Без изненади бе приет бюджет 2020 на Севлиево
Заседание на Общински съвет Севлиево на 28 януари 2020 г.

от Емилия Димитрова

Бюджетът на община Севлиево е в общ обем от 35 900 000 лв., в това число делегирани от държавата дейности - 18 931 595 лв. и местни дейности - 16 968 405 лв.

Една дума очевидно харакетризира бюджетът на Севлиево за 2020 г. – балансиран. Това казаха всички, взели думата при обсъждането му днес, а те не бяха много. От страна на управляващите от партия ГЕРБ се изказа единствено Димитър Димитров и то в качеството му на председател на бюджетната комисия, т.е. изказването е очаквано и очаквано с нищо не изненада.

Изненади липсваха и от опозицията. Втората по численост група, тази на социалистите, сякаш бе най-многословна. Председателят на БСП в Севлиево Петинка Михайлова поиска повече средства за облагородяване и озеленяване на междублоковмите простраснства, централната градска част и гробищните паркове. Кметът Иван Иванов й отговори, че парите и сега не са малко. А на искането на Михайлова да се запази дейността на създаденото през миналата година общинско предприятие „Озеленяване“, отвърна, че финасирането е приключило, тъй като и било по проект, който е изтекъл, но към момента са запазени половината от работещите в него, като звено към БКС.

Емилиян Маринов, за когото това бе първо заседание в този мандат, тъй като положи клетва преди началото на сесията, заяви, че ще се въздържи от гласуване, тъй като като председател на Народно читалище „Развитие-1870“ е в конфликт на интереси, а бюджетът тази година разписва пари за ремонт на покрива на сградата.

Маринов подчерта още, че според публична справка Общината има да прибира близо 1.3 млн. лв. от данъци и такси и попита къде ще бъде отразена тази сума, когато по това перо дойдат постъпления. Част от тези задължения на практика са несъбираеми, отговори му кметът, въпреки опитите на администрацията да си получи дължимото по всички законови начини. А парите, които ще бъдат разплатени, са планирани в приходната част на бюджета.

Няма риск за заплатите на общинските служители, гарантира кметът отново на въпрос от Емилиян Маринов какво би станало, ако приходната част на бюджета не бъде изпълнена.

Тодор Ганчев благодари на администрацията за добрия бюджет, между другото същото направи и кметът. Ганчев изрази задоволство, че негово предложение, направено по време на публичното обсъждане,  е намерило място в годишната финансова рамка – заложени са средства за купуване на станция за измерване чистотата на въздуха в Севлиево. По негова препоръка станциите трябва да бъдат поне три. „Нека като начало да започнем с една“, отговори кметът.

Боян Ботев поиска уточнение какво означава перото „Отбрана и сигурност“, за което има заложени 390 хил. лв. за тази година. Кметът обясни, че това са пари за доброволните формирования в мирно време, за детска педагогическа стая, за отбранителна и мобилизационна подготовка, както и за дейности, осигуряващи сигурността.

С тези изказвания бюджетът за тази година бе подложен на гласуване и бе приет с три гласа въздържал се – на Мария Димитрова, Петинка Михайлова и Станимир Стойчев от коалиция „БСП за България“. Емилиян Маринов от същата група, както вече стана ясно, не гласува. Всички останали подкрепиха бюджета.

Две приемни за граждани през септември организират от БСП в Севлиево
Политика
Председателят на Общинския съвет в Дряново е отстранен от длъжност
Политика
ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ
Политика
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка
Политика
Манолова: След побоищата снощи Борисов вече не е легитимният премиер за хората
Политика
Станимир Стойчев поема БСП в Севлиево или каквото е останало от нея
Политика
Кирил Ананиев става министър на финансите и още рокади в кабинета
Политика
Димитър Тонев влиза в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев
Политика
Манолова: С промените в Изборния кодекс се готви пладнешки обир на гласове
Политика
ОИК няма да обжалва съдебното решение по казуса Трифон Трифонов
Политика
Съдът отмени решението за прекратяване пълномощията на Трифон Трифонов
Политика
Областен управител на ГЕРБ в Габрово влезе в ръководството на „Републиканци за България“
Политика
Какво не четем в доклада на КПКОНПИ, пита Кристина Сидорова
Политика
ОИК проверява сигнал за несъвместимост за съветника Трифон Трифон
Политика
Разликата между Нинова и Добрев в Севлиево е 36 гласа
Политика
Боян Ботев: „Сгреших. Понасям отговорността за това“
Политика