръст в Севлиево
Общество
До края на януари БЧК раздава хранителни помощи
Общество
Пияни зад волана: единият с 2.05, другият с 1.69 промила
Общество
Катастрофа край с. Сенник, пострадал е един от водачите
Общество
Новият данък МПС: какво се променя в Севлиево?
Общество
Денят на данъчната свобода през 2019 г. e 18 май
Общество
Циркът "електронни винетки" - 33% измама, 100% некадърност
Общество
Временно е спряно издаването на документи за самоличност
Общество
Мъж изгоря при пожар в дома си с. Сенник
Общество
Възможни са нарушения във водоподаването заради авария
Общество
Утре е Богоявление. В 11.00 ч. хвърлят кръста от моста на р. Росица
Общество
Севлиево е в „Черна книга за правителственото разхищение 2018“
Общество
Община Севлиево има 30 жилища, 24 отдава под наем
Общество
Втори ден студ в Севлиево - минус 19 градуса
Общество
Бебе почина от изгаряне в Габрово
Общество
Заверка "апостил" вече правят в областната администрация
Общество