Търсене

Бащата, който хвърли детето си от виадукт, остава в ареста, реши съдът

Бащата, който хвърли детето си от виадукт, остава в ареста, реши

На излизане от съдебната зала обвиняемият криеше лицето си от журналистите, снимка: Ружа Любенова

автор: Ружа Любенова

 

• „Няма какво да направя повече – да се укрия или да извърша друго престъпление. Достатъчно ми е тежко положението“, каза пред съда 31-годишният обвиняем

Диян Мариянов, който вчера уби 5-годишния си син, хвърляйки го от мост над река Янтра в покрайнините на Габрово, остава зад решетките, реши днес следобед състав на габровския Окръжен съд. 

От Окръжна прокуратура-Габрово вече повдигнаха обвинение на бащата за умишленото и по мъчителен начин умъртвяване на детето. За подобно деяние Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

На тази база днес по обяд окръжният прокурор на Габрово Надежда Желева внесе искане в Окръжния съд бащата да бъде задържан за постоянно зад решетките. Мотивите й бяха, че може да се укрие или да извърши ново престъпление.

Диян Марианов застана днес пред съда така както е бил прибран от полицаите на моста – по джапанки, 3/4 панталони и тъмна памучна блуза. Над джапанките обаче останаха прангите за крака, които четиримата обграждащи го през цялото време полицаи не свалиха от краката му. Но белезниците от ръцете му бяха свалени.

Пред съда служебният защитник на обвиняемия – адвокат Любомир Цонев, направи изявление, че счита исканата от прокуратурата мярка за законосъобразна. Макар че според него твърдяното от обвинението престъпление на бащата още не е доказано окончателно, той не оспори задържането на Диян за постоянно под стража. Все пак каза, че ще го направи, ако се явят нови обстоятелства по случая.

Съдът даде думата и на Диян, който заяви дословно: “ Признал съм! Няма какво да направя повече – да се укрия или да извърша ново престъпление. Аз сам със се предал. Достатъчно ми е тежко положението, за да го влошавам повече“.

След около час заседание Окръжният съд в Габрово обяви: „Съдебният състав счете, че с оглед събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Д. Б. е извършил престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем. Съдът съобрази тежестта на деянието, наказуемо от закона с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, както и данните за предходни осъждания на Д.Б., обосноваващи извода, че същият е лице с висока степен на обществена опасност.

Съдът отчете и заявеното в съдебното заседание от обвиняемия и неговия защитник, че не оспорват искането на Окръжна прокуратура – Габрово за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Предвид изложеното съдебният състав счете, че са налице законовите предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и постанови „задържане под стража” по отношение на 31-годишния Диян Марианов.

Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в 3-дневен срок.

В случай на обжалване, делото се насрочва за разглеждане пред Апелативния съд за 10 юли 2019 г.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!