Търсене

Али Алиев напуска Общинския съвет на Севлиево

Неофициално: Алиев започва работа в Общината
Емилия Димитрова
Али Алиев напуска Общинския съвет на Севлиево

Али Алиев (вляво) с председателя на областната организация на ДПС Ердоан Узунов, снимка: "Севлиево онлайн"

Общинският съветник от ДПС Али Алиев напуска Общинският съвет в Севлиево. На 28 януари той е депозирал оставката си в Общинската избирателна комисия, в която е посочил, че оттеглянето му е по лични причини. 

Същият ден Общинската избирателна комисия излиза с решение за освобождаването на Алиев и обявява за избран на негово място Ахмед Ибрахимов Мехмедов. 

Защо Али Алиев, който влезе в този мандат на Общинския съвет със скандал напуска Общинският съвет. Официално информация за това няма, но неофициално се коментира, че

той ще бъде следващият ръководител на Общинския инспекторт. 

Обява за конкурс за избор на шеф на испектората бе обявена от Община Севлиево на 26 ноември м.г. В нея са посочени изискванията към кандидатите, които определено отварят възможност за голям избор. За ръководител на звеното се иска средно образование, шофьорска книжка и умения за работа с компютър. 

Колко кандидати са се явили на този конкурс, не е ясно. Информацията не е публична, на сайта на Общината не е публикуван протокол от работата на комисията по избор, не е ясно колко от явилите се са допуснати до събеседване и по какви причини са отпадналите, ако разбира се има такива. За сравнение най-отгоре в общинския сайт има информация за допуснатите до събеседване кандидати за чистачка, което още повече прави странна липсата на протокола или информация от конкурса за шеф на Инспектората. 

Около Али Алиев често има скандали.

Когато влезе в този Общински съвет, той бе избран за председател на постоянната комисия "Земеделие и гори", която би трябвало да следи как местната администрация стопанисва горите си, както и реда, по който възлага извършването на дърводобив в тях. В това не би имало нищо нередно, ако Алиев не работеше в сферата на дърводобива. Нещо повече, фирма, регистрирана на майка му, през лятото на 2019 г. печели конкурс за добив на дървесина от горски територии собственост на община Севлиево, а Алиев е единствен кандидат. Става дума за малко над 2 хил. куб.м., които трябва да бъдат изсечени в сърцето на Стара планина – в територията на Държавно ловно стопанство „Росица“ в местността Лъгът. Според отразеното в конкурсната документация дървесината, която трябва да бъде добита, не е предназначена за продажба, а само за извеждане до временен склад. Цената, която ще получи изпълнителят на поръчката  е 25.6 хил. лв. без ДДС. 

Точно това бе повод за друг скандал около него - през 2014 г., когато бе назначен за директор на природен парк "Българка" край Габрово. За това му назначение от ГЕРБ казаха, че е равносилно за избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което с годините очевидно са преглътнали, ако днес го правят ръководител на общинската структура, която контролира реда в Севлиево. 

През пролетта на 2014 г. се оказа, че

Алиев не е бил коректен и при декларирането на доходите си.

За това НАП Велико Търново заведе дело срещу него, което спечели на последна инстанция пред Върховния административен съд. На 9 май 2014 г. ВАС се произнесе, че Али Алиев „не е подавал годишни данъчни декларации или в подадените не е отразявал приходи, респ. разходи от дейността добив на дърва за огрев и съответно продажбата им“, пише в решението.

На 12 юли 2016 г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите на Али Алиев е отнето и разрешителното за лесовъдска дейност. В мотивите към заповедта е посочено, че дванайсет месеца преди нея са влезли в сила три наказателни постановления срещу Алиев за установени нарушения на Закона за горите и подзаконовите му актове. Седмица по-късно на основание тази заповед, са му отнети и контролните горски марки.

Доколко има истина в информацията, че Али Алиев поема обществения ред и спазването на правилата в Севлиево, много скоро ще е ясно. Засега единственото сигурно е, че той вече не е общински съветник. 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!