Балът за прием в Математическата гимназия в Габрово е най-висок

от Емилия Димитрова

Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" (ПМГ) в Габрово и Националната априловска гимназия (НАГ) за поредна година са училищата в областта, в които се влиза с най-висок бал, сочи справка от Регионалното управление по образованието, след като днес станаха известни резултатите от първото класиране на кандидат-гимназистите.

За паралелката "Математика" с английски език в ПМГ прагът е бал от 369.75, което я прави най-предпочитана от бъдещите осмокласници. С много малка разлика, от бал 360, е паралелката по чужди езици с английски и испански език на Националната априловска гимназия.    

Като цяло напливът към НАГ тази година е по-голям и с изключение на две от петте й паралелки, балът за всички е над 300. Докато за влизане в "Математика с английски език" в ПМГ се иска бал от 369, то за същия профил, но с немски език, минималният бал падна до 120. 

Тази година най-лесен се оказа приемът за "Организация на хотелиерството" в Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово. Балът от 39 се оказва достатъчен, което е значително по-малко от минималния бал, с който се влизаше в гимназиите миналата година. През 2019 г. най-лесен бе приемът в гимназията по транспорт и машиностроене в с. Градница, където балът преди година падна до 46 за "Техник на транспортна техника".

За друга специалност на гимназията по туризъм обаче се изисква сериозен резултат - в "Аниматор" влизането става с минимален бал от 296.

В севлиевското Средно училище "Васил Левски" балът тази година е по-висок от миналата. Най-нисък е за предприемачески профил (254), следват "Природни науки" с немски език (292) и "Математика" с английски език (294). През миналата година имаше ясно предпочитание към така наречената немска паралелка в гимназията, но от справката сега става ясно, че през тази година интересът към нея и наричаната английска паралелка, е почти еднакъв. 

С по-нисък бал от миналата година се влиза в паралелката за дуално обучение на ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево. Миналата година там прагът бе бал от 108, а тази година се приема с минимален бал от 58. Продължава да е конкурентно влизането в "Техник на компютърни системи", където най-ниският бал тази година е 186. 

Не са високи критериите за прием в Професионална гимназия "Марин Попов", където най-високият праг за една от трите им паралелки е бал 80, наполовина по-малко се изисква за прием в гимназията по транспорт и машиностроене в с. Градница. 

Минималният и максимален бал за всички обявени паралелки в областта, е достъпен тук. 

 

В ПГМЕТ учат присъствено, но са готови за комбинирано обучение
Образование
Ученици и родители на поход, избраха да са далеч от социалните мрежи
Образование
Единайстите класове на СУ "Васил Левски" минават на онлайн обучение
Образование
РУО Габрово създава база данни за заместващи учители
Образование
Онлайн часовете ще са от 20 до 40 минути, според класа на ученика
Образование
Десетте общински училища в община Севлиево посрещнаха 2 412 ученици
Образование
Уред за наказание, използван в килийното училище, получи НМО
Образование
ПГМЕТ е одобрена за работа по програма „Заедно за всяко дете“
Образование
Как се осигурява топла вода в училище, когато водата се доставя само с водоноски
Образование
В смесена форма на обучение започва идната седмица за СУ "В. Левски"
Образование
721 деца пътуват до училище или детска градина, една трета с обществен транспорт
Образование
Още два дни (засега) онлайн обучение за гимназистите
Образование
„Севлиево 21 век“ откри кампанията за годишните ученически стипендии
Образование
18 учители в СУ "Васил Левски" са извън клас
Образование
НМО открива изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”
Образование
"Севлиево 21 век" обяви носителите на ученически стипендии 2020/2021
Образование