Търсене

Без маски в пика на пандемията влезе общинската управа в Родилно отделение

Без маски в пика на пандемията влезе общинската управа в Родилно

Снимки към текста: фейсбук страница на Община Севлиево

от Емилия Димитрова

Днес е Бабинден. Празник на родилната помощ по стар стил. По традиция на този ден в Акушеро-гинекологично отделение на севлиевската болница посрещат гости. И има защо да отворят вратите си широко - дават живот и работят въпреки ограниченията от последните две години, въпреки страховете и напрежението, които води върлуващият Ковид-19. 

Утвърдена практика е на този ден от Община Севлиево да уважат на крака лекарите и акушерките в Родилното отделение. От разпространените във фейсбук страницата на Общината снимки се вижда, че и тази година кметът е отишъл лично да поздрави екипа на отделението. На снимките обаче той и неговият заместник Калина Герогиева са без предпазни маски за лице. 

"Севлиево онлайн" напомня, че съгласно заповед на министъра на здравеопазването предпазните маски за лице в България са задължителни на закрити обществени места и задължително трябва да покриват носа и устата. Варианти като шал или кърпа, каквито се допускаха за прикриване през 2020 г., сега са недопустими. Глобата за нарушителите е от 300 до 1000 лв.

Изображение - 10221

Извън съмнение е, ако се съди по снимките, че кметът на Севлиево Иван Иванов нарушава заповедта на здравния министър. Дори повече, той широко се усмихва и позира за снимка с торта, която връчва на акушерка. 

На други снимки, при обиколка в отделението, кметът вече е сложил маска. Ако се вземе предвид това, за което здравните власти втора година аралмират, разпространението на коронавируса става по въздушно-капков път и предпазването на околните, ако не искаме да пазим себе си, е най-сигурно като са покрити устата и носа.

В случая говорим за отделенито, в което бебетата са с много слаб имунитет, а майките им в повечето случаи - с отслабен. Говорим за дните, когато новозаразените от последните дни са средно по 10 000 дневно, а само в Севлиево активните случаи към тази сутрин са близо 300. От тях 43 се лекуват в болница, част от тях - в севлиевската. 

Престоят на кмета на Севлиево и заместникът му в Родилното отделение в Севлиево без маска става само ден, след като от Областния кризисен щаб преустановиха плановия прием и плановите операции във всички лечебни заведения на областта, а големите ученици в Габрово и Трявна минаха на ротационен принцип. Не е изключено същото да последва и за останалите две общини. 

На фона на тази картина да влезеш в отделението, където се ражда живот, без предпазна маска, е проява на безсрамна дързост, арогантност и цинизъм. И това, че малко по-късно все пак си сложил маска, не смекчава факта, че кметът и заместникът му са нарушили разпоредбите на здравните власти. Същите, за които чрез страницата на Община Севлиево се апелира гражданите на общината да спазват противоепидемичните мерки.  

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.