Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок

от Емилия Димитрова

Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" (ПМГ) в Габрово и Националната априловска гимназия (НАГ) за поредна година са училищата в областта, в които се влиза с най-висок бал, сочи справка от Регионалното управление по образованието, след като днес станаха известни резултатите от първото класиране на кандидат-гимназистите.

За паралелката "Математика" с английски език в ПМГ прагът е бал от 369.75, което я прави най-предпочитана от бъдещите осмокласници. С много малка разлика, от бал 360, е паралелката по чужди езици с английски и испански език на Националната априловска гимназия.    

Като цяло напливът към НАГ тази година е по-голям и с изключение на две от петте й паралелки, балът за всички е над 300. Докато за влизане в "Математика с английски език" в ПМГ се иска бал от 369, то за същия профил, но с немски език, минималният бал падна до 120. 

Тази година най-лесен се оказа приемът за "Организация на хотелиерството" в Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово. Балът от 39 се оказва достатъчен, което е значително по-малко от минималния бал, с който се влизаше в гимназиите миналата година. През 2019 г. най-лесен бе приемът в гимназията по транспорт и машиностроене в с. Градница, където балът преди година падна до 46 за "Техник на транспортна техника".

За друга специалност на гимназията по туризъм обаче се изисква сериозен резултат - в "Аниматор" влизането става с минимален бал от 296.

В севлиевското Средно училище "Васил Левски" балът тази година е по-висок от миналата. Най-нисък е за предприемачески профил (254), следват "Природни науки" с немски език (292) и "Математика" с английски език (294). През миналата година имаше ясно предпочитание към така наречената немска паралелка в гимназията, но от справката сега става ясно, че през тази година интересът към нея и наричаната английска паралелка, е почти еднакъв. 

С по-нисък бал от миналата година се влиза в паралелката за дуално обучение на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево. Миналата година там прагът бе бал от 108, а тази година се приема с минимален бал от 58. Продължава да е конкурентно влизането в "Техник на компютърни системи", където най-ниският бал тази година е 186. 

Не са високи критериите за прием в Професионална гимназия "Марин Попов", където най-високият праг за една от трите им паралелки е бал 80, наполовина по-малко се изисква за прием в гимназията по транспорт и машиностроене в с. Градница. 

Минималният и максимален бал за всички обявени паралелки в областта, е достъпен тук. 

 

Габрово е на четвърто място в страната по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Започва кандидат-гимназиалната кампания, какво предстои
Образование
Седмокласниците на ПМГ в Габрово с най-висок успех на външното оценяване
Образование
Драгомир Денчев - лауреат националната олимпиада по техническо чертане
Образование
Нито една паралелка в гимназиите засега няма да бъде закрита
Образование
851 завършват 7 клас тази година в областта, 296 са в Севлиево
Образование
Излязоха резултатите от първото класиране за гимназиите
Образование
Стилиян Илиев получи наградата на бизнес сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
И за трето класиране останаха незаети места в гимназиите
Образование
В гимназия "Ген. Иван Бъчваров" изпратиха випуск 2020
Образование
Абитуриентските балове в Севлиево ще бъдат на 27 и 28 юни
Образование
От името на Община Севлиево абитуриенти получиха почетни отличия
Образование
Заедно по време на изолация – един проект на клуб „New Lab“
Образование
"Техник на транспортна техника" - перспективи в ПГТ в с. Градница
Образование
Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок
Образование
Лятна академия на "Заедно в час" вече и в област Габрово
Образование