Банкноти от фонда на Музея презентираха наши историци

На 7, 8 и 9 юни 2017 г. в Благоевград се проведе Шестата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”, организирана от  Министерство на културата и Регионален исторически музей - Благоевград, съвместно с община Благоевград. Присъстваха представители на голяма част от музеите и галериите в България, сред които и трима представители на Исторически музей Севлиево с директор Найден Петров.

Уредниците Ивета Миленова и Димитър Димитров участваха в работата на Националната среща с презентация на тема „Чуждестранните банкноти от фонда на Исторически музей Севлиево“, която бе посрещната с интерес от музейната колегия.

Чуждестранните банкноти са малка част от съхраняваните в Исторически музей Севлиево множество парични средства, събирани през годините от различни уредници и по различни начини. Антични и средновековни монети, резултат от археологически проучвания и случайни находки, монети с голям и по-малък номинал от новата история, както и редица български и чуждестранни банкноти, обогатяват фонда на музея.

Голяма част от тях са показвани в изложби. Най-впечатляващата от тях представи античните и средновековни монети с особена стойност, резултат на археологически проучвания и случайни находки. Тя продължи само няколко дни и беше осигурена денонощна жива охрана. Временни изложби запознаваха публиката с монети на европейските владетели 16 – 19 век, монети на турските султани, български банкноти.

А през февруари тази година севлиевци и гостите на града имаха възможност да получат визуална представа за разнообразието от чуждестранни банкноти във фонда на музея. Изложбата бе подредена в една от залите на Хаджистояновото училище в Севлиево. Куратор беше уредникът на отдел „Нова история“, който бе систематизирал и подбрал банкноти от различни страни с подходящ обяснителен текст.

И тъй като сме наясно, че банкнотите, макар и чуждестранни, не са уникални сами по себе си, ние се опитахме да визуализираме за публиката интересното и различното тук. А това са начините на тяхното придобиване от севлиевци и попадането им в домашните архиви - от рискованите търговски пътувания на множеството севлиевски занаятчии и търговци до османските и европейски пазари през Възраждането, през трудния гурбетчийски път на дюлгери и градинари, тежката емигрантска съдба на заселилите се в севлиевския край белогвардейци,  до изпращането на заможните севлиевски младежи в европейските университети и пътуванията на предприемчиви севлиевци по търговия. Всеки преследвал своята мечта, а за това били нужни чуждестранните банкноти, от които днес се съхраняват в музейния фонд на Исторически музей Севлиево. 

написано от Ивета Миленова - уредник в Исторически музей Севлиево

 

Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура