Търсене
По повод изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.2022 г.

Асоциацията на европейските журналисти е притеснена от идеите за наказателна отговорност за журналисти

АЕЖ: Осъдително решение срещу журналисти показва дълбок порок в

Асоциацията на европейските журналисти е силно притеснена от изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите от 19.01.2022 г.

Видно от стенограмата е, че народната представителка от “Продължаваме промяната” Антония Димитрова предлага въвеждането на наказателна отговорност за журналисти заради техни публикации. Не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер и отново да бъдат преследвани от прокуратурата, дали отново трябва да се наказват със затвор или пробация, или пък да се създаде нов състав на престъпление.  Никой от останалите членове на комисията не се противопоставя на идеята, вместо това председателят Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, заявява, че има идея и ще я сподели на коалиционно ниво. В дискусията как да се търси отговорност от авторите на публикации със заблуждаващо съдържание се включва и зам.-председателят на комисията Тома Биков от ГЕРБ, който казва, че проблемът е, че на някои сайтове не може да се открие нито собственикът, нито авторът и затова няма как да се търси отговорност, “иначе, разбира се, всички сме за”. Тошко Йорданов отговаря, че “този проблем може да бъде избегнат с една законодателна промяна, която много рязко ще дисциплинира и сайтовете, и телевизиите” и обещава да представи тази промяна.

Асоциацията на европейските журналисти настоява

народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да декларират какви точно са им идеите за търсене на отговорност от журналисти и какъв точно проблем се опитват да решат с предложенията си.

Възможност за търсене на персонална отговорност от журналисти и в момента съществува. Ако се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би трябва да се увеличи капацитетът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави проверки за собственост.

Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да изпълнява задълженията си по налагане на санкции на меа цел да ограничат дейността им. Важно е и в съдебната реформа да се направят промени, които да обвържат ясно атестацията на съдиите с техните умения и познание на правото на ЕС, и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Очакваме от управляващите и ясни правила, така че с европейско и друго публично финансиране да не се купува медиен комфорт. 

Очакваме също така, че всяка идея, засягаща, медийната среда ще бъде предварително обсъждана с експертите от сектора и ще се взима предвид постигнатото на европейско и на национално ниво.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!