Търсене
Избори за Европейски парламент и Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г.

Асен Василев: Показахме как можем да имаме европейски доходи и пенсии вместо „постна пица“

Предизборен щаб на "Продължаваме промяната-Демократична България", публикува се съгласно договор
Асен Василев:  Показахме как можем да имаме европейски доходи и пенсии вместо „постна пица“

Асен Василев, снимка: ПП-ДБ

На 3 юни, понеделник, от 18:00 часа в зала „Проф. Минчо Минчев“ на Художествената галерия в Габрово финансовият министър от правителства на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Асен Василев и водачът на листата на „ПП-ДБ“ за област Габрово Явор Божанков ще проведат открит разговор на тема "Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?". Всички са поканени. „Ще си говорим за всичко, което постигнахме, но и за грешките, които допуснахме, за да сме по-добри в следващите изпитания“, коментира Асен Василев, който е и автор на следващия анализ:

Българската икономика расте с 14% (като се махне инфлацията). Това е петият най-висок ръст в ЕС и почти три пъти по-бързо от икономиката на Германия.

Изображение - 13587  

През 12-те години на „постната пица“ България наваксва изоставането от средноевропейкото икономическо ниво с по-малко от 1% на година. Според Евростат, през 2009 г. българската икономика е 44% от средноевропейското ниво. През 2020 г, България достига 54% от средноевропейското ниво. Ако този темп на наваксване се беше запазил, България би стигнала средноевропейско ниво след 40 години. През последните 3 години, с европейски модел на икономическа и финансова политика, България навакса още 10%. От 54% в края на 2020 г., в края на 2023, българската икономика е вече на 64% от средноевропейското ниво. Казано по друг начин, с европейския икономически модел наваксваме три пъти по-бързо. И ако запазим новия темп на наваксване,

ще достигнем средноевропейското ниво след 10-12 години.

През 2022 и 2023 г. България е на първо и второ място по ръст на реалните доходи в ЕС (това е ръст на доходите като се извади инфлацията). Заплатите и пенсиите са се увеличили значително по-бързо от инфлацията и отбелязват най-големия реален ръст в ЕС през последните 3 години. Най-новите данни на НСИ за първо тримесечие на 2024 година отчетоха ръст на заплатите от 16.8% при инфлация от 3%. А, ако пенсиите бяха индексирани само с инфлацията, средната пенсия от 1 юли 2024 щеше да бъде 463 лева, а не 883 лева.

Изображение - 13588  

За съжаление, базата от която тръгваме е много ниска и въпреки значителното нарастване на доходите, българите могат да си купят само около 2/3 от това, което средният европеец може да си купи. През 2020 г. сме можели да си купим малко над половината, от това което средният европеец е можел да си купи.

Работи ли европейският икономически модел?

За първи път от 2014 г. насам, през 2023 има ръст на новородените в България: 561 деца повече са родени през 2023 г. отколкото през 2022 г.

Изображение - 13589  

Същите тенденции се наблюдават и при миграцията. През 2023 г., броят на заселилите се трайно в България е с 42 000 по-голям от броя на напусналите.

Един средноголям град се е върнал обратно в страната

Затова трябва да решим дали ще продължим по пътя към европейски доходи или ще се върнем обратно към модела на „постната пица“. Изборът е твой.

На 9-и юни гласувайте с номер 14 за коалиция „ПП-ДБ“!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!