Търсене

Ако тенекиените гаражи не бъдат премахнати, Общината ще се заеме, но за сметка на собствениците

Емилия Димитрова
Ако тенекиените гаражи не бъдат премахнати, Общината ще се заеме, но за сметка на собствениците

Снимка: Община Севлиево

В съобщение в интернет страницата на Община Севлиево, публикувано и във фейсбук страницата на институцията, се казва, че Община Севлиево удължава срока за премахване на незаконните постойки в ж.к. "Д-р Атанас Москов" до 14 февруари.

В противен случай, се посочва в същото съобщение, Общината ще премахне поставените върху общинска земя постройки, но за сметка на собствениците им. Мярката е във връка с изпълнението на проект за благоустрояване на междублоковите пространства в комплекка, се уточнява още в съобщението. 

Подробно търсене в страницата на Община Севлиево не открива първото съобщение, с което на собствениците най-вече на тенекиени гаражи се дава срок за премахването им. От него "Севлиево онлайн" искаше да уточни какъв е първоначалният срок, даден на гражданите, както и по какъв ред са уведомени, че гаражите им, дори и незаконни, ще бъдат принудително премахнати, за което ще трябва да заплатят. 

Ламаринените гаражи в комплекса, популярен като Западния, са част от пейзажа там. Без съмнение те са грозна гледка, но и единствената възможност нечия кола да е на сухо през зимата. Паркоместата в тази част на града, а и не само в тази, са дефицит и е напълно възможно с премахването на гаражите хората да започнат да паркират по тревните площи. 

През 2010 г. тогавашният кмет Йордан Стойков поде инициатива за декларирането на незаконните постройки, а собствениците им трябваше да платят обезщетение за това, че са ги поставили на общинска земя. Тогава Общината обяви, че обектите на собственици, които не са декларирали своето право в предвидения срок (един месец от датата на уведомяване), както и на тези които декларират правото си, но не са заплатили обезщетение, ще бъдат премахвани по реда на Закона за устройство на територията. Към днешна дата не се открива информация как е протекла кампанията и колко незаконни постройки са декларирани. 

Битката с незаконните гаражи е оправдана с оглед по-добра среда за живот в коплексите, но и не само там. Отделен въпрос е как гражданите реагират на това и дали няма тенекиените постройки да се появят другаде.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!