Ансамбъл "Тракия" и Илия Луков - на "Семе българско"
Ансамбъл "Тракия"

На 20 април, първия ден от шестото издание на националния фестивал "Семе българско", чийто домакин е Севлиево, на сцената в парк "Казармите" самостоятелен концерт ще изнесе Илия Луков. Началото на концерта е 13.00 ч. 

Откриването на фестивала е планирано за 10.30 ч. на 20 април т.г. Двайсет минути по-късно концерт ще имат домакините - фолклорен ансамбъл "Развитие" при едноименното читалище в Севлиево. От ансамбъла обещава фолклорна феерия от всички етнографски области и отсега кани всички посетители да се хванат на хорото.                                     
Фолклорният концерт на любимката на малки и големи Яница ще започне в съботната вечер - от 19 ч., а дотогава на сцената ще се изявят работилница за танци „Бяла българка“, трио „Звън“, вокална формация Upstream voices, фолклорна формация „Веселина“ към Народно читалище „Развитие“, пенсионерски клуб „Васил Левски“, народно читалище “Пейо Яворов 1927“ – с. Борики, читалище „Жълтеш“ – Габрово и оркестър „Севлиево“.        Традицията повелява първият фестивален ден да завърши с огън. Ако на миналогодишното издание пленяващите нестинари споделиха своята магия, то в 20 ч. на 20 април т.г., групата за огнено изкуство „Огнени сенки“ ще разкаже с етно ритми една история в танц с много светлина и ритъм.

Вторият фестивален ден, 21 април, е Цветница. Фестивалната програма е концентрирана в децата. След представяне дейността на фондация „Искам бебе“, традиционен участник във фестивала от неговото създаване, своите предизвикателства в музика и танци ще споделят децата от детските градини „Пролет“, „Радост“, „Слънце“ и „Щастливо детство“, от Детски комплекс „Йовко Йовков“, фолклорен ансамбъл „Габровче“, формация „Децата на Севлиево“ и 12-годишната Нерал Ибрямова.

Кулминацията в програма на този ден безспорно е ансамбъл "Тракия", който не се нуждае от представяне. Спектакълът "Майка България" е с начален час в 13.00 ч., а организаторите са  са категорични, че изпълненията на танцьорите ще ни даде повод да си спомним кои сме, за да благодарим за завещаното ни и да обещаем в името на децата и дедите ни, че българското ще бъде и пребъде.

За доброто настроение на посетителите на шестото издание на фестивал "Семе българско" ще се погрижат и  вокална група „Хармония“, народно читалище „Св.Климент Охридски – 1899“ от с. Сенник, народно читалище „Цвятко Иванов – 1919“ от с. Крушево, народно читалище „Зора“ - кв. Нова махала, Габрово и клас по акордеон и синтезатор с ръководител Ценка Ганчева.

Тазгодишното издание на фестивала ще завърши с фолклорна танцова формация „Боженци“, които канят всички гости на събитието на хоро на мегдана.

Не е случайно мотото на шестото издание на фестивала „Ние сме България...“, защото всичко, което ще се случи през двата фестивални дни, ще ни води по пътя към нас самите - не в миналото, а в настоящето. Така ще докажем, че старата поговорка: „Каквото посееш, това и ще пожънеш“ е истинска, като самия живот.

 

"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Актьори изпълняват монолози в инициативата НавънКъмСебеСи
Култура
Галерия "Видима" представя троянския художник Милко Дачев
Култура
Библиотеката обявява литературен конкурс за ученици
Култура
Куп първи награди от "Път към славата“ донесоха певците на Ценка Горалова
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Багатури на сцената на фестивала "Семе българско"
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Честит празник, самодейци! Благословени да са усилията и таланта ви!
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Изложбата на Милко Дачев е отворена, но няма да има откриване
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура