Търсене

Българските граждани без валидни документи за самоличност, ще могат да гласуват на 2 април

Севлиево онлайн
11 държави признават български лични документи с изтекъл срок

Българските граждани, които в седмицата преди вота се окажат с изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност документи за самоличност, ще имат възможност да упражнят правото си на глас, информират от ОДМВР в Габрово. За целта в дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена следната организация за работа:

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март 2023 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо

гражданите лично да подадат искане в съответната дирекция на полицията или районно управление. В дните от 28 март до 1 април 2023 г. това може да стане в часовете от 8.30 ч. до 17.00 ч., а на 2 април 8.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответната Паспортна служба е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното й време, но на 1 и 2 април ще се спазват посочените по-горе часове.

Удостоверенията, които дават възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

От ОДМВР в Габрово напомнят, че удостоверението за гласуване може да послужи единствено пред секционната избирателна комисия и е валидно само за изборния ден. То не замества документ за самоличност във всички останали случаи извън упражняване правото на гласуване. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.