Анализ трябва да елиминира Африканската чума по свинете
Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков на среща с представители на свиневъдния сектор

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) за недопускане на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков по време на среща с представители на свиневъдния сектор. В документа ще бъдат определени и критичните точки.

Всички участници се обединиха около мнението, че е необходимо да бъдат взети превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на АЧС, чрез засилване на контрола върху фермите – лично стопанство (т. нар. заден двор), както и върху популацията на дивата свиня.

Браншовиците предложиха държавната помощ за хуманно отношение към свинете да се прилага и през следващия програмен период до 2027 г. Според тях е необходимо да се активизира и процесът по сключване на договори по мярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“. Те предложиха да се предвиди подпомагане за сектора в Националния план за възстановяване и устойчивост.

По време на срещата беше обсъден въпросът за отваряне на пазара в сектора към трети страни, като затова предстои да започнат съвместни действия на държавата и бизнеса.

Първият случай на Африканска чума по свинете в област Габрово беше регистриран в габровското село Гиргини в края на октомври 2019 г. 

Веднага бе издадена заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, с която бе определена инфектирана зона от 200 кв. км около констатирания случай. Последва заповед от Изпълнителната агенция по горите и последваща такава от Регионалната дирекция на горите В.Търново,  с която бяха определени ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона и съответните подзони. Ограничен бе достъпът до горски територии, а за един месец бе забранен ловът на дива свиня. 

В община Севлиево бе определена санитарна зона заради свинекомплекса в местността Чакала. Зоната обхващаше Севлиево и част от села в габровска община, в общините Априлци, Троян и Дряново, а от Община Севлиево обявиха, че всички стопани на свине, трябва да заколят животните. Съобщението бе публикувано под заглавие "предприемат се мерки за преустановяване отглеждането на домашни прасета в община Севлиево", което не остави съмнение, че става дума за всички прасета. 

Въвеждат се ограничения в движението заради колоездачната обиколка на България
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество
Гл. инспектор Красимир Колев е преназначен за началник на РУ Севлиево
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Застаряваме, намаляваме, не се женим, увеличават се и разводите
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Контролът по пътищата съвсем е изтърван
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество