АВиК взе решение за присъединяване на Севлиево, но с условие
снимка: Областна администрация Габрово

На извънредно заседание на Асоциацията по ВиК Габрово, свикано днес преди обед от областния управител и председател на Асоциацията Николай Сираков, е взето решение за промяна на границите на обособената територия, обслужвана от ВиК Габрово, като се включи и обособената територия на община Севлиево, информират от областната пресслужба. Това решение обаче е с условие, че влиза в правна сила, когато влезе в сила решението на Общински съвет Севлиево от 11 октомври тази година, с което бе дадено съгласие за присъединяването на Севлиево към габровското ВиК. Наличието на условие е записано в предложението на г-н Сираков до кметовете, членове на Асоциацията. 

Както неведнъж е писано по темата, ОбС Севлиево има две напълно противополжни решения по казуса. Едното е от 14 септември и отхвърля присъединяването, второто е близо месец по-късно и одобрява присъединяването. Първото решение не е обжалвано в законния срок, заради което 14 дни след вземането му, е влязло в законна сила. Второто решение се обжалва от двама граждани пред Административния съд и все още се чака окончателното решение на съда по него. Решението няма да стане ясно по-рано от средата на януари, тъй като на заседанието на съда от 6 декември са изискани допълнителни документи и съдът е определил време, за да се запознае с тях. 

Първото решение, от 14 септември освен, че не е оспорено, не може и да бъде отменено, тъй като не са налице нови факти и обстоятелства, които да налагат неговата отмяна. На практика второто, от 11 октомври, бе взето на база едни и същи мотиви и аргументи от страна на вносителя, кмета на Севлиево д-р Иванов. 

Какво се случва оттук насетне? Ако се позовем на областния управител, първото решение, против присъединяването, автоматически отпада, след като е налице второ, тъй като от първото не са произтекли никакви правни действия, а от второто ще последват такива. Ами ако съдът уважи жалбата на гражданите?

Без вода в с. Кръвеник и три махали заради ремонта по водопровода
Общество
МОСВ прехвърли на кметове проект с половината от бюджета му
Общество
348 лева ще е линията на бедност през 2019 г.
Общество
Във вододайните зони на област Габрово има 519 сечища
Общество
Улици в Севлиево без вода на 8 август т. г.
Общество
Още 4 млн. лв. отпусна държавата за водопровода на Севлиево
Общество
Къща пламна и човек пострада заради неизправна газова бутилка
Общество
Обучение по финансова грамотност организира Библиотеката
Общество
ОД "Русофили" канят на събор край язовир "Копринка"
Общество
Севлиево, Дряново и Сухиндол изграждат инсталации за компостиране
Общество
Шест щъркела са спасени от РИОСВ В. Търново през август
Общество
960 нарушения на пътя за седмица в габровска област
Общество
Как да подадете напълно анонимен сигнал до екипа на „За истината“
Общество
Разходите на българите растат през второто тримесечие
Общество
Осем нарушители за два часа в с. Кормянско
Общество
Дадийска не показа какво мислят хората за социалния патронаж
Общество