Търсене

Бащата-убиец от Габрово е направил пълни самопризнания

Бащата-убиец от Габрово е направил пълни самопризнания

Отляво надясно: говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева, ръководителят на прокуратурата Надежда Желева и директорът на ОДМВР Габрово ст. комисар Борислав Муеров

автор: Ружа Любенова

 

• Прокуратурата „спести“ мотива, но цитира бащата: майката избягала на 20 юни, а той не можел да се грижи сам за детето, било му трудно

Трийсет и една годишният Диян Марианов е направил пълни самопризнания, че сам е убил 5-годишният си син, потвърди днес на пресконференция ст. комисар Борислав Муеров, директор на Областната дирекция на МВР в Габрово. На срещата с журналисти присъстваха окръжният прокурор на Габрово Надежда Желева, говорителят на прокуратурата Людмила Рачева и говорителят на ОД МВР-Габрово Десислава Анастасова.

Признанието на бащата-убиец е направено късно вечерта в деня на трагедията, 3 юли. Той и майката на детето са разпитани пред съдия.

Днес ст. комисар Муеров даде

подробности около трагичния случай:

около 6,30 часа сутринта на 3 юли т.г. на телефона на полицейски служител от сектор „издирване“ в габровската полиция се обадил бащата и заявил че е на виадукта на околовръстната дъга край Габрово и че има намерение да скочи и да се самоубие. Към мястото незабавно били насочени екипи на МВР, Спешна помощ, Гражданска защита и пожарната. Заварили мъжа в неадекватно състояние, а долу в река Янтра под виадукта, открили телцето на мъртвия му 5-годишен син. Бащата стоял на парапета, от външната страна и заплашвал, че ще скочи. След близо 3 часа преговори с участието на психолог, той се отдръпнал от моста и бил задържан.

Първоначално твърдял, че детето се подхлъзнало

и само паднало, но след оглед на местопроизшествието от оперативни работници, направил пълни самопризнания, че сам го е бутнал от моста.

Относно неадекватността при задържането му ст. ком. Муеров обясни, че „няма данни бащата да е употребявал наркотици, но са назначени експертизи на кръв и урина“. Той допълни, че Диян е криминално проявен, съден и е лежал в затвора. Има присъда за кражба, а лишаването му от свобода е било за 8 месеца, заради причинена от него средна телесна повреда на друг. Не е психично болен. С майката на детето живеели на семейни начало. Той е биологичен баща на момченцето, което впоследствие припознал, допълни Муеров.

Нито в полицията, нито в прокуратурата в Габрово

не са постъпвали сигнали за домашен тормоз в това семейство,

бяха категорични днес представителите им. Но в същото време мнозина твърдяха в социалната мрежа, че бащата често е биел майката, посягал и на детето.

На 20 юни т. г. майката изчезнала, явно избягала за пореден път. На 27 юни полицията я обявява за общодържавно издирване. Оказало се, че се е скрила при приятелка и не искала никой да знае къде е. А сигнали за тормоз умишлено не е подавала, защото се страхувала. По думите й при разпита на 3 юли „страхувала се, че ще бъде убита или ще й вземе детето“.

Според окръжния прокурор на Габрово Надежда Желева

„събрани са достатъчно доказателства за привличането на бащата като обвиняем,

че умишлено и по мъчителен начин е умъртвил детето“.

Настойчивите въпроси на журналистите за мотивите на бащата бяха отклонени от прокуратурата, но все пак се изясни потресаващото му изявление при един от разпитите: майката била изчезнала от две седмици, а той не можел сам да се грижи за детето.

Неверни са твърденията, че е бивш военен – никъде не е служил и не е бил в Кербала, отговори ст. комисар Муеров. Не работел, а издръжката осигурявала майката на детето. Според обясненията й за бягството „трудно живеела, искала да събере сили и въздух“.

Дали социалните служби са били известени, че една майка липсва, попитах, но ст. ком. Муеров заяви, че това не е работа на полицията.

Иначе всичко в това семейство било наред

и те нямали сигнали за домашно насилие, заявиха пред медии представители на дирекция "Социално подпомагане" в габрово. Но неофициално се оказа, че един сигнал все пак е постъпил – през миналото лято. Учителки в детската градина забелязали травми по тялото на 5-годишното дете и съобщили на социални работници. При проверката обаче всички, включително и детето, казали, че синините са от водната пързалка. В дома детето имало хубави играчки, добри условия и всичко уж било наред. С това проверките на социалните служители приключили.

След по-малко от час в габровския съд ще се гледа мярката за неотклонение на бащата. Очаквайте подробности. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!