АВиК взе решение за присъединяване на Севлиево, но с условие
снимка: Областна администрация Габрово

На извънредно заседание на Асоциацията по ВиК Габрово, свикано днес преди обед от областния управител и председател на Асоциацията Николай Сираков, е взето решение за промяна на границите на обособената територия, обслужвана от ВиК Габрово, като се включи и обособената територия на община Севлиево, информират от областната пресслужба. Това решение обаче е с условие, че влиза в правна сила, когато влезе в сила решението на Общински съвет Севлиево от 11 октомври тази година, с което бе дадено съгласие за присъединяването на Севлиево към габровското ВиК. Наличието на условие е записано в предложението на г-н Сираков до кметовете, членове на Асоциацията. 

Както неведнъж е писано по темата, ОбС Севлиево има две напълно противополжни решения по казуса. Едното е от 14 септември и отхвърля присъединяването, второто е близо месец по-късно и одобрява присъединяването. Първото решение не е обжалвано в законния срок, заради което 14 дни след вземането му, е влязло в законна сила. Второто решение се обжалва от двама граждани пред Административния съд и все още се чака окончателното решение на съда по него. Решението няма да стане ясно по-рано от средата на януари, тъй като на заседанието на съда от 6 декември са изискани допълнителни документи и съдът е определил време, за да се запознае с тях. 

Първото решение, от 14 септември освен, че не е оспорено, не може и да бъде отменено, тъй като не са налице нови факти и обстоятелства, които да налагат неговата отмяна. На практика второто, от 11 октомври, бе взето на база едни и същи мотиви и аргументи от страна на вносителя, кмета на Севлиево д-р Иванов. 

Какво се случва оттук насетне? Ако се позовем на областния управител, първото решение, против присъединяването, автоматически отпада, след като е налице второ, тъй като от първото не са произтекли никакви правни действия, а от второто ще последват такива. Ами ако съдът уважи жалбата на гражданите?

Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Марияна Петрова е президент на Ротари клуб до юли догодина
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Без винетка до "Севлиевски лозя" и фирмите край пътя за Габрово
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
Мария Цонкова получи отличието „Пол Харис Фелоу“
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество