Търсене

България получава отсрочка до края на 2024 г. да пригоди рафинерията си за друг освен руски петрол

България получава отсрочка до края на 2024 г. да пригоди рафинерията си за друг освен руски петрол

Министър-председателят Кирил Петков с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, снимка: правителствен пресцентър

България ще получи исканата отсрочка до края на 2024 година, необходима на страната ни, за да заработи българската рафинерия с друг, освен с руски петрол. „Това е възможност за нас да си оправим рафинерията и да няма повишаване на цената на база промени в микса“, заяви министър-председателят Кирил Петков преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Шестият пакет санкции ще бъде приет и голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат. Това е силна европейска позиция и голяма стъпка, заяви още министър-председателят. Премиерът изтъкна, че санкциите ще намалят ефективно около 90% от вноса на петрол от Русия в ЕС до края на годината. 

На журналистически въпрос за риска от продоволствена криза в световен мащаб заради войната в Украйна, премиерът Кирил Петков отбеляза, че България е голям износител на зърно и може да бъде част от решението на проблема. „Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза“, категоричен беше Петков. Министър-председателят посочи, че на европейско ниво се обмислят различни варианти, като мисли за „сини коридори“, а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията. В този контекст Петков изтъкна, че България започва да заема ключови позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна. Министър-председателят посочи, че репутацията на България в Европейския съвет се подобрява, като същевременно страната защитава националните си интереси.

Попитан относно бежанците от Украйна в България, премиерът Петков припомни, че през изминалите три месеца правителството е осигурило безпрецедентна подкрепа. Министър-председателят заяви, че е получил уверение от вицепремиера Калина Константинова, че условията на пребиваване и занапред ще бъдат добри.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!