Арт терапия - как и защо родители, учители и ученици рисуваха заедно
Рисуването като арт терапия, снимка: ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"

„Ако чуеш вътрешния си глас, който ти казва “Не можеш да рисуваш” - рисувай с всички сили и този глас ще замлъкне!“

ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“  за втора учебна година е в списъка на одобрените училища  по Национална програма "Заедно за всяко дете", модул "Добри практики за взаимодействие с родителите на институциите от предучилищното и училищното  образование".

Основeн приоритет на програмата е пълен обхват и включване на децата и учениците в образователната система, както и осигуряването на равен достъп до образование на всички деца и ученици. Принципът, по който е замислена и създадена програмата е, че в образователния процес участници са децата, учениците, учителите, директорите и другите педагогически специалисти, както и родителите. Ангажирани са още държавата, общините и неправителствените организации, работодателите, родителите и други заинтересовани страни в името на диалога между всички тях по въпросите на образованието.

За популяризиране ролята на образованието от училището са планирали три дейности:

Арт терапията, която се състоя в края на септември, има за цел деца и родители да преживеят нещо различно като се докоснат до емоцията да бъдеш художник и да сътвориш от бялото платно собствен шедьовър. Очаква се, че като рисуват заедно деца и родители, ще създадат нов вид отношения от това различно увлечение, с което духът се извисява, а душата си почива от забързаното ежедневие.

Семинар и тренинг  на тема: „Превенция на виртуално и реално насилие“ е друга дейност, която има за цел да осмисли насилието като явление в реалния и виртуалния свят и с това да се развият умения в сферата на потребностите, емоциите, себепознаването, общуването, личностната и социалната реализация, работа в екип, емпатия, толерантност, умения за взимане на решения чрез интерактивни занятия.

Очаква се това да подпомогне децата и техните родители да осмислят онлайн тормоза и насилието като явление в реалния и виртуалния свят на интернет, да си изградят психологична бариера срещу насилието във всичките му прояви, което да им помогне да се предпазват от него.

Третата дейност по програмата е открит урок на тема „Ден на християнското семейство“. В духа на християнските традиции  деца и родители ще пресъздадат най-топлите  семейни  взаимоотношения, обичаи,  добродетели, ще покажат своето разбиране за смисъла, символиката и библейското значение на празника.

Така осъществявайки връзка между семейството и училището, детето ще осъзнае, че важните хора в живота му работят заедно и се очаква това да помогне на учениците да се чувстват по-добре и да се реализират по-успешно в училище. Не на последно място се очаква с тази дейност да се създаде активна родителска общност.

След края на арт терапията всички позират със своите творби, снимка: ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"

На 29 и 30 септември в хотел „Инканто“ се проведе първата от трите планирани дейности - „Арт терапия“. Тя премина под мотото: „Ако чуеш вътрешния си глас, който ти казва “Не можеш да рисуваш” - рисувай с всички сили и този глас ще замлъкне!“ . Съорганизатор на събитието беше клуб “Art&Wi“ с представител Вероника Венкова.

Родители и деца рисуваха и се забавляваха с помощта на художничката Христина Георгиева. Върху бялото платно оживяха цветя и морски кончета, като картините отразяваха индивидуалността на всеки художник. Работейки заедно деца и родители имаха възможност да създадат нов вид отношения от това различно увлечение, с което духът се извисява, а душата си почива от забързаното ежедневие.

„Ние изпитваме удовлетворение, когато на лицата ви има грейнали усмивки и тръгвайки си от нашите събития, вие ни благодарите. Щастието в очите ви разказва за емоциите и енергията, с които сте се заредили, за незабравимите спомени и невероятните картини, които отнасяте в домовете си. Надявам се всеки да е открил себе си в тези думи и причината да иска да застане отново зад платното, без да умее да рисува“, каза в края на събитието Вероника Венкова.

До края на деня се чака решение как ще учат учениците идната седмица
Образование
Арт терапия - как и защо родители, учители и ученици рисуваха заедно
Образование
Училищна Телерик Академия отвори приема за ИТ обучения в Севлиево
Образование
Преди началото на учебната година, какво предлагат школите на Читалището
Образование
Строги мерки влизат в сила за област Габрово, онлайн ще учат част от децата
Образование
УЧЕНИЦИТЕ ДО IV КЛАС БЕЗ МАСКИ В ЧАС
Образование
В Учебен център "Аристотел" започна записването за учебната 2021/2022 г.
Образование
Ученици и учители от Севлиево бяха в Италия за работа по проект на „ЕРАЗЪМ+“
Образование
Езиков център "Видима" през новата учебна година
Образование
2365 ученици в община Севлиево влизат в клас, от тях 248 за първи път
Образование
Партньори от Португалия посрещна ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Проект по програма "Еразъм +" стартира в ПГМЕТ "Ген. Ив. Бъчваров"
Образование
Учител и малките му художници рисуват по училищни стени
Образование
Училищата в община Габрово преминават на дистанционно обучение
Образование
Нова програма помага училищата за преодоляване последствията от пандемията
Образование
ПГ "Марин Попов" отчете изпълнението на проект по „Еразъм+“
Образование