Търсене

Александра Студзинская от Украйна благодари на България с "Я кажи ми, облаче ле бяло"

Севлиево онлайн
Александра Студзинская от Украйна благодари на България с

Александра Студзинская от Украйна

Среща между културите - така най – общо може да се нарече инициативата на Областна администрация - Габрово, реализирана в партньорство с Община Габрово, Областния координационен център, Професионалната гимназия по туризъм “Пенчо Семов”, Доброволческия център в подкрепа на потърсили закрила от войната в Украйна, Народно читалище „Габрово 2002“, Държавен театър „Рачо Стоянов“, Красимир Цонев и Елена Влаева. 

В навечерието на 1 април, Професионалната гимназия по туризъм в Габрово отвори врати за хората от Украйна, които в последния месец намериха сигурност и убежище в Габрово. 

Изображение - 10569Блок маса от български и украински ястия "гарнира" празника, който габровци сътвориха за украинските граждани, снимка: Областна администрация в Габрово  

„Вярвам, че в наше лице намерихте истински приятели. Стараем се максимално бързо да се случва всичко необходимо, което трябва, за да се чувствате добре тук - в страната ни и в нашата област. Не е лесно предвид ситуацията, но затова пък сме всички ние, които помагайки да се случат подобни събития, се надяваме да направим по-лесен прехода към новото, с което се сблъскахте – език, място, хора, разбирания“, каза в своето приветствие заместник-областният управител на Габрово Ивелин Стоянов. 

Изображение - 10570Заместник-областният управител на Габрово Ивелин Стоянов приветства украинските жени и техните деца, снимка: Областна администрация Габрово  

Целта на инициативата е по-лесната интеграция, както и да покажем, че Габрово е не просто любезен домакин, приютил повече от 300 човека, бягащи от войната, а че Габрово е град на хора с големи сърца, готови да протегнат ръка в нужда, които не пестят време, сили и средства, за да окажат подкрепа – морална, материална, емоционална, добави Стоянов. Той подчерта, че със стартирането на процеса по издаване на регистрационни карти и след получаване на личен номер, украинците могат да се включват активно в пазара на труда, а децата да бъдат приобщени към образователния процес в детски градини или училища.

Изображение - 10568Усмихнаха се жените, бягащи от Украйна и децата им, снимка: Областна администрация Габрово  

По време на събитието бяха представени традиционни български и украински рецепти, предварително приготвени от ученици от гимназията по туризъм и украинки. Богатството на българския фолклор представи Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ и „ Габровски гласчета“. Предизвикателството беше прието и от украинска страна. Изненадата, която украинските граждани подариха на габровци беше песента „Я кажи ми, Облаче ле, бяло“ в изпълнение на Александра Студзинская.

На финала както повелява традицията и приятелството всички се хванаха за ръце и залюляха българско хоро.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.