Ансамбъл "Тракия" и Илия Луков - на "Семе българско"
Ансамбъл "Тракия"

На 20 април, първия ден от шестото издание на националния фестивал "Семе българско", чийто домакин е Севлиево, на сцената в парк "Казармите" самостоятелен концерт ще изнесе Илия Луков. Началото на концерта е 13.00 ч. 

Откриването на фестивала е планирано за 10.30 ч. на 20 април т.г. Двайсет минути по-късно концерт ще имат домакините - фолклорен ансамбъл "Развитие" при едноименното читалище в Севлиево. От ансамбъла обещава фолклорна феерия от всички етнографски области и отсега кани всички посетители да се хванат на хорото.                                     
Фолклорният концерт на любимката на малки и големи Яница ще започне в съботната вечер - от 19 ч., а дотогава на сцената ще се изявят работилница за танци „Бяла българка“, трио „Звън“, вокална формация Upstream voices, фолклорна формация „Веселина“ към Народно читалище „Развитие“, пенсионерски клуб „Васил Левски“, народно читалище “Пейо Яворов 1927“ – с. Борики, читалище „Жълтеш“ – Габрово и оркестър „Севлиево“.        Традицията повелява първият фестивален ден да завърши с огън. Ако на миналогодишното издание пленяващите нестинари споделиха своята магия, то в 20 ч. на 20 април т.г., групата за огнено изкуство „Огнени сенки“ ще разкаже с етно ритми една история в танц с много светлина и ритъм.

Вторият фестивален ден, 21 април, е Цветница. Фестивалната програма е концентрирана в децата. След представяне дейността на фондация „Искам бебе“, традиционен участник във фестивала от неговото създаване, своите предизвикателства в музика и танци ще споделят децата от детските градини „Пролет“, „Радост“, „Слънце“ и „Щастливо детство“, от Детски комплекс „Йовко Йовков“, фолклорен ансамбъл „Габровче“, формация „Децата на Севлиево“ и 12-годишната Нерал Ибрямова.

Кулминацията в програма на този ден безспорно е ансамбъл "Тракия", който не се нуждае от представяне. Спектакълът "Майка България" е с начален час в 13.00 ч., а организаторите са  са категорични, че изпълненията на танцьорите ще ни даде повод да си спомним кои сме, за да благодарим за завещаното ни и да обещаем в името на децата и дедите ни, че българското ще бъде и пребъде.

За доброто настроение на посетителите на шестото издание на фестивал "Семе българско" ще се погрижат и  вокална група „Хармония“, народно читалище „Св.Климент Охридски – 1899“ от с. Сенник, народно читалище „Цвятко Иванов – 1919“ от с. Крушево, народно читалище „Зора“ - кв. Нова махала, Габрово и клас по акордеон и синтезатор с ръководител Ценка Ганчева.

Тазгодишното издание на фестивала ще завърши с фолклорна танцова формация „Боженци“, които канят всички гости на събитието на хоро на мегдана.

Не е случайно мотото на шестото издание на фестивала „Ние сме България...“, защото всичко, което ще се случи през двата фестивални дни, ще ни води по пътя към нас самите - не в миналото, а в настоящето. Така ще докажем, че старата поговорка: „Каквото посееш, това и ще пожънеш“ е истинска, като самия живот.

 

Колкото е по-цветно, толкова повече това е Стефка Николова
Култура
Галерия "Видима" представя "Дива череша" и Мариета Милева Чони
Култура
Трудно се броят наградите за "Upstream Voices” от "Петнадесет лалета"
Култура
В Историческия музей се открива изложба "Поетът с ватенката"
Култура
В галерия „Видима" гостува сдружение на руските художници
Култура
Концерт на певците от музикалната школа на Цветан Цонев
Култура
Седем награди от „Звездици за Лора“ за "Upstream Voices”
Култура
Трето място за Ивайла Йонкова в национален конкурс за рисунка
Култура
Рисунки на севлиевчета са в музея в Хамада, Япония
Култура
Ирена Георгиева получи специалната награда на кмета на Дряново
Култура
130 г. от рождението на Чарли Чаплин в Музея на хумора и сатирата
Култура
Мартин Христов, на 6 г., за втори път получи награда "Захарий Зограф"
Култура
Ученици дават живот на камъка
Култура
Тамплиерите отличиха художници, нарисували "Рицарят в мен"
Култура
Галерия "Видима" откри изложба на Ненчо Русев
Култура
В галерия "Видима" - Ненчо Русев с живопис и пластика
Култура